Lechner i Becking dominen la Volcat 2019

21/04/2019
BTT

Lechner i Becking dominen la Volcat 2019

La 15a edició de la Volcat BTT ha finalitzat avui a Igualada amb la victòria de la italiana Eva Lechner (Torpado Sudtirol) i l'holandès Hans Becking (DMT Racing Team), que han dominat la prova des de la primera i fins a la última etapa.

La prova comptava enguany amb 4 etapes i, mantenint la categoria UCI S2, ha tornat a comptar amb una participació nacional i internacional més que destacada, amb alguns dels millors especialistes mundials de BTT marató, estant-hi representants fins a 20 països. Dijous arrancava l'edició 2019 amb una etapa de 39kms i 800m D+ en la que Becking i Lechner s'imposaven, i amb destacada actuació d'Ever Alejandro Gómez (Olympia Factory) que entrava 2n, i també dels catalans Guillem Muñoz (TBelles Cannondale) que era 11è, Josep Betalú (BMC Speedsix) 13è, Pau Romero (Olympia Factory Team) 15è o Francesc Guerra (Buff Scott) 16è. A banda, Noemí Moreno (Irontech Tecnic Ambisist) era 11a, Sara Gay (Biking Point) era 13a i 1a S23, i entre els masters Pau egeda (Biking Point) dominava M40. El campió europeu de marató Alexey Medvedev (ASD Cicli Taddei) tenia un contratemps mecànic que l'allunyava de les primers posicions, però demostrava no venir a passar el temps i era l'autèntic animador i dominador de la segona etapa de 70kms i 1700m D+ disputada divendres, imposant-se a un grup en el que entrava Francesc Guerra a mig minut. Entre les fèmines Lechner s'imposava de nou sobre la que acabaria sent la seva gran rival, l'estònia Janika Löiv (Hawaii Xpress). La general quedava molt apretada entre els homes, amb Becking liderabnt després dels dos primers dies amb només 11" sobre l'estoni Peeter Pruus (Torpado Sudtirol) i 28" sobre Ever Alejandro Gómez, mentre Lechner comptava ja amb més d 3 minuts i mig sobre Löiv.

La tercera etapa es disputava dissabte sobre 63kms i 1400m D+ i era la més exigent de les previstes en aquesta Volcat 2019. A banda del terreny trencacames i exigent, els esforços dels dos dies precedents i l'alt ritme imposat pels favortis feien estralls en molts ciclistes, i a més s'hi sumava un molest vent. En aquesta tercera etapa el protagonisme requeia en els components del potent DMT Racing Team José Dias (vencedor de la Volcat Costa Brava) i el líder Becking, que juntament amb el rus Medvedev es presentaven a meta imposant-se aquest últim en l'sprint. La resta de favorits entraven a més d'1', el que donava un marge més que interessant a Becking de cara al darrer dia. Entre les fèmines, Lechner s'imposava a Jöiv sobre la mateixa línia aconseguint la seva tercera victòria parcial i refermant el liderat, amb menció especial pel 9è lloc de Noemí Moreno que la col·locava al Top10 de la general, amb la belga afiuncada a Catalunya Veerle Cleiren (Solcam-Maxled-Montbike) 8a. Pau Egeda guanyava l'etapa i mantenia el liderta en M40.

El diumenge la darrera etapa de 36kms i 850m D+ venia amb un ingredient extra: el fang, producte de les pluges de la nit anterior que obligaven fins i tot a neutralitzar un petit tram de l'etapa. Medvedev, lluny d'optar a guanyar la Volcat, aconseguia la eva tercera victòria parcial per acabar el 17º. Hans Becking administrava l'avantatge per acabr guanyant la Volcat 2019 davtn de l'estoni Peeter Pruus (2n a 1'21") i el portugués José Dias (3r a 1'36"). Entre els catalans, Betalú i Guerra es colaven al Top10, finalitzant 9º i 10º respectivament, amb Ever Alejandro Gomez completant una gran volta per acabar 7º. Guillem Muñoz, Xavi Pijuan i Pau Romero acabaven entre els 15 primers. La tirania d'Eva Lechner la portava a la 4a victòria parcial imposant-se de nou a Löiv, a qui a la general final avantatjava en 4'19", finalitzant tercera la també italiana Elena Gaddoni (ASD Cicli Taddei) a gairebé 22'. Noemí Moreno era finalment 9a, Sara Gay 11a i 1a S23, i Marta Tora (BG Team100% Natural), Arantxa Salvadó (Miami Megabici) i Helena Isanta (Esierri Bikes) es colaven al Top15. A banda, menció especial per la victòria de Pau Egeda en M40, i pels podiums de Sergio Gutierrez (Biking Point) 3r en S23, Joan feixas (Vila Bike's Team) 3r a M30, Roberto Fidalgo (Medina CC) 2n M40 i Moises Lopez (Pallejà CC) 3r M40, Carles Pujol (Bici 3.0) 2n en M50, i Xavier Martí (TBelles Cannondlae) 3r M50, Neus Parcerisas (Bike Catalunya) 2n FM30, i Irene Martinez (73 Tem XX) 3r FM30, i la victòria d'Eva Martín (Roses CC) en FM40.

Els vencedors per categories han estat:

  • S23: Sara Gay (Biking Point) i Lucas Serrieres (XC 63)
  • Elit: Eva Lechner (Torpado Südtirol) i Hans Becking (DMT Racing Team)
  • M30: Silvia Scipioni (ASD Cicli Taddei) i Tommaso Vanni (ASD Cicli Taddei)
  • M40: Eva Martín (Roses CC) i Pau Egeda (Biking Point)
  • M50: i Carlos Jesus (Seartex Portugal)
  • M60: Joan Josep Pascual (Crono Bike Altea)
  • Duo masculí: Llopis-Ferri (Hynsel Pro Racing)
  • Duo mixte: Gomez-Fortuny (Inverse Teams)
  • Equips: Torpado Südtirol

I fora de l'àmbit competitiu, un bon grapat de finishers que han complert l'objectiu d'acabar la Volcat, la prova per etapes BTT més destacada de Catalunya i una de les més importants del panorama nacional que, de nou, ha estat un èxit organitzatiu i participatiu amb Igualada com a epicentre de la BTT.

Classificació etapa1
Classificació etapa 2
Classificació etapa 3
Classificació etapa 4

Classificació general final Volcat 2019

[Foto crèdits: Anna Olea / Ocisport]