L'escola Trialsport celebra 25 anys de funcionament

10/05/2022
Trial

L'escola Trialsport celebra 25 anys de funcionament

El gener de 1997 un grup de famílies va acudir als germans Dani i Blai Parramon perquè ensenyessin als seus fills la tècnica del trial amb les bicicletes que els havien regalat. Van acceptar l’encàrrec i van començar a oferir classes al pati de casa amb obstacles que els havia proporcionat el seu pare Josep, persona que va ser fonamental en els inicis, així com en el posterior creixement i continuïtat. Així comença la història de Trialsport, una escola de trial que va ser pionera a Catalunya en els seus inicis, quan va començar amb quatre alumnes, i que 25 anys després és un referent del seu esport amb 130 esportistes.

Mai ens havíem imaginat arribar fins aquí. No hi havia cap plantejament ni una estratègia d’arribar a un lloc. Ens hem anat adaptant a la situació del moment”, comenta Dani Parramon. En aquesta trajectòria han comptat amb el suport determinant de familiars, amics, veïns, ajuntaments, la Federació Catalana de Ciclisme, famílies, entrenadors i especialment la UC Vic. De fet, un dels punts clau de l’escola va ser el seu creixement de
Calldetenes cap a Vic.

La Unió Ciclista Vic, amb Joan Torras com a president, va impulsar la construcció del circuit de ciclisme durant el mandat de l’alcalde Jacint Codina. La posterior construcció del circuit de trial va ser determinant per activar una espai de la zona esportiva de Vic fins aleshores en desús. Actualment la instal·lació està ajudant a fomentar la pràctica del ciclisme en el seu ampli rang de disciplines. Un llegat per a la ciutat de Vic i per la comarca que ajuda en l’ús, la promoció i la utilització de la bicicleta”, destaquen els germans.

En aquesta instal·lació juntament amb la de Calldetenes s’hi han forjat els grans esportistes de l’entitat, com són Eloi Paré, bronze al Mundial Júnior 26’’ el 2012; Eloi Palau, or al Mundial Júnior 20’’ del 2016 i bronze Elit 20’’ el 2021; Jordi Araque, bronze al Mundial Júnior 26’’ el 2016; Martí Aran, bronze al Mundial Júnior 20’’ del 2018, i Martí Riera, or al Mundial Júnior 20’’ del 2021.

L’aniversari i la consecució de totes aquestes fites es van celebrar el passat dissabte 30 d’abril en un acte al Mas de Bigues de Vic on van reunir bona part de la família que han format al llarg d’aquest quart de segle. “És un club esportiu integrat en un territori molt actiu i de primer nivell”, deia el president de la Federació Catalana de Ciclisme, Joaquim Vilaplana, mentre que el conseller d’Esports del Consell Comarcal, Albert Prado, assegurava que “celebrar 25 anys no és una casualitat sinó el fruit d’una tasca constant”. L’alcalde de Calldetenes afirmava que “és un orgull i com a administració hem d’ajudar les persones emprenedores com els germans Parramon” i el regidor de Vic, Albert Castells, afegia que “aixecar una entitat des de zero i arribar al nivell esportiu on s’ha arribat no és gens fàcil”.

Parramon, per la seva banda, no amagava que “podem dir amb orgull que hem marcat una època de l’esport, hem set precursors, som referents per a molts, exemple de les coses ben fetes, de persistència i tenacitat, però com sempre continuem treballant amb modèstia i constància”.

La celebració tindrà com a colofó la disputa a finals d’aquest mes de maig del Gran Premi Ciutat de Vic (22 de maig) i de la primera prova de la Copa del Món de l’especialitat (27-29 de maig). Unes cites que tindran lloc a les instal·lacions vigatanes on l’any passat ja es va celebrar el Campionat del Món amb grans crítiques, confirmant així que més enllà de la vessant formativa Trialsport s’ha especialitzat també en l’organització de competicions de primer nivell i d’altres de llarga tradició com la Copa Osona.