El Súper Mundial de Glasgow es tanca amb 5 medalles catalanes

14/08/2023
Federació

Glasgow (Escòcia) va tancar aquest diumenge 13 d’agost l’esdeveniment ciclista més gran de la història, amb la disputa dels Mundials de 13 modalitats ciclistes que van repartir més de 200 mallots irisats en deu dies. El ciclisme català va tenir una presència destacada a la cita amb 25 corredors participants i cinc medalles aconseguides.

Sergio Garrote va ser el ciclista més destacat, aconseguint revalidar el títol mundial en la prova CRI de ciclisme paralímpic H2 i sumant una medalla de plata en la prova en ruta. La resta de medalles catalanes van arribar en la modalitat de trial: Alba Riera va pujar al podi de la carrera femenina amb una medalla de bronze i Martí Vayreda va aconseguir el mateix resultat en la prova elit masculina 26’’. A més, el júnior Víctor Pérez va formar part de la selecció espanyola que va guanyar la medalla d’or en la prova per equips.

El ciclisme de carretera a Glasgow 2023 es va estrenar amb les proves en ruta de categoria júnior el dissabte 5 d’agost. Hi van prendre part Laia Bosch, que va acabar en la 62a posició en la seva primera cita mundialista, i Adrià Pericas, que després de transmetre molt bones sensacions els dies previs a la carrera va aconseguir una meritòria 26a posició entrant en el gran grup. L’endemà, Roger Adrià no va poder completar una exigent prova elit i va haver d’abandonar abans d’hora. En la prova elit femenina no hi va poder competir Mireia Benito, que tot i haver estat seleccionada hi va haver de renunciar per una lesió.

• Júnior femení: Laia Bosch (62a)
  • Júnior masculí: Adrià Pericas (26è)
  • Elit masculí: Roger Adrià (DNF)

BMX Racing

Doble participació catalana en les proves de BMX Racing, que es van reservar per l’últim cap de setmana de Mundials. En categoria elit, Miquel Hernández no va poder superar la primera ronda després de ser 6è a la seva sèrie i 4t a la sèrie de repesca. Més sort va tenir Marc Román, que va poder superar tres rondes fins arribar a les semifinals, millorant així el resultat que havia aconseguit al Mundial de 2022. Una 7a posició en la sèrie de semifinals li va impedir poder competir a la gran final.

El Mundial de BMX Racing també va acollir proves infantils i la catalana Mia Ayats, rider del Catalonia Team, va aconseguir la victòria en categoria Girls 10.

• Elit masculí: Miquel Hernández (Primera ronda)
  • Sub 23 masculí: Marc Román (Ronda de semifinals)

BTT XCO

Jofre Cullell va ser un dels grans protagonistes catalans al Mundial de Glasgow amb un rendiment excel·lent a la prova de Short Track. El català va anar remuntant posicions durant tota la prova i va acabar en 7a posició després d’estar en la lluita per les medalles fins l’última volta. Dos dies més tard va disputar la categoria olímpica amb una 26a posició. En les categories júniors, Marta Cano va destacar amb una 12a posició i Carlos Gámez i Martí Carrillo van acabar en la 54a i 62a posició respectivament.

• Short Track elit masculí: Jofre Cullell (7è)
  • Olympic elit masculí: Jofre Cullell (26è)
  • Olympic júnior masculí: Carlos Gámez (54è) i Martí Carrillo (62è)
  • Olympic júnior femení: Marta Cano (12a)

BTT XCM

Doble participació catalana també en les proves de marató, amb Roberto Bou aconseguint una 38a posició i Txell Figueras finalitzant en 26è lloc.

• Elit masculí: Roberto Bou (38è)
  • Elit femení: Txell Figueras (26a)

DH

El recorregut de descens va deixar la 57a posició elit per al campió d’Espanya de la modalitat, Pau Menoyo, mentre que la júnior Maria Pomés va acabar en 23a posició.

• Elit masculí: Pau Menoyo (57è)
  • Júnior femení: Maria Pomés (23a)

Paraciclisme

Sergio Garrote va ser una de les grans estrelles del Mundial de Glasgow 2023 revalidant el títol de campió del món de contrarellotge en categoria H2. El handbiker català tornarà a lluir així un mallot irisat que ja ha vestit aquesta temporada i es confirma com el millor del món en l’especialitat. Garrote va tornar a ser protagonista en la prova en ruta i després de liderar en solitari durant pràcticament tota la carrera va acabar aconseguint la medalla de plata a només 5 segons del títol mundial. En la prova per equips que tancava el Mundial, Garrote va formar part de la selecció espanyola que va acabar en 5a posició.

En categoria tàndem B hi va participar Christian Venge, que fent parella amb Eloy Teruel va doblar pista i carretera. En el velòdrom va ser 9a a la persecució individual i 20è al quilòmetre CRI. Ja a les proves de carretera, es va quedar a tocar de les medalles amb la 4a posició a la prova contrarellotge. A la prova en línia va acabar en 10a posició.

• CRI H2: Sergio Garrote (1r)
  • Ruta H2: Sergio Garrote (2n)
  • Team Relay H: Sergio Garrote (5è)
  • CRI B: Christian Venge (4t)
  • Ruta B: Christian Venge (10è)
  • 1km CRI B: Christian Venge (20è)
  • Persecució individual B: Christian Venge (9è)

Pista

Mala sort en el velòdrom per a les corredores catalanes. Helena Casas no va poder passar de la primera ronda en les proves de velocitat i Keirin, mentre que Laura Rodríguez va partir un incident en la prova d’eliminació i també es va eliminar a les primeres de canvi. En la prova de persecució per equips, 13a posició per al combinat espanyol amb presència de Laura Rodríguez.

• Velocitat: Helena Casa (34a)
  • Keirin: Helena Casas (Primera ronda)
  • Eliminació: Laura Rodríguez (23a)
  • Persecució per equips: Laura Rodríguez (13a)

Trial

La modalitat de trial va deixar grans èxits per al ciclisme català. Quatre corredors van aconseguir classificar-se per a les finals en les diferents categories i dos d’ells van acabar al podi. Víctor Pérez va obrir la jornada de finals aconseguint una 4a posició en la categoria júnior 20’’, a tan sols 30 punts de les medalles. A continuació, la joveníssima Alba Riera va pujar per primera vegada al podi d’un Mundial elit i ho va fer en tercera posició, aconseguint una medalla de bronze només superada per Nina Reichenbach i Vera Barón en una final molt igualada.

Ja a la tarda del dissabte 12 d’agost, el vigent campió del món Eloi Palau va tornar a competir per un lloc al podi, però aquesta vegada no va poder repetir l’èxit de 2022 i es va quedar en una 4a posició a 10 punts del podi en categoria elit 20’’. Sí que va aconseguir la medalla Martí Vayreda, que després de dos sisenes posicions en Mundials elit i de passar a la final amb la sisena millor puntuació, va poder confirmar-se com la sorpresa de la jornada i aconseguir una medalla de bronze en categoria elit 26’’.

El trial català també va poder celebrar l’or mundialista aconseguir per Víctor Pérez en la prova per equips, sent un dels sis corredors que va competir la prova amb la selecció espanyola.

• Elit 20’’: Eloi Palau (4t) i Martí Riera (12è)
  • Elit 26’’: Martí Vayreda (3r), Toni Guillén (8è) i Sergi Llongueras (9è)
  • Elit femení: Alba Riera (3a)
  • Júnior 20’’: Víctor Pérez (4t) i Martí Rusiñol (18è)
  • Prova per equips: Víctor Pérez (1r)