Cent anys de la primera cursa ciclista a L´ Hospitalet de Llobregat

14/05/2010
Carretera

Cent anys de la primera cursa ciclista a L´ Hospitalet de Llobregat

El proper dijous 27 de maig, el recinte L´ Harmonia, Espai d´ Art (Plaça de Josep Bordonau 6) de la ciutat barcelonina acollirà una conferència sobre el primer centenari de l´ esport a L´ Hospitalet de Llobregat, just quan ha passat un segle des de la primera cursa ciclista organitzada a aquest indret.
La conferència anirà a càrrec d’Enric Gil Meseguer, llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de diferents estudis sobre l’esport a la ciutat de l’Hospitalet. Quan s’acompleix un segle del primer esdeveniment esportiu modern organitzat a l’Hospitalet de Llobregat (una cursa ciclista, l’agost del 1910) tot coincidint amb els deu anys de la publicació del llibre del nostre soci Enric Gil, Repetició de la jugada. Història social de l’esport a l’Hospitalet, el Centre d’Estudis de L’Hospitalet ha tingut la iniciativa de recordar aquella efemèride amb dues iniciatives.
D’una banda, una conferència que pretén evocar, el que ha estat l’esport a L’Hospitalet des d’una visió de la història social, i al mateix temps projectar aquest passat cap als nostres dies de tal forma que puguem comprendre què és el que perviu avui en les nostres entitats i en la nostra estructura esportiva de tot aquest bagatge que ens ha precedit. Fa cent anys, aquella modesta cursa ciclista era un senyal més de la tímida obertura a L’Hospitalet de la porta cap a la modernitat del segle XX. Avui, ja de ple en el segle XXI hauríem de reivindicar una mica més aquelles arrels que potser ens marquen més del que podem pensar a primer cop d’ull.
En segon lloc, al CEL’H, com a editor del llibre de referència de la història de l’esport a la ciutat, i al seu autor i soci, Enric Gil, ens ha semblat oportú arrodonir la celebració d’aquest centenari amb la publicació d’una actualització del contingut del llibre Repetició de la jugada. Història social de l’esport a l’Hospitalet.
Les noves tecnologies han obert noves portes a la recerca que han permès al seu autor un accés a fonts documentals que abans eren més complicades de consultar o simplement quedaven fora del seu abast. Sense anar més lluny, l’accés en línia a totes les edicions de La Vanguardia o Mundo Deportivo (per esmentar només alguns exemples) ha deparat més d’una sorpresa en forma de noves dades. D’altra banda, l’inexorable pas del temps ha fet desaparèixer entitats i protagonistes que apareixien al llibre, fets que també s’han inclòs en aquesta actualització. També ha estat l’objectiu d’aquesta actualització l’apunt dels nous materials apareguts en aquests anys sobre esport a l’Hospitalet - bàsicament fotos i algun objecte- així com alguns nous llibres i recerques que s’han publicat o han vist la llum en aquest temps. Finalment, s’ha aprofitat per esmenar petites errades. Amb tot, hem optat per fer un petit opuscle que es
pot afegir al llibre original i que també es podrà consultar a través del web del CEL’H, una opció modesta però efectiva i digna per mantenir al dia un llibre valuós per a la història de la ciutat i de l’esport català.