La selecció catalana, millor equip del Campionat d'Espanya de Pista

12/06/2023
Pista

La selecció catalana, millor equip del Campionat d'Espanya de Pista

El Campionat d'Espanya de Ciclisme en Pista 2023 s'ha disputat aquest cap de setmana dels 9, 10 i 11 de juny al Velòdrom Lluís Puig de València estrenant tant noves dates com format, en què s'ajuntava la programació del campionat elit/sub23 amb la disputa dels títols de paraciclisme. La selecció catalana ha demostrat múscul aconseguint el reconeixement com a millor equip del Campionat d'Espanya elit/sub23, gràcies a uns grans resultats amb fins a nou medalles, destacant-hi els quatre títols d'una Helena Casas que continua sent la reina de la velocitat estatal i els resultats d'una Laura Rodríguez cada cop més consolidada en l'elit de les proves de fons. Un medaller al que cal sumar les cinc medalles de l'equip de paraciclisme de la mà de Juanjo Méndez o Joan Del Río.

Dominadora de les proves de velocitat, Helena Casas es va endur el primer lloc el títol de velocitat individual després d’haver marcat el millor temps en els 200m (0:11.662), en què Lucía García marcava el 3r millor temps (0:12.559) i finalment aconseguia la medalla de bronze absoluta, i Marta Vilanova, el 7è, passant així totes el tall dels quarts de final. A la final, Casas superava a la navarresa Saoia Orgambide i sumava així el seu 13è títol estatal absolut en la prova en la seva llarga trajectòria. Entre els velocistes masculins, 6è millor temps d’Itmar Esteban, 7è de Gerard García passaven el tall i 11è de Manu Usach.

En la jornada inicial d'havien disputat les classificatòria de la persecució individual, en què Laura Rodríguez aconseguia el 4t millor temps a les classificatòries (3:52.504) que la portava a lluitar pel bronze amb la valenciana Isabel Ferreres, que s’emportaria finalment la medalla. Entre els homes, 7è millor temps d’Albert Masana (4:49.223) i 9è de Sergi Escobar (4:58.754). Pel que fa a la persecució per equips, que tan sols es disputava en categoria masculina, un temps de 4:36.167 per l’equip format català per Sergi Escobar, Albert Masana, Tomàs Deosdat i Jaume Villar els portava a la quarta posició.

El primer títol català l'aconseguia amb l'scratch de Laura Rodríguez, que superava a Ziortza Isasi i Tania Calvo per millorar el seu subcampionat del darrer 2022. Per la seva banda, Lucía García era 7a. En un scratch masculí dominat per Albert Torres (Movistar Team), Tomàs Deosdat era 20è. La segona medalla de Laura Rodríguez arribava a l’eliminació, en què era tercera classificada darrere de Tania Calvo i Isabel Ferreres. La 4a posició de Lucía García, per la seva banda, li valia el títol estatal sub23. A la final masculina, 18a posició de Jaume Villar i 22a d’Albert Masana. En canvi, Rodríguez es va quedar a les portes de la medalla a la puntuació (4a), amb Lucía García 11a, mentre que a la final masculina que també dominava el menorquí Albert Torres, vigent subcampió europeu de la disciplina, Tomàs Deosdat era 17è

En la velocitat per equips, l'equip de Catalunya amb Helena Casas, Laura Rodríguez i Marta Vilanova defensaven títol i marcaven el millor temps amb 0:55.146 que els portava a la lluita per l’or davant l’equip madrileny, al que van superar millorant el temps a la final fins a 0:54.097. Per la seva banda, l’equip masculí format per Manu Usach, Itmar Esteban i Gerard García marcaven el segon millor temps a les classificatòries (0:47.624) que els portava a lluitar per l’or a la final davant l’equip valencià, que defensava el títol i els va acabar superant.

Seguint en les proves de velocitat, el tercer títol d’Helena Casas l’aconseguia a la prova dels 500m, on es va imposar per novena ocasió en la seva trajectòria amb un temps de 0:35.186, amb 6è lloc absolut per a Marta Vilanova. En la jornada final arribava el quart títol de la velocista olímpica era en el keirin, en què va ser la més ràpida en una final en què també hi havien arribat Laura Rodríguez (4a) i Marta Vilanova (5a). Era l’11è títol de campiona d’Espanya de keirin en la trajectòria de la vila-secana, que ja s’apropa a la xifra de 40 títols estatals absoluts. En la prova masculina, 7è lloc d’Itmar Esteban (vencedor de la final B) i 9è de Manu Usach.

En les jornades de dissabte i diumenge es van disputar les proves corresponents al Campionat d'Espanya de Paraciclisme, en què finalment eren Juanjo Méndez i Joan Del Río qui representaven a la selecció catalana. L'incombustible Juanjo Méndez va donar una gran versió sumant fins a quatre subcampionats darrere d’una referència internacional actual com Ricardo Ten en categoria C1: en la persecució individual (amb un temps de 4:18.701), en el quilòmetre (temps de 1:30.392), scratch i l’òmnium. Per la seva banda, Joan Del Río en categoria C3 aconseguia la medalla de bronze gràcies a la seva 3a posició al scratch, mentre que era 4t a la persecució individual, 5è al quilòmetre i 4t a l’òmnium.

Campionat d'Espanya de Ciclisme en Pista elit/sub23 2023 València:

  • OR: Laura Rodríguez scratch
  • OR: Helena Casas velocitat individual
  • BRONZE: Lucía García velocitat individual
  • BRONZE: Laura Rodríguez eliminació
  • OR: Lucía García eliminació sub23
  • OR: Helena Casas 500m
  • OR: Velocitat per equips (Helena Casas, Laura Rodríguez, Marta Vilanova)
  • PLATA: Velocitat per equips (Itmar Esteban, Gerard García, Manu Usach)
  • OR: Helena Casas keirin

Campionat d'Espanya de Ciclisme en Pista paraciclisme 2023 València:

  • PLATA: Juanjo Méndez persecució individual C1
  • PLATA: Juanjo Méndez quilòmetre C1
  • PLATA: Juanjo Méndez scratch C1
  • BRONZE: Joan Del Río scratch C3
  • PLATA: Juanjo Méndez òmnium C1

Fotografia: RFEC