La FCC participa de les jornades pel cicloturisme segur a Girona

06/03/2024
Federació

La FCC participa de les jornades pel cicloturisme segur a Girona

El migdia d'aquest dimecres 6 de març, la seu de la Generalitat a Girona ha acollit una jornada per promoure el cicloturisme segur, amb la participació de la Federació Catalana de Ciclisme, adreçada a agents vinculats al sector turístic, perquè siguin coneixedors i transmissors de les eines que els i les cicloturistes tenen a l’abast en matèria de prevenció o actuació en cas d’emergència.

L’acte ha comptat amb la participació de la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral; el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball, Joan Martí; la directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisabet Sánchez; el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Eduard Adrobau; la Representant Territorial de l’Esport a Girona, Anna Julià, i Carles Ferrer, delegat territorial de Girona de la Federació Catalana de Ciclise. També hi han participat representants del cos d’Agents Rurals, el cos de Mossos d’Esquadra, el SEM, el Servei Català de Trànsit i l'empresa BikeOn.

Des de la FCC, s'ha posat de manifest la feina de formació de tècnics de ciclisme que ofereix la federació, una figura habilitada per a treballar en el guiatge de grups ciclistes, així com de la cobertura de les assegurances en les llicències.

La delegada del Govern ha ressaltat la importància de comptar amb la complicitat del sector turístic a l’hora de promoure el cicloturisme segur en tots els seus àmbits: ciclisme de carretera, btt i gravel “des de la Generalitat treballem perquè les persones que practiquin el ciclisme o que vinguin a gaudir del cicloturisme a casa nostra, ho puguin fer amb garanties de seguretat. És important que les persones que esteu relacionades amb el sector turístic conegueu de primera mà totes les eines que posem al seu abast, perquè sou qui hi teniu el contacte directe. Els que els podeu assessorar i informar quan s’acosten als vostres establiments o punts d’informació per gaudir d’unes vacances segures sobre rodes”.

Amb aquesta trobada la Generalitat reforça el compromís per garantir una pràctica ciclista segura, que ja es va materialitzar l’any passat amb el projecte #ciclismesegur, una prova pilot que es va dur a terme a la vegueria de Girona i que va sorgir de la Comissió de treball transversal sobre la seguretat ciclista en carretera. Aquesta iniciativa va consistir en cinc jornades celebrades a Banyoles, Palafrugell, Girona, la Vall d’en Bas i Blanes, adreçades a clubs i entitats esportives de la demarcació, en les quals es van tractar situacions relacionades amb la seguretat viària.

En aquest sentit, Cañigueral ha agraït la feina feta “una vegada més a Girona hem estat pioners. Vull agrair a totes les persones que han fet possible aquesta feina conjunta i aquest treball departamental per aconseguir que practicar aquest esport i activitat física sigui més segur”.

La jornada celebrada avui ha comptat amb les presentacions, eines i consells del cos d’Agents Rurals que han explicat l’actualització del Pla Alfa i els escenaris de risc que podem trobar en el medi natural; del cos de Mossos d’Esquadra, que han donat consells de seguretat; del SEM, que han explicat els recursos sanitaris existents i quines són les pautes a seguir en cas d’accident; i també del Servei Català de Trànsit, la Federació Catalana de Ciclisme i BikeOn, que han donat a conèixer la primera aplicació de seguretat per a ciclistes d’àmbit mundial, que permet notificar la presència de ciclistes en temps real, demanar ajuda a ciclistes propers, notificar incidències a la via, detectar caigudes o seguir en directe un contacte per seguretat.

A banda d’aquestes iniciatives la Comissió de treball transversal sobre la seguretat ciclista en carretera també està treballant en altres projectes, com és la detecció de punts d’alta sinistralitat ciclista per tal de poder reforçar les mesures de seguretat amb senyalització vertical i marques viàries.