Els randonneurs uneixen les dues Catalunyes a la BPB2018

29/05/2018
Cicloturisme

Els randonneurs uneixen les dues Catalunyes a la BPB2018

El darrer cap de setmana del 26 i 27 de maig es va celebrar una nova edició de la Ciclomarató Catalana Internacional Barcelona-Perpinyà-Barcelona, altrament anomenada "BPB2018".

Dels 101 participants inscrits, finalment 99 van sortir des del Velòdrom Municipal d'Horta-Miquel Poblet a les 6:00 hores del dissabte, amb prop de 610 quilòmetres i més de 8.000 metres de desnivell acumulat per davant que van portar-los per les comarques del Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Osona, Garrotxa, Alt Empordà, Pla de l'Estany, Ripollès, Berguedà, Bages, Anoia, Alt Penedès i Baix Llobregat, a més del departament francès de Pyrénees Orientales. El repte, com cada dos anys i ja van dotze, era cobrir el recorregut que uneix la Catalunya Sud i la Nord en menys de 40 hores.

En aquesta ocasió el traçat pujava per l'interior de les províncies de Barcelona i Girona amb els primers controls a Sant Julià de Vilatorta i Sant Esteve d'en Bas. Després de creuar la Garrotxa es va atacar el tram francès entrant al país veí per la comarca del Ripollès tot passant per Camprodon i el Coll d'Ares, amb unes vistes privilegiades dels Pirineus. Després d'un refrigeri al control 4 d'Amélie-les-Bains, els ciclistes es van enfrontar al retorn a Catalunya passant per Le Perthus i La Jonquera.

Gairebé bé tots van aprofitar algun dels dos següents controls, a Banyoles i Ripoll, per fer una parada més llarga, canviar-se de roba i fins i tot dormir una estona. Des d'aquí, la segona part de la ruta va passar per la Catalunya Central, amb controls a Avià i Manresa, per anar fent via fins l'aproximació a la  serralada de Collserola, molt a prop del final. Després del pas per l'últim control intermig a El Papiol, només quedava la tradicional pujada i baixada al Forat del Vent per assolir l'objectiu de l'arribada al Velòdrom. El més ràpid va arribar minuts després de les 6:30 del matí i la resta, fins un total de 84 finalitzats, ho van fer fins les 22:00 hores de la nit.

Cal destacar al participant més veterà, que va ser Ramon Collell (PC Bonavista) amb 68 anys i també al més jove, Marc Plana (SC Català) amb 24 anys. També va aconseguir arribar a Barcelona una de les tres dones apuntades, Neus Estrany (CC Granollers). El club amb més inscrits va ser el Club Esportiu bikecalaf.cat amb cinc cicloturistes.

Des de la Comissió de Cicloturisme de la Federació Catalana de Ciclisme volem agrair l'inestimable ajuda dels clubs i entitats que s'han cuidat dels controls: Club Ciclista Calma Sant Julià, Club Ciclista Bas, Vélo-Club du Vallespir, Club Ciclista Banyoles, Club Ciclista Ripoll, Club Ciclista Avià Cop de Pedal, Penya Ciclista Bonavista i Bici Muntanya El Papiol. I també volem donar les gràcies molt especialment a tots els amics i voluntaris que han estat treballant durament aquesta setmana i durant els mesos anteriors per poder portar a terme aquesta BPB que esperem poder repetir l'any 2020. Visiteu el web www.bpb600.cat per més informació.

Fotografia: Alex Roca.