Ferran Robert es proclama campió de Catalunya a la Clàssica Xavi Tondo

07/05/2023
Carretera

Ferran Robert es proclama campió de Catalunya a la Clàssica Xavi Tondo

La 6a Clàssica Xavi Tondo ha estat l’escenari escollit per celebrar el Campionat de Catalunya en ruta de la categoria absoluta masculina, una de les cites més importants del ciclisme català que ha coronat a Ferran Robert (Controlpack) com a campió de Catalunya elit. La prova estava organitzada per la Secció Ciclista del CB Valls, el Club Ciclista Tondo i Els Amics d’en Xavi amb el suport de l’Ajuntament de Valls, el Patronat d’Esports i la Federació Catalana de Ciclisme.

El recorregut per coronar al nou campió català era un dels més exigents de la temporada i el més dur de les sis edicions de la cursa. Els 140 corredors que han pres la sortida no han tingut ni un quilòmetre pla, amb els ascensos al Coll d’Alforja, el Coll de Morera, el Coll d’Albarca i el Coll de Prades sempre per carreteres estretes i regirades i amb rampes molt exigents.

La primera meitat de carrera ha estat marcada per l’intent constant d’escapades, que ha trencat la cursa i ha complicat l’organització dels equips. Després de molts atacs i diferents talls que han estat neutralitzats, Jorge Gálvez (Zamora Enamora) i Viacheslav Ivanov (Team MP Group) han fet un canvi de ritme potent que només han pogut seguir Edgar Esteban (Supermercados Froiz) i Jan Castellón (Urbasa Club Ciclista). Tots quatre han format un grup capdavanter a les rampes del Coll d’Albarca, al quilòmetre 80 de carrera, i han col·laborat per obrir marge amb el grup perseguidor.

El quartet ha afrontat al capdavant les rampes finals del Coll d’Albarca i l’ascens complet del Coll de Prades, sempre mantenint un bon ritme i l’entesa entre ells. Ja a Prades, el català Ferran Robert ha llençat un potent atac des del grup perseguidor i, quan semblava que la carrera ja estava sentenciada, ha aconseguit connectar en solitari amb el grup capdavanter, que veia com s’afegia un nou oponent a la lluita per la victòria. El ciclista de Controlpack ha aprofitat el seu bon coneixement de la zona per accelerar en el descens i baixar més ràpid que ningú per atrapar a davant.

En els últims quilòmetres, els grup de cinc corredors s’ha tallat i s’han jugat la victòria final Jorge Gálvez, Viacheslav Ivanov i Ferran Robert, que després de la remuntada ha aguantat amb els millors. En un ajustat esprint on Gálvez i Robert s’han arribat a tocar abans de l’últim revolt, el madrileny Jorge Gálvez s’ha adjudicat la victòria de la 6a Clàssica Xavi Tondo i Ferran Robert, segon a la línia de meta, s’’ha coronat com a campió de Catalunya.

Jan Castellón, que després de molts quilòmetres al capdavant s’ha despenjat a l’entrada a Valls, ha arribat quart a meta i és el nou campió de Catalunya en categoria sub23. Ferran Robert, que aquesta setmana ha celebrat els 25 anys, relleva en el palmarès a David Domínguez, que l’any passat es va imposar a Sabadell i aquest any ha acabat quart en la categoria elit. El podi de la categoria elit l’han completat l’australià resident a Girona Tristan Cardew (Equipo Oleka) i Edgar Curto (Arabay – Vas Balear), mentre que Adrià Franquesa (Finisher) i Ricard Fitó (Torres – Fernando Barceló Team) han pujat al podi sub23.

El nou campió de Catalunya absolut, Ferran Robert, ha fet una gran valoració de la carrera: "És un somni, estic molt content. Al principi de la cursa sí que tenia confiança però a mitja cursa no pensava que pogués guanyar". La baixada de Prades i Mont-ral ha estat el punt clau per a la victòria de Robert, que s’ha beneficiat de conèixer la carretera millor que ningú: "A la baixada me l’he jugat una mica perquè me la coneixia i he intentat frenar el mínim. És una baixada que si no te la coneixes frenes molt però si te la saps pots frenar poc".

Clàssica Xavi Tondo 2023:

  1. Jorge Gálvez (Zamora Enamora) 3:34:48
  2. Ferran Robert (Controlpack) m.t.
  3. Viacheslav Ivanov (Team MP Group) m.t.
  4. Jan Castellón (Urbasa Club Ciclista) a 0:19
  5. Edgar Esteban (Supermercados Froiz) a 0:25
  6. Ilia Shchegolkov (Controlpack) a 0:49
  7. Tristan Cardew (Equipo Oleka) a 0:51
  8. Adrià Franquesa (Finisher) a 1:01
  9. Edgar Curto (Arabay - Vas Balear) a 1:04
  10. Ricard Fitó (Torres - Fernando Barceló Team) a 1:04

Podi del Campionat de Catalunya elit:

  1. Ferran Robert (Controlpack)
  2. Tristan Cardew (Equipo Oleka)
  3. Edgar Curto (Arabay - Vas Balear)

Podi del Campionat de Catalunya sub 23:

  1. Jan Castellón (Urbasa Club Ciclista)
  2. Adrià Franquesa (Finisher)
  3. Ricard Fitó (Torres - Fernando Barceló Team)

Classificacions completes