La selecció catalana torna a pujar al podi del Campionat d'Espanya sub23 amb Abel Balderstone

27/06/2022
Carretera

La selecció catalana torna a pujar al podi del Campionat d'Espanya sub23 amb Abel Balderstone

La selecció catalana sub23 ha tornat a viure amb gran satisfacció el Campionat d'Espanya sub23, que aquest 2022 tornava a frontar amb gran ambició amb un grup de 10 ciclistes que van aconseguir tornar amb la medalla de bronze d'Abel Balderstone a la prova en ruta, un enorme resultat que suposa la segona medalla consecutiva després del subcampionat de Marcel Camprubí el darrer 2021.

Un resultat extraordinari (la darrera medalla abans de la de Camprubí havia estat el 2015) aconseguit després d'una gran actuació col·lectiva que aquest dissabte 25 de juny tenia davant el repte del campionat estatal amb un exigent recorregut de 164,3 quilòmetres entre Cala Millor i Palma de Mallorca. Com era previst en una cursa sempre tan oberta, els ciclistes catalans han estat molt actius en la primera meitat de cursa, molt batallada i on dos debutants com Sergi Darder i Axier Casado han aconseguit entrar en una primera escapada d'una desena de ciclistes que ha aconseguit un minut d'avantatge en el primer terç de cursa.

El Coll de Sa Creu s'esperava que fos el jutge de la cursa, i en el seu primer ascens, amb un atac en solitari, Abel Balderstone ja va demostrar que era un dels noms més forts de la jornada amb un primer atac en solitari que va acabar de trencar la cursa. Després de molts moviments, el segon ascens a Sa Creu s'afrontava ja amb un grup molt seleccionat on es mantenien amb opcions de victòria tant Balderstone amb el vigent subcampió, Marcel Camprubí.

Amb tot, abans del tercer i darrer ascens al port, el basc Joseba López i l'andalús José Marín aconseguien destacar-se, agafant un avantatge que ja seria suficient per jugar-se el títol a la meta de Palma de Mallorca. Per darrere, després que Enekoitz Azparren agafés uns metres en el descens, Balderstone aconseguia atrapar-lo en els quilòmetres finals per jugar-se la darrera medalla, que va aconseguir després d'un gran esprint que li donava la tercera posició de la cursa.

Darrere del grup d'escollits, un petit pilot d'una vintena de ciclistes creuava la meta a 1:28, amb tres representats catalans com eren el vigent campió català David Domínguez (12è), el vigent campió de Copa d'Espanya Francisco Muñoz (13è) i Marcel Camprubí (23è), que després del seu subcampionat el darrer 2021 vivia una nova medalla d'un company després d'una gran actuació col·lectiva completada per Axier Casado, Sergi Darder, Arnau Gilabert, Gerard Ledesma, Marcel Pallarès i Óscar Rota.

El seleccionador català, Carles Torrent, feia una valoració molt satisfactòria del treball realitzat per tot l'equip, que es va materialitzar amb una medalla molt preuada per al ciclista que enguany debuta amb el Caja Rural-Ale i que en el seu pas júnior ha estat becat en el CTE Ripollès per la Federació Catalana de Ciclisme: "Han treballat com un equip amb ganes de guanyar. Comptàvem amb cinc corredors de 1r any que s'han buidat pels de 3r i 4t any. És un gust tenir un grup amb aquesta actitud i predisposició, que val tant com els resultats", valoraba el tècnic.

Campionat d'Espanya sub23 ruta 2022:
1. Joseba López (Euskadi) 4:02:28
2. José Marín (Andalusia) m.t.
3. Abel Balderstone (Catalunya) a 1:16
4. Enekoitz Azparren (Euskadi) a 1:16
5. Pablo Castrillo (Aragó) a 1:22
(...)
12. David Domínguez (Catalunya) a 1:28
13. Francisco Muñoz (Catalunya) a 1:18
23. Marcel Camprubí (Catalunya) a 1:28
DNF Axier Casado (Catalunya)
DNF Sergi Darder (Catalunya)
DNF Arnau Gilabert (Catalunya)
DNF Gerard Ledesma (Catalunya)
DNF Marcel Pallarès (Catalunya)
DNF Óscar Rota (Catalunya)

Mireia Trias i Maria Banlles, medalles catalanes
El Campionat d'Espanya havia començat el divendres 24 de juny amb la disputa de les proves contrarellotge, en què la selecció catalana comptava amb triple representació a la prova sub23, amb 21,5 quilòmetres de recorregut a Cala Millor: Fran Muñoz va signar una magnífica actuació marcant el 5è millor temps, a 43 segons del vencedor, l'aragonès Pablo Castrillo, i a tan sols quatre segons de posicions de podi, mentre que el debutant Sergi Darder, campió català sub23 de la disciplina, era 17è, i  Marcel Camprubí marcava el 18è millor temps.

En les proves CRI absolutes, el ciclisme català vivia grans notícies sobretot en la prova femenina, en què la campiona catalana Mireia Benito (Massi-Tactic) marcava el 7è millor temps darrere de les grans especialistes nacionals, demostrant la seva progressió en la disciplina, mentre que gràcies als seus 12è i 13è millor temps, Maria Banlles (Sopela Women's Team) i Mireia Trias (Massi-Tactic) aconseguien les medalles de plata i de bronze en categoria sub23, molt a prop del millor temps de la basca Idoia Eraso.

El dissabte 25, el mateix dia que la prova sub23 masculina, es vivia també la prova en ruta absoluta femenina, amb domini per quart any consecutiu de la balear Mavi García (UAE Team ADQ), que s'exhibia en solitari a casa. Amb tot, les grans notícies del ciclisme català continuaven amb la presència en el grup de set ciclistes que es van jugar la resta de les medalles de Mireia Benito (Massi-Tactic), 5a classificada absoluta després d'una gran crono, i Patricia Ortega (Sopela Women's Team) que era 6a, una setmana després d'haver signat una gran Volta a Portugal amb la selecció catalana. Per la seva banda, amb la seva 14a posició, Mireia Trias (Massi-Tactic) aconseguia la medalla de bronze en categoria sub23, sumant-se així a la medalla aconseguida a la CRI. Dues medalles més en la projecció de la gironina, que ja ha sumat en la seva trajectòria medalles sub23 tant en ruta com en CRI.

Per últim, diumenge es disputava la prova professional masculina guanyada per Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers), on el ciclisme català també va demostrar el seu relleu generacional a l'any nivell amb el 5è lloc de Roger Adrià (Equipo Kern Pharma), el 6è d'Antonio Pedrero (Movistar Team) i el 9è de Joel Nicolau (Caja Rural-Seguris RGA)

Fotografia: RFEC