La Comissió de Cicloturisme ret homenatge al pintor Ramon Casas

10/10/2016
Cicloturisme

La Comissió de Cicloturisme ret homenatge al pintor Ramon Casas

A començaments del segle XX, la Federació Catalana de Ciclisme formava part de la Unión Velocipédica Española (UVE) com a Comitè Regional número 6. En aquella època, molts artistes i escriptors eren "sportman" i assidus practicants de l'esport del ciclisme.
 
El pintor Ramon Casas i Carbó era un d'aquells personatges amb verdadera passió per la bicicleta com altres com ara Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo, Pere Romeu,... Es ben conegut que Casas va formar dels clubs ciclistes, de les societats de velocipedistes i del Touring Club Ciclista dels primers anys del nou segle. Aquest any 2016 hem celebrat el 150 aniversari del naixement de Ramon Casas, pintor, dibuixant i cartellista vinculat a l'impressionisme i que va ser un dels impulsors del modernisme català.
 
Als arxius de la Federació Catalana de Ciclisme es guarden el butlletins de la UVE des de 1896. En el del febrer de 1913 s'actualitza el llistat de socis amb llicència ciclista dels clubs pertanyents a la UVE i, amb el número 88, trobem a Ramon Casas amb domicili al Passeig de Gràcia, 96 de Barcelona.
 
Casas és autor de nombrosos dibuixos i olis on la bicicleta i els ciclistes són els protagonistes. El més emblemàtic de tots ells és l'oli "Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem", quadre que es va pintar el 1897 i que, per tant, l'any vinent farà el seu 120è aniversari. Aquesta pintura va decorar les parets de la cerveseria Els Quatre Gats, centre de reunió dels modernistes a Barcelona, i ara forma part de la col.lecció del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) tot i que s'ha exposat en diversos museus de renom a Europa, Estats Units i el Japó.
 
Des de la Federació Catalana de Ciclisme volem fer-nos particips d'aquests homenatges i hem demanat l'autorització al MNAC, on està exposat el quadre, per tal utilizar-lo com imatge del cicloturisme català.
 
Ara us presentem el nou logo de la Comissió de Cicloturisme, que té com a protagonista el famós quadre Tàndem. Com podeu veure, hem dissenyat tres versions que podreu veure en les futures publicacions, cartells i roba de la Comissió.
 
Es el nostre senzill homenatge a un dels pioners del món del ciclisme a casa nostra.