Anna Villar, David Lozano i els cadets, protagonistes catalans a la cloenda dels Campionats d´ Espanya XC

19/07/2010
BTT

Anna Villar, David Lozano i els cadets, protagonistes catalans a la cloenda dels Campionats d´ Espanya XC

La darrera jornada dels Campionats d´ Espanya XC a Barcelona ha deixat varis triomfs als catalans. Destaquen Anna Villar i David Lozano, campions femení i sots 23, més un doblet a la categoria cadet. Els campions vigents José Antonio Hermida i Marga Fullana ha patit avaries i no han pogut defendre els seus campionats elits.
Sergio Mantecón s’ha endut amb mereixement el títol de campió d`Espanya de BTT en la modalitat de cross country en vèncer aquest migdia a la darrera cursa del programa del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona.
El ciclista murcià de l’equip Trek Lorca Taller del Tiempo ha aturat el cronòmetre en 1:52:21 després de completar els 35 quilòmetres i cinc voltes a un recorregut molt exigent amb permanents pujades i baixades. En segona posició i a 22 segons del guanyador ha finalitzat Carlos Coloma (MSC Bikes), malgrat patir uns petits problemes mecànics amb el seient de la seva bicicleta que l’han apartat als darrers quilòmetres de lluitar pel títol amb garanties. El tercer esgraó del podi l’ha obtingut l’andalús Rubén Ruzafa (Orbea), per davant del seu company de files Iñaki Lejarreta, mentre Israel Núñez (Martorell-Ambisist) ha estat el primer català de la general en cinquena posició. Patxi Cia, Ismael Ventura i Marc Trayter han completat els vuit primers lloc de la classificació final.
Sergio Mantecón ha disparat d’inici la prova accelerant el ritme del grup capdavanter, tot i que ràpidament prendria el testimoni Iñaki Lejarreta, que comandaria durant les dues primeres voltes, seguit molt de prop per Mantecón i Carlos Coloma. Rubén Ruzafa marxava en un segon grup  amb Jose Antonio Hermida i una mica més endarrerit Israel Núñez. 
En el tercer gir Lejarreta ha evidenciat algunes dificultats per mantenir la intensitat de la prova i Mantecón i Ruzafa, que escalava fins el duet de líders, s’encarregarien de dirigir la cursa a l’equador de la competició emparellats amb Coloma. Però Mantecón donava cada vegada més mostres de la seva solidesa i aconseguia obrir uns metres de distància, amb Coloma situat en segona posició per davant de Ruzafa, i Lejarreta en quart lloc. 
A la tercera volta Hermida, defensor del títol, castigat per l’esforç i cada vegada més despenjat de la lluita pel podi, ha optat per abandonar. En el tram final de la prova, Coloma ha perdut força per un problema en el seu seient i Mantecón ha obert una distancia insalvable que l’ha permès arribar a la línia d’arribada en solitari.
Sergio Mantecón: “Espanya té la gran sort de comptar amb diversos corredors a les primeres posicions del rànquing mundial i avui hem estat uns privilegiats de comptar amb una llista de participants tan espectacular. Tenia moltes ganes de lluitar per aquest títol, era una data marcada en el calendari des de principis de temporada i al final han sortit les coses molt bé. Crec que he estat el corredor que més ha buscat aquest triomf”.
Anna Villar continua acumulant èxits en aquesta temporada memorable per a la ciclista barcelonina. La corredora de l’Ayala Team ha completat les tres voltes previstes per la classe Elit femenina en 1:19:54, amb 2 minuts i mig de marge sobre l’andalusa Rocio Martín.
La prova ha estat liderada en el primer terç per Marga Fullana, que ha obert una petita escletxa de mig minut sobre Villar i l’asturiana Rocio Gamonal. Però la balear ha patit una caiguda al final del segon gir, quan Villar li estava retallant diferències, i rebia un fort cop al genoll esquerre que poc després l’obligaria a abandonar. Per la seva banda Martín es desfeia de Rocio Gamonal, amb problemes mecànics, per reforçar la segona posició i ha obtingut així el millor resultat de la seva carrera a la categoria Elit. El tercer esgraó del podi se l’ha embutxacat Sandra Santanyes (Trek Lorca Taller del Tiempo).
Villar ha rematat una any de somni en el que ha conquerit el campionat de Catalunya, l’Open d`Espanya i la seva primera corona de campiona d`Espanya. “No puc demanar més, les coses m’estan sortint molt bé i aquest resultat és meravellós tenint en compte el gran nivell de ciclistes que participàvem. Quan m’he marxat de Gamonal he intentat forçar una mica més i quan he vist a la Marga Fullana gairebé no m’ho creia. M’he convençut que aquesta era la gran oportunitat. Després ella ha caigut i al final la victòria ha estat una mica més senzilla”.
David Lozano, per la seva banda, ha revalidat la corona de campió de la categoria Sots-23, imposant la seva llei de principi a fi i encapçalant el podi de la categoria davant l’andalús José Maria Sánchez i el també català Umbert Almenara. El ciclista del Bicicletes Esteve ha comentat que “era una cursa molt important i he fet una bona actuació. El circuit era molt dur i a més les condicions meteorològiques han estat una mica complicades. Guanyar de nou aquest títol em dóna molta moral per afrontar les properes curses de la Copa Catalana Internacional”.
Entre els Màster 30, el títol se l’ha endut el valencià Òscar Juàrez, amb un minut de renda sobre el murcià José Luis Parra, mentre la tercera posició se l’ha assegurada José Maria Guerrero. A la classe Senior, el triomf ha estat pel madrileny Israel Chica.
L’andalús Antonio Santos ha dominat de principi a fi la categoria junior i s’ha endut el títol després de creuar la línia d’arribada amb més d’1 minut i mig sobre el català Adrià Noguera, amb el gallec Pablo Rodríguez acompanyant-los a les places d’honor. Maria Elena Amorós ha segellat la primera plaça entre les Fèmines Sots-23.
La classe cadet, que ha hagut de repetir aquest matí la prova després que la cursa d’ahir quedés anul.lada per un error de senyalització al circuit, ha comptat amb un doblet català de la mà d`Àlex Genova i Jordi Quintanas, i el manxeg Álvaro Sánchez ha tancat el podi final.
Amb aquesta jornada es tanquen tres intensos dies del millor BTT a la muntanya de Montjuïc, que ha repartit els títols de Campions d`Espanya de BTT de cross country 2010.

Nota d´ Ocisport
Fotografia: Podi femení