Clara Fernández Chafer i Joseba Albizu campions d'Europa de BTT Ultramarató a la PDF Non Stop

02/07/2018

La catalana afincada a Madrid Clara Fernández Chafer (Sabferbike) i el basc Joseba Albizu (Lagun Onak) van ser els vencedors de la 13a edició de la Pedals de Foc Non Stop i són, per tant, els Campions d'Europa de BTT Ultramarató 2018.

La prova es va disputar dissabte a Vielha (Val d'Aran) amb 969 inscrits de 13 nacionalitats que van afrontar el gran repte del recorregut, que dóna el tomb al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici durant 213 kms i afrontant més de 6.000 m de desnivell positiu, passant així per la Vall de Boí, la Vall Fosca, les Valls d'Àneu abans de retornar a la Val d'Aran.

En categoria masculina, la prova va estar marcada per un grup davanter del que formaven part els catalans Guillem Cassú (Gerunda CC), Llibert Mill (Cicles Catalunya) i Guillem Muñoz (Blue Motors Ponts) a més del cantàbric Alberto Fernandez (Aguilarense) i el basc i vigent campió Joseba Albizu (Lagun Onak). Els tres catalans passaven junts per l'avituallament de Torre de Cabdella (km 98) amb certa avantatge sobre Fernández i Albizu, però fou a la temible pujada al Coll del Triador - Cim Iñaki Lejarreta on Fernández va atacar per anar-se'n en solitari. Darrera seu quedava la parella Albizu i Cassú, que coronaven amb 2' de retràs, mentre que Mill i Muñoz ho feien a 5'. La situació de carrera es va mantenir més o menys en aquests termes fins a la darrera ascensió del dia a Montgarri-Pla de Beret, en la que Albizu després de passar el control de temps de Montgarri amb una lleugera avantatge sobre el gironí Cassú, es llançava a per un cansat Alberto Fernández, l'agafava a l'alçada de Beret i li treia una lleugera avantatge en el descens fins a Vielha que li era suficient per conquistar la seva segona Pedals de Foc Non Stop consecutiva i el seu segon campionat d'Europa d'Ultramarató. Alberto Fernández arriba en 2a posició a 1' i el català Guillem Cassú feia 3r en l'any del seu debut arribant a meta a 5' i amb algun problema mecànic. Llibert Mill i Oriol Colomé (Esteve) arribaven 4t i 5è respectivament.

En categoria femenina les catalanes foren les autèntiues protagonistes. Fernández Chafer va liderar la prova de cap a fi, passant en primera posició pels 8 punts de control. Per darrera, la vigent campiona europea Sandra Jordà (Orbea) cobria el primer tram del recorregut en 2a posició i no molt lluny del cap de cursa, però en la pujada al Triador es va veure avançada per la lleidatana Ramona Gabriel (Blue Motors), que feia segons al final davant de Jordà (3a). La campiona catalana d'Ultramarató Sílvia Roura (Esteve) arribava 5a i primera S23.

En la resta de categories es van imposar la catalana Irene Martínez Domene (Master féminas 30), María Teresa Barreira (Master féminas 40), Teresa Infante (Master féminas 50), Francisco Antonio Morón (Master 30A), Javier Busto (Master 30B), l'osonenc Santi Francàs (Master 40A), el gironí Ricard Calmet (Master 40B), Miguel Angel García Martí (Master 50A), Ruben Glera (Master 50B), y Armando Vidal (Master 60).

La cerimonia de pòdiums va comptar amb els representants de l'Ajuntament de Vielha, Conselh Generau d’Aran, la UEC i també amb el president de la Federació Catalana de Ciclisme Joaquim Vilaplana, que va seguir en un cotxe de la organització el desenvolupament de la cursa.

El Pac Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Vielha i la Vall d'Aran, Catalunya, i la Pedals de Foc non Stop s'emplacen amb els participants a 2019, quan de nou acollirà per tercer cop consecutiu els Campionats d'Europa de BTT Ultramarathon.