La Marxa Cicloturista \"Terra de l\'Aigua\" celebra la seva vuitena edició

02/06/2011
Federació

La Marxa Cicloturista \"Terra de l\'Aigua\" celebra la seva vuitena edició

Finalment van ser 387, els ciclistes que van prendre la sortida en la 8ª edició de la Marxa Cicloturista "Terra de l'Aigua", que va organitzar el passat 29 de maig, el Club Ciclista Riells i Viabrea, que va puntuar per al XIV Circuit de Llarga Distància de la Federació Catalana de Ciclisme i per al XVI Circuit de Cicloturismo de “Ciclisme a fons”.
Dissenyada sobre un recorregut de 137 Km, els participants van haver de superar ni més ni menys que 2.850 metres de desnivell, repartits en 7 ports de muntanya, 3 d'ells de 1ª categoria, 2 de 3ª i els altres 2 de 4ª. L'exigència, el denominador comú d'aquesta prova cada any, en aquesta ocasió es complementava amb una última ascensió a un dels ports de 1ª categoria, el de Fogueres de Montsoriu, on estava instal•lada l'arribada.
Com en totes les edicions d'aquesta marxa, les gairebé 100 persones que mou la complexa organització d'aquest tipus de proves, es van mobilitzar a trenc d'alba, lliurant la documentació i els dorsals a tots els participants, operació que es complementava amb un lleuger desdejuni a base de sucs i pastes.
Després dels rigorosos controls administratius i moments abans de prendre la sortida, el nombrós pilot, instal•lat als voltants de l'Ajuntament, va restar un minut de silenci en memòria del ciclista recentment mort Xavier Tondo.
A les 8:15 h, els ciclistes, que en tot moment van estar protegits per més d'una desena de motoristes dels Mossos d'Esquadra, així com per la policía local i protecció civil de les localitats per les quals va transcórrer la Marxa, van començar a un ritme molt viu, la qual cosa va originar el fraccionament de el pilot al pas pel 1er port de 3ª categoria, tot just a 6 km de la sortida. Les llargues rectes abans d'arribar a Hostalric i les següents fins passar per Sant Celoni, van permetre que, camí de Santa María de Palautordera, gairebé tots els ciclistes marxessin agrupats, encara que alguns ja havien consumit part de les seves forces fins que varen contactar amb el pilot. Superades les poblacions de Santa María i Sant Esteve de Palautordera, i endinsats de ple en els bellíssims paratges del Parc Natural del Montseny, amb 42 km recorreguts sense incidències remarcables, la pujada al Coll de Santa Helena, de 14,5 km per a la Costa del Montseny, va donar el
primer toc d'alerta a tots els participants. Als més forts, per saber amb qui haurien de lluitar en la resta del recorregut, i als mes febles mesurar les seves forces per poder arribar als avituallaments situats per l'organització als llocs mes estratègics del traçat.
Un primer avituallament líquid a 10 km del cim del Coll de Santa Helena, va ser per a molts un respir per apaivagar els primers inicis de la calor, mentre que els més forts refusaven qualsevol líquid per tal de no perdre la seva posició privilegiada.
Al seu pas pel cim, els ciclistes més ràpids, van passar de llarg del 2º avituallament, en aquesta ocasió, sòlid i líquid, però el gruix de participants, per tal de recuperar les forces gastades fins al moment, van prendre aliments, la qual cosa els permetria recuperar l'energia per recórrer els 81 km que encara quedaven per finalitzar la cursa.
Malgrat que el pas pel Coll de Santa Fe de Montseny de 3ª categoria i pel Coll de Bordoriol de 4ª, no hi va haver grans novetats, els kilòmetres recorreguts començaven a fer estralls a les cames de tots els participants, minvant mica en mica les seves forces, la qual cosa disgregava cada vegada més el pilot, que anava deixant enrere el número de cicloturistes que encapçalaven la prova. Passat el pas de Viladrau i La Fullaca, amb gairebé 90 km recorreguts, el 3er avituallament a Sant Sadurní d'O'sormort, va permetre que els participants es refessin per escalar el 2º gran port de la jornada: el Coll de Collsesplanes, de 969 metres d'altitud, que si bé no disposava de grans desnivells, la calor i la seva proximitat amb el següent port, el Coll de Cortals, de 4ª *categoria, van
deixar als participants prou tocats per enfrontar-se a l'última dificultat del dia.
Els 130 km recorreguts, la calor i unes rampes del 14 %, situades al mig dels últims 7 kms, varen ser els ingredients que van haver de pair els participants que van aconseguir finalitzar la prova a Fogueres de Montsoriu, i no va ser fàcil per a ningú, ja que el més ràpid va creuar la meta en solitari, el seu darrer km el va acabar pendent de no ser superat per cap dels seus perseguidors. En menor número, les dones també van estar presents a la prova. Les 13 que van prendre la sortida, totes van completar el recorregut.
Un excel•lent menjar, els massatges per als més malmesos, el lliurament d'un maillot
commemoratiu de la marxa, i el lliurament de trofeus, va posar el punt i final d'una jornada maratoniana i dura. Potser era el que en definitiva venien a buscar gairebé tots els participants de la 8ª edició de la Marxa Terra de l'Aigua.

Nota de l´ organització