Llibert Mill i Ramona Gabriel es coronen campions d'Europa d'Ultramarató a la Pedals de Foc

30/06/2019
Ultramarató

La 14a edició de la Pedals de Foc Non Stop va proclamar ahir com a nous campions europeus de la disciplina MTB Ultramarathon als catalans Llibert Mill i Ramona Gabriel, en una edició amb rècord d'inscrits i marcada per la calor. La prova, de 213km i 6.200m de desnivell positiu, va comptar amb la presència de 1.000 participants de 17 nacionalitats, que van prendre la sortida a les 5 del matí en categoria competitiva i a les 05.10h en categoria cicloturista, en una jornada que ja es preveia d'altes temperatures en tot el recorregut, a causa de l'onada de calor que porta afectant a tota la zona des de fa diversos dies.

La cursa, que envolta el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, es va desenvolupar segons el previst en la categoria masculina, amb la majoria de favorits encapçalant la mateixa fins a la baixada a Vilaller, on es presentava un grup de 31 unitats encapçalat pel jove Guillem Cassú (Artsport Banyoles). No obstant això, a la pujada a Serreres, i com és habitual, es va seleccionar el grup quedant reduït a 9 ciclistes que van afrontar la tècnica baixada fins a Llesp passant en el punt 2 de control en Gotarta amb 2h 39’ de competició i encapçalats pel triple vencedor de la prova i doble campió d'Espanya MTB Ultramarathon Brandan Márquez (Tres Llunes Quereño).

Aquest grup de 9 format per Márquez, Llibert Mill, Dani Carreño, Joseba Albizu, Roger Argelaguer, Guillem Cassú, Francisco Herrero, Alberto Fernández, i el rus Mikhail Utkin es mantenia agrupat al pas per Les Esglésies, i va ser en el Coll de Oli on es va acabar fragmentant, quedant sols al capdavant el quartet protagonista de la part final: Llibert Mill, Brandan Márquez, Dani Carreño i Joseba Albizu, amb Alberto Fernández passant 5è a Torre de Cabdella (km 98) a una mica més de 1’. Argelaguer i Cassú abandonaven en aquest punt, pel qual la carrera circulava amb uns 10’ d'avançament sobre el temps de 2018.

El mític Coll de Triador-Cim Iñaki Lejarreta esperava als corredors amb temperatures per sobre dels 35°. Com l'any anterior, Alberto Fernández va fer una pujada espectacular i va remuntar passant 3r, darrere del doble campió d'Europa Joseba Albizu (Lagun Onak), que s'emportava el premi homenatge a Lejarreta que li lliuraria la seva família al podi final, i d'un Dani Carreño (Buf Scott) que en la seva primera participació en la Pedals estava realitzant una gran actuació. Mill passava pel cim a dos minuts i mig de Albizu, i Márquez a més de 5’. En el tram de fals pla en ascens fins a la Portella Blanca, sostre de la Pedals de Foc, Albizu augmentava el seu avantatge, arribant a Espot (km 143) amb menys de 7h i amb gairebé 4’ sobre el duo Fernández-Carreño, amb Mill lleugerament endarrerit i Márquez en 5è lloc. La calor causava estralls en aquest tram de la prova i passava factura a molts ciclistes, com el rus Utkin que passava a més de mitja hora o el portuguès Bruno Rosa que arribava 45’ després.

Després del pas per Isil i direcció al santuari de Montgarri, Albizu mantenia el lideratge per una mica més d'un minut i mig sobre el duo Carreño-Mill, amb Márquez 4t a més de 5’ i Alberto Fernández 5è. Aquestes diferències es mantenien en el pas per Pla de Beret, i quan a falta només de l'última baixada tot semblava indicar que Albizu s'encaminava al seu tercer entorxat europeu, una portentosa baixada del quíntuple vencedor de la PDF Non Stop Llibert Mill feia que atrapés Albizu a l'altura d'Arties, deixant-lo en els dos últims quilòmetres del final per aconseguir una esplèndida victòria a la meta de Vielha, aconseguint el seu primer Campionat Europeu, vencent per 6a vegada la prova i parant el crono en 9h 50’ 4”, rècord absolut de les 14 edicions i primera vegada que es baixa de les 10h. Un exhaust Albizu arribava en 2a posició a mig minut, mentre que Dani Carreño tancava el podi arribant a 1’ 11” del vencedor. Brandan Marquez (4t) i Alberto Fernández (5è) completaven el Top5.

En dones, la lleidatana Ramona Gabriel (Garmin Ixcor) es va emportar per fi el Campionat Europeu després de trepitjar podi les dues últimes edicions i vèncer la prova en 2016. Malgrat passar en 4ª i 3ª posició els dos primers punts de control a gairebé 4’ del duo de cap format per l'anglesa Leaper i la campiona catalana de XCUm Silvia Roura (Esteve), va ser camí de Les Esglésies quan va donar caça a Roura i en les rampes de Coll de Oli ja es quedava en solitari al capdavant passant la resta de punts de control liderant la prova fins a parar el crono al final en 12h 17’ i 49’, rècord femení d'aquesta.

Roura no va poder seguir el ritme de Gabriel, però va mantenir la segona posició també fins al final, i amb Leaper abandonant en Torre de Cabdella, va ser la M40 Maria Teresa Barreira (Castropol Esport) la que va arribar 3a a meta després de realitzar una brillant segona part de carrera. En la resta de categories s'imposaven Irene Martínez Domene (Màster dones 30A), Verónica Cuello (Màster dones 30B), María Teresa Barreira (Màster dones 40A), Assun Bonet (Màster Dones 40B), Teresa Infante (Màster dones 50), Samuel Campos (Màster 30A), Ramon Pla (Màster 30B), Francisco Callejo (Màster 40A), Victor Godoy (Màster 40B), Francisco Javier Salamero (Màster 50A), Josef Nestler (Màster 50B), i Armando Vidal (Màster 60).

La cerimònia de podis que va coronar als campions europeus de l'especialitat va comptar amb els representants de l'Ajuntament de Vielha, Conselh Generau d’Aran, la UEC i la Federació Catalana de Ciclisme, així com dels patrocinadors de l'esdeveniment i un nombrós públic i acompanyants. El Parc Nacional Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Vielha i el Vall d'Aran, i la Pedals de Foc Non Stop s'emplacen amb els participants a 2020 per a emprendre la meravellosa bogeria de la 15a edició!

Fotografia: Norbert Herrera