Fa 25 anys el ciclisme era protagonista als Jocs Olímpics de Barcelona

03/08/2017

Fa 25 anys el ciclisme era protagonista als Jocs Olímpics de Barcelona

26 de juliol de 1992:   Els 100 quilòmetres contrarellotge per equips, amb sortida i arribada al Circuit de Barcelona-Catalunya passant per l’Autopista i la Meridiana, totalitzant 100,8 km, va ser guanyada per la Selecció d’Alemanya amb un temps de 2:01:39, mitjana de 50,703 km/h. La selecció espanyola formada per Miguel Fernandez, Santos Gonzalez, Eleuterio Mancebo i David Plaza va ocupar el cinquè lloc .
La cursa en Ruta individual femenina en un circuit de 16,2km, amb sortida i arribada a Sant Sadurni d’Anoia,  en el que les participants de 27 països van donar 5 voltes totalitzant  81 km. La medalla d’or per a l’australiana Kathryn Watt i acompanyada al  podi per la francesa Jeannie Longo i la holandesa Monique Knol. La selecció espanyola formada per Ainhoa Ortolazabal (34 ), Belen Cuevas (35) i Teodora Ruano (DNF).

27 de juliol de 1992 :   La primera medalla d´or de l´equip olímpic espanyol arribà al Velòdrom d’Horta de la mà del velocista andalús José Manuel Moreno a la prova del Quilòmetre sortida parada.  De 23 anys, Moreno assolí el seu millor nivell en el moment més important de la seva trajectòria. Fou el darrer en prendre la sortida i el seu primer parcial el situà a la sisena plaça, però a partir de meitat de cursa encapçalà la classificació i mantingué la plaça fins al final marcant un minut tres segons i 342 centèsimes, tot un rècord olímpic després de 138 pedalades per fregar els 57 quilòmetres de mitjana.  Amb el  velòdrom ple de gom a gom i un públic embogit,  Moreno es penjà l’or superant un gran especialista com l´ australià Shane Kelly i el nord americà Eric Hartwell.  

28 de juliol de 1992Jornada d´eliminatòries de velocitat, puntuació i persecució individual entrant en acció un altre dels noms propis de la competició, l´anglès Chris Boardman.

29 de juliol de 1992: Chris Boardman es proclama campió olímpic de Persecució individual. El revolucionari ciclista anglès estrenà un prototip de bicicleta que superades les primeres proves fou clau en la presa de temps als seus rivals. A les eliminatòries, Boardman marcà 4´24´´496, un nou rècord del Món, i a la final Boardman doblà el seu rival, l´alemany Jens Lehman a volta i mitja de finalitzar la competició. El participant espanyol, Adolfo Alperi va ocupar la setena posició a la classificació final de la persecució individual.
Es disputaren també, les classificatòries 200 m i les eliminatòries de Velocitat on José Manuel Moreno caigué eliminat al creuament de quarts de final.  

30 de juliol de 1992:  Igual que un parell de dies abans es visqué una jornada d´eliminatòries però amb resultats molt interessants, com el registre de l´equip de persecució australià que a la màniga de quarts de final marca 4´11´245, nou record del Món. L’equip espanyol amb Jonatan Garrido, Adolfo Alperi, Gabriel Aynat i Santos Gonzalez, no va passar als quarts de final al quedar a la desena posició.
Per la seva part, l’altra de les estrelles del torneig, l´alemany Jens Fiedler  s´assegurava el pas a la final de velocitat davant l´australià Gary Neiwand.  A la persecució femenina, la campiona del Món a Barcelona 1984, Rebecca Twigg, eliminà la francesa Jeannie Longo, que dies abans havia estat argent a la cursa de fons femenina.  

31 de juliol de 1992 :  A les finals de Velocitat masculina i femenina es confirmaren  les medalles d´ or de Jens Fiedler i Erika Salumae.  La medalla d’or de la Persecució per Equips per a Alemanya que establint un nou record del Món 4:08:791 guanyà la final contra Austràlia. Completà el quadre l´or de Petra Rossner a la Persecució individual femenina en la final davant Kathryn Watt.   La cursa de Puntuació de 50 km, la darrera prova del programa, va ser guanyada per l’italià Giovanni Lombardi superant al holandès  Leon Van Bon i al belga Cedric Mathy. 

2 agost de 1992La cursa en Ruta individual masculina en un circuit de 16,2km, amb sortida i arribada a Sant Sadurni d’Anoia,  en el que els participants de 60 països van donar 12 voltes totalitzant  194 km.  La medalla d’or per a l’italià Fabio Casartelli, completant el podi Hendrik Dekker (HOL) i D. Ozols (LAT).  El primer espanyol, Angel Edo que participà al sprint del pilot i ocupà la 15a posició.  Kiko Garcia (24)  i  Eleuterio Mancebo (DNF) completaren la selecció espanyola.