25 ciclistes catalans competeixen al Mundial de Glasgow

02/08/2023
Carretera - BTT - DHi - BMX - Pista - Trial - Paraciclisme

Entre els dies 3 i 13 d'agost, es disputa a Glasgow (Escòcia) l’esdeveniment ciclista més gran de la història amb la disputa d'uns Campionats del Món en seu única amb 13 campionats i més de 200 mallots irisats en joc. Un total de 25 catalans hi prendran part entre les disciplines de carretera, BMX, BTT (XCO, XCM i DH), paraciclisme, pista i trial, demostrant el potencial del ciclisme català amb una destacada presència entre els 120 seleccionats per la delegació espanyola.

Els ciclistes catalans participants en aquests Mundials seran els següents:

CARRETERA

• Roger Adrià - Carretera - Elit (Ruta)

Amb 25 anys ja prepara el salt al World Tour quan acabi la temporada i abans afronta el seu tercer mundial consecutiu. Aquest any ha demostrat la seva capacitat en clàssiques sent 3r a Grand Besançon i 5è a Miguel Indurain o Trofeo Andratx.

• Adrià Pericas - Carretera - Júnior (Ruta)

Júnior de primer any. Campió de Catalunya CRI i ruta i subcampió d’Espanya CRI. En el seu primer any a la categoria ha destacat en proves internacionalment com la Due Giorni Eroica (5è), Valromey (8è) o a la Vuelta a Madrid sub 23 (8è).

• Laia Bosch - Carretera - Júnior (Ruta)

Escaladora de l’equip de formació d’AG Insurance, amb qui ha competit proves internacionals com el Trofeo Binda o la Gent-Wevelgem júniors. Campiona de Catalunya i d’Espanya júnior i guanyadora de la Copa Catalana Júnior 2022.

• Mireia Benito havia estat seleccionada per disputar les proves elit de carretera de ruta, contrarellotge individual i contrarellotge mixta per equips després d'una gran temporada de debut amb l'equip AG Insurance Soudal Quick-Step que la va portar a proclamar-se campiona d'Espanya de contrarellotge i sumar el bronze a la prova en ruta. Finalment, la catalana és baixa després de patir una forta caiguda en el seu debut a Le Tour Femmes i un accident en la seva represa dels entrenaments.

BMX Racing

• Miquel Hernández (Elit)

Vigent campió d’Espanya absolut en la seva primera temporada després del salt des de júniors, el català s’estrena en la categoria reina després d’una trajectòria de grans resultats a nivell internacional en categories inferiors.

• Marc Román (Sub23)

Segon Mundial sub23 per al campió d’Espanya júnior 2021, que el darrer 2022 debutava en la categoria a Nantes arribant fins a quarts de final en una categoria en què també ha aconseguit bons resultats a nivell europeu.

XCO - BTT Cross Country olímpic

• Jofre Cullell - BTT XCO - Elit

Bronze fa dues setmanes al Campionat d’Espanya en el seu segon any en categoria elit. Un habitual de les proves de Copa del Món, ha competit en Jocs Olímpics i Mundial elit i el 2021 va ser 5è en la prova mundialista sub 23.

• Marta Cano - BTT XCO - Júnior

Campiona de Catalunya i d’Espanya júnior dos anys consecutius amb gran superioritat en tots els casos. L’any passat va ser 11a al Mundial en el seu primer any a la categoria i aquest any ja ha guanyat proves internacionals a les UCI Junior Series.

• Martí Carrillo - BTT XCO - Júnior

En el primer any júnior ja és campió de la Copa d’Espanya 2023, és un habitual de la selecció catalana en proves internacionals i aquest any també ha disputat l’Europeu amb la selecció espanyola.

• Carlos Gámez - BTT XCO - Júnior

Un altre habitual de la selecció catalana i espanyola, Top-10 al Campionat d’Espanya i participació a l’Europeu. En el seu cas és el segon any júnior i ha aconseguit guanyar a la prestigiosa Copa Catalana BTT Internacional.

XCM - BTT Marató

• Txell Figueras - XCM - Elit

Cada com més centrada en la marató després dels seus primers passos en XCO (on va ser campiona catalana i vencedora de Copa Catalana o Open d'Espanya, entre d'altres), aquesta temporada la gironina ha destacat amb una victòria a l’Epic Andorra i un podi a l’Andalucía Bike Race, en els dos casos fent parella amb la campiona d’Europa Janina Wüst.

• Roberto Bou - XCM - Elit

Amb 30 anys està en el millor moment de la seva carrera i aquest any ha estat tercer al campionat d’Espanya de XCM i 7è a l’Europeu. Des del 2015 és un habitual dels Mundials i el seu millor resultat va ser la 15a posició de 2020.

DH - BTT Descens

• Maria Pomés - DH - Júnior

En el seu primer any a la categoria ha estat subcampiona d’Espanya júnior i això li ha obert la porta per ser a la cita mundialista de Glasgow. Anteriorment ja havia estat subcampiona de Catalunya i d’Espanya en categoria cadet.

• Pau Menoyo - DH - Elit

Després de ser un dels millors júniors del món amb victòries a la Copa del Món 2021, en el seu segon any en categoria elit s’ha proclamat campió d’Espanya i afronta el seu primer Mundial absolut.

PARACICLISME

• Sergio Garrote - Carretera paralímpica (H2; Ruta, CRI i Team Relay)

Juntament amb Eloi Palau seran els dos catalans que defensen títol mundialista. Garrote vol tornar al podi després de proclamar-se l’any passat campió del món en CRI i aconseguir la medalla de bronze en ruta.

• Christian Venge - Pista paralímpica (tàndem B; persecució individual i km CRI) i carretera paralímpica

Molta presència del medallista olímpic, que dobla carretera i pista i que enguany fa tàndem amb Eloy Teruel. Va debutar ahir amb una 9a posició en la classificatòria de la persecució individual de pista però tindrà més oportunitats.

PISTA

• Helena Casas - Pista (Velocitat, Keirin i 500m)

Un nou Mundial per a la vila-secana, que als seus 35 anys continua sent la gran referència de la velocitat estatal. Diploma olímpic a Río 2016, Helena Casas continua amb una trajectòria històrica buscant la classificació per a París 2024.

• Laura Rodríguez - Pista (Persecució per equips i eliminació)

Futur i present de les proves de fons, la badalonina de de l'equip Laboral Kutxa-Fundación Euskadi pren part del seu segon Mundial com a vigent campiona d’Espanya d’òmnium, madison i scratch i una cada cop més extensa experiència internacional.

TRIAL

• Eloi Palau - Trial - Elit 20”

Serà un dels dos catalans que defensaran títol a Glasgow després de l’irisat de 2022. L’osonenc ja havia estat campió del món júnior el 2016 i bronze mundialista elit el 2021. Una lesió li va impedir participar aquest any al campionat d’Espanya.

• Martí Riera - Trial - Elit 20”

El campió del món júnior el 2021 disputa ara la primera cita absoluta amb l’objectiu de lluitar per les medalles. Aquest any, podi al Campionat d’Espanya per darrere de Conejos i Montalvo, tots dos medallistes als dos últims Mundials.

• Sergi Llongueras - Trial - Elit 26”

Un altre excampió del món absolut, en el seu cas el 2019. Després de l’èxit a Xina, Llongueras ha estat 12è i 8è en els dos últims Mundials i ara tornarà a buscar la medalla. Bronze aquest any al Campionat d’Espanya.

• Martí Vayreda - Trial - Elit 26”

El que és subcampió de Catalunya per darrera d’Eloi Palau arriba a Glasgow després de ser 6è en els dos Mundials que ha competit en categoria elit i amb l’objectiu d’aconseguir la seva primera medalla absoluta.

• Toni Guillén - Trial - Elit 26”

Guillén va començar la temporada amb una meritòria 5a posició a la Copa del Món que li ha servit per estar a la convocatòria de Glasgow. Ja sap el que és competir en un Mundial i el 2019 va formar part de la selecció que va guanyar l’or per equips.

• Víctor Pérez - Trial - Júnior 20”

El títol estatal i el campionat català el consoliden com el millor júnior del panorama i una opció catalana de medalla a Glasgow. L’any passat va aconseguir l’or cadet als Jocs Mundials de la Joventut i aquest any debuta en categoria júnior.

• Martí Rusiñol - Trial - Júnior 20”

Plata als campionats català i espanyol, aquesta temporada ha estat el segon millor competidor de la categoria per darrera de Pérez. En el seu cas, ho ha fet en la segona temporada júnior i ara debutarà a un Mundial.

• Alba Riera - Trial - Elit

L’osonenca ha estat la gran revelació de l’any i opta a medalla a Glasgow. Amb només 15 anys ha estat primera i segona en les dues cites de la Copa del Món 2023, campiona d’Espanya elit i es vol estrenar per la porta gran en una cita mundialista.

Fotografia: RFEC. Helena Casas.