L'important llegat de l’Esport Ciclista Barcelona, cedit a l'Arxiu Històric de Barcelona

02/05/2024

L'important llegat de l’Esport Ciclista Barcelona, cedit a l'Arxiu Històric de Barcelona

L’Esport Ciclista Barcelona (ECB) ha deixat un gran llegat per a la història del ciclisme català i espanyol. Recentment, ha trobat una nova llar a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), marcant una fita significativa en la preservació i difusió de la memòria ciclista. La signatura del conveni de cessió, un esdeveniment transcendental, va tenir lloc el passat 24 d'abril en la majestuosa seu de l'arxiu, el palau gòtic de la Casa de l’Ardiaca, situat al costat de la Catedral de Barcelona.

Aquesta destacable cessió de cultura ciclista va estar marcada per la presència de Joaquim Sabaté, actual president de l’ECB i Director Financer i de Recursos Humans d’Inverse, acompanyat pel seu germà Joan Sabaté, CEO d’Inverse, i Jordi Martínez, responsable de l'arxiu del club.

Un valuosa cessió de documentació de cultura ciclista
L'arxiu cedit a l’AHCB alberga una col·lecció única de cartells que donen testimoniatge de dos esdeveniments emblemàtics en la història del ciclisme català: l'Escalada ciclista al castell de Montjuïc i la Setmana Catalana de Ciclisme des dels seus inicis els anys 60 fins a les últimes edicions celebrades a principis del segle XXI. Aquests esdeveniments no sols van marcar fites en la competició ciclista, sinó que també van contribuir a la cultura i la identitat de Barcelona i Catalunya en general.

La història d’Inverse i el ciclisme i el llegat de Joaquim Sabaté
La connexió entre l’ECB i la marca Inverse afegeix una altra capa de significat a aquesta cessió. La història d’Inverse està intrínsecament lligada a la del ciclisme espanyol i català, a través de la figura de Joaquim Sabaté i Dausà, fundador de l'empresa. La seva passió pel ciclisme i el seu compromís amb el club ECB reflecteixen el profund arrelament de la marca en la cultura ciclista. Joaquim Sabaté, una figura icònica en el món del ciclisme català, va exercir un paper fonamental en la història de l’ECB. Des de la seva participació en el club en els anys 50 fins a la seva presidència des de 1962 fins a 2001, Sabaté va ser un incansable promotor del ciclisme a Catalunya. El seu llegat perdura no sols en la memòria del club, sinó també en el reconeixement pòstum, com la concessió de la Medalla d'Honor de Barcelona en 2002.

La cessió de l'arxiu de l’ECB a l’AHCB no sols assegura la preservació d'un llegat inavaluable, sinó que també garanteix que la història del ciclisme català continuï inspirant a les generacions esdevenidores.