El 19è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona venç la pluja al Velòdrom d’Horta

17/09/2023
Pista

La pluja ha estat protagonista al 19è Trofeu Ciutat de Barcelona – X Memorial Miquel Poblet. Les condicions climatològiques adverses van obligar a suspendre tota la jornada del divendres 15 de setembre i també van condicionar la jornada del dissabte 16, però finalment es va poder reprogramar tota l’activitat i el Velòdrom d’Horta ha acabat lluint un any més amb el millor ciclisme en pista internacional en una prova organitzada per la Federació Catalana de Ciclisme.

Després de la pluja i la suspensió del divendres, el dissabte començava amb un Velòdrom d’Horta encara moll que obligava a endarrerir encara més l’inici de la competició. Finalment, a les 13.30 h es va poder donar el tret de sortida al trofeu amb un nou programa comprimit que ajuntava totes les proves elit en un sol dia.

Les notícies esportives de seguida deixarien en segon terme les condicions climatològiques i només d’arrencar la competició es va viure un dels grans moments del cap de setmana, amb el rècord històric del velòdrom en els 200 metres llançats. El colombià Cristian David Ortega es va convertir en el primer en baixar dels 10 segons en la història del recinte i marcava un nou temps de 9.993 segons que rebaixava els 10.126 que havia marcat Nien Hsing Hsieh el 14 de setembre de 2019 i que eren el rècord vigent.

Precisament Cristian David Ortega va ser un dels grans noms propis de la jornada i després de fer el rècord del velòdrom no es va conformar i va aconseguir la doble victòria en les categories sprint i keirin. En la prova sprint ho faria amb una gran superioritat, batent al britànic Harry Leddingham-Horn per la via ràpida a la final. El podi el va completar el també colombià i excampió del món Fabián Puerta. Els dos colombians van repetir podi en la prova keirin i en aquest cas els va acompanyar al podi Niall Monks, tercer.

En les proves de velocitat femenines també hi va haver doblet, en aquest cas protagonitzat per una de les grans promeses mundials en l’especialitat. L’alemanya Clara Schneider (Track Team Brandenburg), doble campiona del món júnior, es va imposar en les proves de sprint i keirin i en totes dues ho va fer per davant de la britànica Rhian Edmunds (Team Inspired), que l’any passat va fer el doblet a Barcelona i aquest any s’ha quedat amb la mel als llavis. En la prova sprint les va acompanyar al podi la britànica Millicent Tanner (Team Inspired), mentre que en el keirin ho va fer la catalana Helena Casas (Genesis), que va fer una gran prova per acabar tercera en un final ajustat.

A les proves de fons va brillar especialment Anita Stenberg (Norway National Team), que va oferir un gran domini en la prova òmnium femenina i va revalidar la victòria aconseguida l’any passat després de guanyar les proves de scratch, tempo i eliminació i ser segona en la puntuació. La van acompanyar al podi de la prova Sílvia Zanardi (BePink) i Eukene Larrate (Selecció Gipuzkoa). En la prova madison femenina, la victòria va ser per a la parella formada per Léna Mettraux i Cybèle Schneider (Swiss Cycling), acompanyades al podi per Silvia Zanardi i Karolina Karasiewicz (BePink) i per Lina Marcela Hernández i Lina Mabel Rojas (Colombia).

En l’òmnium masculí, la victòria va ser per a Gustav Johansson (Sweden), que va ser el més regular durant tot el dia i va sentenciar la prova guanyant la prova de puntuació. Valère Thiébaut (Swiss National Team), guanyador de la prova d’eliminació, i Juan Esteban Arango (Colombia) el van acompanyar al podi. També van destacar Callum Twelves (Torres – Fernando Barceló Team), guanyador de l’scratch i Facundo Gabriel Lezica (T-Red Factory Team), guanyador del tempo.

La jornada que tancaria el madison masculí, que va servir al campió de Suïssa Valère Thiébaut per refer-se de l’òmnium i, juntament amb Alex Vogel, marxar del Trofeu Internacional amb una victòria sota el braç. El podi el van completar Juan Esteban Arango i Jordan Arley Parla (Colombia), segons, i Facundo Gabriel Lezica i Gabriel Ruiz (T-Red Factory Team), que després d’imposar-se l’any passat enguany van tancar la prova amb una medalla de bronze.

Després d’un dissabte molt intens i carregat de competicions al Velòdrom d’Horta, que va apagar les llums pràcticament a la mitjanit, el diumenge seria el torn per a les proves UCI Júnior i per a les proves cadets i infantils corresponents a la Lliga Catalana.

L’òmnium júnior de categoria UCI s’estrenava al Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona aquest diumenge 17 de setembre i ho feia amb grans sensacions. En categoria masculina el domini era per als dos corredors de la Penya Ciclista Baix Ebre, Ilya Savekin i Daniil Kazakov. Savekin es va imposar a les proves tempo, eliminació i puntuació per emportar-se la victòria final, mentre que Daniil Kazakov va ocupar la segona posició. El podi el va tancar Antonio Ramírez (Selecció Valenciana), mentre que el campió de França Christophe Brioux va imposar-se amb comoditat a la prova scratch, però una caiguda li va impedir lluitar la classificació final de l’òmnium.

Un duet va dominar també la prova femenina, en aquest cas el format per les germanes Daniela i Andrea Grañana (Selecció valenciana). Daniela va imposar-se en les quatre proves de l’òmnium, mentre que Andrea va ser segona en les proves tempo, eliminació i puntuació i també a la classificació global de l’òmnium. Ainara Inarejos, de la selecció catalana, va ser l’única que va poder plantar cara a les valencianes i va quedar-se amb una meritòria tercera posició.

Des de la Federació Catalana de Ciclisme es vol agrair especialment la col·laboració de MGC Mutua i Zycle per fer possible l'esdeveniment, així com totes les persones que van treballar perquè el 19è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona - X Memorial Miquel Poblet fos una realitat.