Tot preparat per la 11a edició de la Marxa Jufré Riuprimer

24/05/2024
Cicloturisme

Tot preparat per la 11a edició de la Marxa Jufré Riuprimer

El Club Vic-ETB, l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer i la direcció tècnica de Jufré Cycling, amb el suport de la Diputació de Barcelona, han presentat aquest dimarts, 21 de maig, l’11a edició de la Marxa Jufré Riuprimer, que se celebrarà el diumenge 2 de juny dins els circuits federatius del Circuit de Llarga Distància i la Xallenge de Mitja Distància. La prova cicloturista, que se celebrarà el diumenge 2 de juny, genera un impacte molt positiu en el territori i enguany espera arribar als 800 participants.

L’acte s’ha fet al mateix Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer i ha comptat amb la participació de l’alcalde d’aquesta població, Txevi Rovira; el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Vic, Eduard Comerma; el president del Vic-ETB, Joan Ruvireta; el director tècnic de la prova, Josep Jufré; el representant d’Osoning, Joel Collell; Anna Ramírez, responsable del grup de dones de cicloturisme del Vic-ETB; i el convidat homenatjat d’enguany, el ciclista professional Martí Márquez, resident a Santa Eulàlia de Riuprimer. 

Un format que no cal canviar
La Jufré Riuprimer és una de les marxes cicloturistes més ben valorades del calendari ciclista del nostre país.Es per això que des de l’organització no s’han fet massa canvis en relació a anys anteriors. La Marxa Jufré Riuprimer repeteix el recorregut espectacular de les últimes edicions: un de curt de 111 km, amb cinc ports de muntanya i un desnivell de 1.731 metres; i un de llarg per als més agosarats, amb 154 km, set ports i 2.445 metres. S’endinsa per les comarques d’Osona, el Berguedà, el Bages i el Lluçanès, amb punts destacats, com la Trona, Alpens, la pujada d’Oristà cap a Fontfreda, la Riera de Merlés o les rampes de la Serra de Degollats, entre d’altres. Un recorregut “molt bo per al participant però alhora exigent”, alerta Jufré.

A hores d’ara, ja hi ha uns 700 ciclistes apuntats a la marxa i l’organització espera arribar als 800, una xifra que s’acosta a les d’abans de la pandèmia, el 2019, quan es va sobrepassar el llindar de 900. Més o menys la meitat dels inscrits són federats i l’altre meitat, no.  “La majoria són ciclistes que entrenen habitualment més d’una vegada a la setmana i que busquen passar-s’ho bé amb amics, tenir una bona experiència i conèixer el territori”, comenta Jufré. Provenen d’Osona i les comarques del voltant, sobretot, però també del Barcelonès i les comarques gironines.

Tot i l’exigència del recorregut, cada cop hi ha més dones apuntades a la prova, assegura Anna Ramírez. “Però no es pot inscriure algú que fa poc temps que va en bicicleta. Cal haver entrenat una mica”, adverteix.  La prova comptarà amb la participació de ciclistes i esportistes il·lustres, com Melcior Mauri, Dani Bayés, Léser Fernandez (Equip KH7 de la Titan Desert) i Joan Font (pilot del Dakar).

  • Segueix tota l'actualitat de les marxes del ciclisme català a @cicloturismecat.

L’impacte en el territori
La prova té un caràcter local veritablement autèntic. Està organitzada per un club i ajuntament petits, però compta amb el suport i la implicació de molta gent del poble de Santa Eulàlia de Riuprimer i molts voluntaris de la comarca, tots amants del ciclisme. A més, els proveïdors són comerços locals de proximitat (un total de 18 implicats) i empreses osonenques (10). Sense oblidar la col·laboració d’altres entitats ciclistes, els ajuntaments del territori per on passa la marxa i els múltiples serveis de seguretats viària (Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i Protecció Civil).

L’impacte econòmic de la marxa en el territori és evident. Segons dades de l’organització, el 60% del pressupost de la prova va a parar a empreses locals i de la comarca, el 35% a empreses de Catalunya i el 5% de fora de Catalunya. En aquesta edició, s’han comptabilitzat 57 persones que pernoctaran a la comarca. Aquesta repercussió en el territori la corrobora l’alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer, Txevi Rovira: “La gent ens coneix. Coneix el nostre patrimoni, la nostra gastronomia, la nostra botifarra...”. També Joel Collell: “És un gran actiu turístic. El binomi esport-turisme funciona cada vegada millor”.  En la mateixa línia s’expressa Eduard Comerma: “El turisme esportiu ha crescut. Quan hi ha esdeveniments com aquest, la comarca queda plena”.

Les xifres econòmiques són clares i no enganyen. Per això, des de l’Ajuntament de Vic es vol seguir apostant per aquest tipus de col·laboració entre municipis, tal com defensa el regidor vigatà: “És bàsic que seguim fent coses conjuntes”. En aquest context, la marxa se sosté en quatre pilars bàsics, segons Jufré: productes i empreses de proximitat, qualitat del servei i dels aliments, sostenibilitat (cura per l’entorn natural) i satisfacció del participant. 

Un any més, la marxa serà inclusiva, amb la participació del Club Genesis i altres esportistes amb discapacitats. “És una marxa diferent, de la que n’estem molt orgullosos, de les millors de Catalunya, que transmet els valors que sempre hem defensat des del club”, conclou Joan Ruvireta. 

L’homenatjat, un ciclista afillat pel municipi
Martí Márquez, ciclista professional de l’equip Kern Pharma, serà la persona homenatjada enguany a la prova. Márquez, nascut a Llinars del Vallès, ha canviat la residència fa poc i ha vingut a viure amb la seva parella a Santa Eulàlia de Riuprimer, on ha trobat “un entorn adequat” per al ciclisme i una “tranquil·litat” que li encanta.

La Jufré Riuprimer ja es començarà a escalfar el dia anterior, el dissabte, amb el lliurament de dorsals a la plaça de l’Ajuntament de Santa Eulàlia, de les 5 de la tarda a les 8 del vespre. La sortida de la marxa es farà el dia següent, diumenge 2 de juny, a les 8 del matí, a la mateixa plaça. Està previst que els primer ciclistes del trajecte curt arribin sobre quarts de 12, i els que han optat per la llarga, una hora més tard. Després, dinar de germanor al poliesportiu del municipi.

Fotografia: Pol Jufré @jufrefilms