La selecció catalana de pista torna de Grenchen amb grans resultats júniors

18/12/2023
Federació

El Tissot Velodrome de Grenchen (Suïssa) va ser l’escenari aquests darrers dies 15 i 16 de desembre d’una gran experiència per la selecció catalana de pista, que per segon any participava en el Track Cycling Challenge del velòdrom suís, prova internacional UCI de categoria C1 en què l’equip català hi participava en les proves elit de velocitat amb l’olímpica Helena Casas i a les proves júniors de fons amb els residents als Centres de Tecnificació de la FCC d’Esplugues i Ripoll Marc Zafra, Ferran Marcè i Ivan Rovira. El grup va tornar amb resultats notables com el 4t lloc de Zafra a l’eliminació o el 7è del debutant Ferran Marcè a l’òmnium.

Helena Casas va prendre part a les proves de velocitat i keirin, començant per la jornada de divendres, en què va marcar el 16è millor temps en els 200m classificatoris per les proves de velocitat (11.618) que dominava la campiona mundial de la disciplina del 2022, la francesa Mathilde Gros. Després de superar a la neerlandesa Ruby Huisman a setzens de finals, la vila-secana va caure davant la mateixa Gros a vuitens de final, per signar la 16ª posició final. Per la seva banda, al keirin que es disputava dissabte, Casas va arribar fins a la final B, en què certificava la seva 12a posició absoluta que li permet seguir sumant punts en el rànquing mundial.

En el cas dels júniors, les proves de fons individuals es disputaven dissabte, escenari en què Marc Zafra (que repetia la seva experiència viscuda l’any passat com a ciclista de primer any) va signar dos grans top5 en les proves d’eliminació i scratch. Justament l’scratch que va guanyar Seth Dunwoody va ser el primer, amb 5è lloc per Marc Zafra, 14è d’Ivan Rovira i 16è de Ferran Marcè. A la puntuació que va guanyar l’ucraïnès Matvii Khatsynskyi, els representants catalans van tenir el 12è lloc de Marc Zafra, 15è de Ferran Marcè i 18è d’Ivan Rovira. L’ucraïnès també va dominar l’eliminació, prova en què els catalans aconseguien el seu millor resultat amb la 4a posició de Marc Zafra, seguit del 13è lloc de Ferran Marcè i el 15è d’Ivan Rovira.

Diumenge era el torn de l’òmnium, en el qual Ivan Rovira no va poder prendre la sortida, amb problemes estomacals. La jornada començar amb un scratch en què els catalans entraven en el top10 (6è lloc de Ferran Marcè i el 7è de Marc Zafra). Continuant amb una jornada de quatre proves, Zafra mantenia les posicions capdavanteres amb una gran tempo race (6è) i Marcè ho feia a l’eliminació (6è), mentre que Zafra no va poder reeditar la seva gran actuació de la jornada anterior i va perdre posicions sent 17è. Tot quedava doncs per decidir a la puntuació, en què una gran actuació de Ferran Marcè el va alçar a una gran 7a posició final en el seu debut a nivell internacional de pista júnior, mentre que Zafra acabava en 13a posició.

Fotografia: Tissot Velodrome Grenchen / Jasmin Honold Photography