La 5ª edició de la Oncobike retorna dissabte amb més participants que mai

14/10/2021
BTT

La 5ª edició de la Oncobike retorna dissabte amb més participants que mai

Un total de 95 equips de sis ciclistes participaran aquest dissabte, 16 d'octubre, en la 5a edició de l'Oncobike, la cursa solidària en BTT organitzada per la Fundació Oncolliga Girona que recorre camins i pistes de la Vall de Llémena. Es tracta de la xifra més alta de participants des que es va posar en marxa aquesta iniciativa, una dada que els organitzadors valoren molt positivament sobretot després que l'any passat no es pogués celebrar a causa de la pandèmia. Els diners recollits amb els donatius dels equips es destinaran a la millora de la qualitat de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars a través dels serveis que ofereix l'Oncolliga.

L'Oncobike va néixer l'any 2016 amb l'objectiu d'oferir als amants de la BTT un repte esportiu i solidari de l'estil de l'Oncotrail, la cursa de trail running que l'Oncolliga organitza des de fa vuit anys al Baix Empordà. Per participar-hi cal formar equips de sis ciclistes, dels quals sempre n'hi ha d'haver dos en ruta, i fer un donatiu mínim de 500 euros per equip a l'Oncolliga. El centre neuràlgic de la prova està situat a la localitat de Sant Gregori, que acull la sortida i l'arribada, i els equips poden optar entre dos recorreguts: 200 km o 115 km. Enguany, dels 95 equips inscrits, 70 han optat per fer la cursa més llarga i 25 per la curta.

Una cursa solidària en un entorn únic
Per tal d'evitar aglomeracions, la sortida de la prova es farà en dos tandes des de la zona esportiva de Sant Gregori: a les 8.00 h. sortiran els equips que fan la cursa de 200 km i a les 8.30 h. ho faran els de la cursa curta. L'itinerari transcorre íntegrament per la Vall de Llémena, un dels paratges més ben conservats de les comarques gironines, situat a cavall entre el Gironès i la Garrotxa. El suport dels ajuntaments de la Mancomunitat de la Vall de Llémena (Sant Gregori, Sant Martí de Llémena, Sant Aniol de Finestres i Canet d'Adri) ha estat decisiu per tirar endavant aquesta iniciativa esportiva i solidària, que també compta amb la col·laboració del Club Ciclista Sant Gregori i l'associació Cingles de la Llémena. Uns 150 voluntaris seran els encarregats de la logística i d'assistir els corredors en els punts d'avituallament.

L'itinerari estarà dividit en vuit trams i els equips només podran fer els relleus que considerin oportuns en els punts de control, que estaran situats a Sant Gregori (2 punts de control), Llorà, Sant Esteve de Llémena (2 punts de control), Sant Aniol de Finestres i Canet d'Adri (2 punts de control). Els equips que facin l'itinerari més curt, de 115 km, faran tres trams menys. La cursa es podrà seguir en directe a través de la pàgina web de la prova www.oncobike.cat.

Prop de 145.000 euros recaptats en quatre edicions 
L'Oncobike ha permès recaptar fins al moment prop de 145.00 euros. En les dues primeres edicions, els fons recollits es van destinar a millorar el servei de llar-residència que l'Oncolliga ofereix als malalts oncològics i els seus familiars. L'any 2018 i 2019 els diners recaptats van servir per finançar la posada en marxa del nou servei  d'Estètica Oncològica Integral, que té com a finalitat prevenir i minimitzar els efectes secundaris que els tractaments oncològics tenen sobre la pell i les mucoses dels malalts, especialment de les dones. En aquesta 5a edició, els donatius no es destinaran a un projecte concret, sinó que serviran per seguir sostenint els serveis que l'Oncolliga ofereix en el seu conjunt, des de l'estètica oncològica fins al suport psicològic, passant per la fisioteràpia a domicili, la marxar nòrdica, el drenatge limfàtic, el préstec de material o la llar-residència. "La situació de pandèmia va suposar una dràstica pèrdua d'ingressos per a la nostra entitat, que es nodreix sobretot d'activitats solidàries organitzades per les nostres delegacions i que es van veure afectades per les restriccions imposades per frenar l'expansió del virus", ha explicat la presidenta d'Oncolliga, Paqui Badosa, que ha agraït la bona resposta de la gent davant la represa de moltes d'aquestes activitats. 

Fotografia: Lluís Jo / Fundació Oncolliga Girona