La selecció catalana, a un pas de dominar el medaller al Campionat d'Espanya de pista

24/09/2018
Pista

La selecció catalana, a un pas de dominar el medaller al Campionat d'Espanya de pista

La selecció catalana de ciclisme en pista va signar aquest darrer cap de setmana un immens campionat d’Espanya al velòdrom Lluis Puig de València, aconseguint un total de cinc medalles (dues d’elles triomfs en proves per equips) que han deixat el combinat català a un sol pas de la victòria global en el medaller, només per darrere de l’equip basc Guipuzkoa-Ogiberri. Els ors en en les proves de velocitat per equips tant masculina com femenina, la victòria al keirin d’Helena Casas i les medalles de plata de la vila-secana en les proves de velocitat individual i 500m han estat el principal botí.

"Hem estat molt a prop de la victòria per equips, perquè a banda de les cinc medalles hem aconseguit diversos quarts llocs que no han estat medalla per un pèl. Però crec que podem dir que hem estat els dominadors. Hem aconseguit un molts bons resultats en un campionat en què hi ha hagut un nivell altíssim a totes les proves i hem demostrat que s’ha fet bona feina", explica el tècnic Pere Garcia, desplaçat a València amb la selecció. L’equip de persecució per equips, Gerard García i la jove Maria Banlles en el quilòmetre/500m i Laura Rodríguez en escratx són els que es van quedar a un pas de les medalles.

Domini en la velocitat: quatre medalles de Casas, victòries per equips i potencial futur

La velocista olímpica Helena Casas va signar un gran campionat amb quatre medalles, dues d’elles d’or, continuant el frec a frec amb la seva companya en les proves internacionals, la basca Tania Calvo. Casas es classificava el primer dia a la final de velocitat amb un temps de 11.580, arribant fins a la lluita per l’or de dissabte matí, en què Calvo superava a Casas amb dues rondes molt ajustades. Dissabte a la tarda de dissabte, la vila-secana aconseguia una nova plata davant Calvo en uns 500m que seguien demostrant el seu alt nivell: 34.735 vs 34.850, mentre que diumenge aconseguia girar la truita sumant un últim or en batre a la basca a la prova keirin, en què Laura Rodríguez (6a) també arribava a la final, amb Alexandra Moreno 8a i Maria Banlles 11a.

Unes proves de velocitat individuals que van deixar més bones notícies per la selecció catalana. En la velocitat individual també Itmar Esteban (10.750, 5è millor temps a la jornada inicial) aconseguia entrar a la lluita pel bronze davant l’asturià Jaime Vega. Vega va necessitar el desempat per acabar apartant Esteban de la seva primera medalla, tot i que en vindrien més a les proves per equips. Els bons resultats seguien amb Maria Banlles sent quarta a la prova dels 500m amb un temps de 39.774, a poc més d’un segon del podi de la navarresa Gudane Araiz, la mateixa posició que Gerard García en el quilòmetre, quedant-se amb la medalla de xocolata amb un temps de 1:06.726 que el deixava a tan sols mig segon del bronze de l’impressionant Alfonso Cabello, campió del món paralímpic. En la velocitat individual, Maria Banlles aconseguia el 6è millor temps i entre els nois, Gerard García 7è i Manel Usach 9è. En el cas del keirin masculó, Catalunya es quedava sense  representació a la final (Itmar Esteban 7è i Manel Usach 8è encapçalaven la final B, amb Gerard García 12è).

Imatges de la classificació a la final de les proves per equips amb millor temps

Per la seva banda, les millors notícies arribaven a les proves per equips. En les classificatòries de dissabte, aconseguien els millors temps tant de Maria Banlles i Heñena Casas (38.095), que acabarien superant en una emocionant final a les basques Tania Calvo i Eukene Larrarte (Gipuzkoa-Ogiberri), de la mateixa manera que Itmar Esteban, Gerard García i Manel Usach signaven el millor temps de 48.235 a les classificatòries i acabarien guanyant amb solvència davant el trio asturià. Dues medalles d’or de gran importància un any després de sumar dues medalles de plata en la mateixa prova.

"Estem molt contentes pel resultat. És el primer cop que fem equip juntes, l'any passat ella estava competint amb juvenils i hem notat que hem millorat ja només de la primera ronda a la segona. La Maria (Banlles) és molt jove i té molt marge de millora, i això ens il·lusiona", explicava Helena Casas només acabar la prova. "Veure com les nostres companyes aconseguien l'or ens ha animat molt a donar el millor de nosaltres mateixos. Som un equip que barreja joventut i veterania, però portem temps treballant junts i crec que és un resultat que reflexa la feina feta", apuntava per la seva banda Itmar Esteban, que a València aconseguia sumar ni més ni menys que el desè títol estatal de la seva trajectòria.

Entrevista als equips de velocitat per equips (Vídeo).

L’altre gran resultat il·lusionant el va signar, l’equip de persecució format per Albert Masana, Erik Martorell, Dani Cabello i Oriol Beltran, que van aconseguir un temps de 4:26.871 a les classificatòries que els va permetre lluitar pel bronze amb la Comunitat Valenciana, tot i finalment acabar a la quarta plaça. En paraules de Pere García, "un equip que pot ser clar candidat a guanyar d’aquí un o dos anys. És una quarteta en què tres dels quatre són corredors sub23 i que han millorat molt el temps en els dos anys que porten competint junts. En aquest campionat ens hem quedat a menys de 3 segons del millor temps i crec s’ha reflexat el treball fet el cap de setmana anterior a la concentració feta al Velòdrom d’Horta", on la selecció va treballar amb els quatre tècnics, Jaume Mas, Bernat Moreno, el mateix Pere García i el seleccionador Carles Torrent. 

També en les proves de fons s’aconseguia una nova quarta plaça amb Laura Rodríguez, que fregava la medalla escratx, mentre Laura Méndez era 6a i Alexandra Moreno 14a. En el cas de l’escratx masculí, Erik Martorell i Ricard Martín acabaven 7è i 8è a l’escratx, amb Daniel Cabello 16è. A la persecució individual, 8è millor temps d’Albert Masana (4:43.206), mateix lloc que la també lleidatana Maria Banlles entre les fèmines, mentre que Alexandra Moreno era 11a. Diumenge es va tancar el campionat de fons amb la puntuació, que es va acabar amb un 8è lloc de Laura Rodríguez, 12è d’Alexandra Moreno i 15è de Laura Méndez, mentre que Oriol Beltran aconseguia un notable 10è lloc final a la prova masculina (4t sub23) després de ser 5è a la seva serie classificatòria. Per últim,  la madison 6è  lloc tantper la parella de Laura Méndez i Laura Rodríguez com la de Oriol Beltran i Albert Masana.

Fotografia: Alba Díez