Àlex Martín frega el podi d'un Campionat d'Espanya "molt lluitat"

26/08/2020

La selecció catalana sub23 va signar una gran actuació al Campionat d'Espanya de ciclisme en carretera celebrat aquest darrer cap de setmana a Jaén: concretament, Àlex Martín acabava 4t a la prova en línia disputada dissabte a la tarda entre Úbeda i Baeza, finalment amb 130km de recorregut. El triomfador en solitari era el triatleta Javier Romo, que va sorprendre amb una exhibició tot i els seus pocs precedents en el ciclisme, mentre que Martín va ser el representant català que va lluitar per les medalles en el tall que es va fer en el grup perseguidor.

Jordi López (15è), Pau Miquel (16è), Álex Ruiz (17è), per la seva banda, entraven en el grup principal després d'un dia de molta batalla en les escapades, on hi havia entrat també Abel Balderstone (32è final), completant una bona actuació col·lectiva amb Raúl Rota (34è), els que aconseguien acabar una cursa molt exigent on també havien treballat pel grup Álex Jaime, Edgar Curto, Fran Muñoz i David Gijón. "Torno molt content del campionat, molt millor que l'any passat, on ens va salvar una exhibició individual", valora el seleccionador, Carles Torrent. "La selecció catalana ha estat un equip, ens hem ajudat i vam ser visibles en tots els talls. A posteriori, diria que si en Jordi López com a home fort o algun altre corredor hagués entrat en el grup que va saltar per atrapar l'escapada on rodava l'Àlex Martín, la medalla l'hauríem tingut. L'Àlex venia d'una lesió de genoll i no estava al 100%, si no també estic convençut que hauria estat lluitant per la plata. Però el tall final el va provocar ell atacant, va lluitar-ho i en global estic molt satisfet", apunta Torrent.

Els resultats no van acompanyar tant a la prova contrarellotge de divendres, que dominava el madrileny Raul García Pierna. Álex Jaime, 9è a dos minuts del vencedor, aconseguia entrar entre els 10 primers, mentre que s'hi quedaven a prop en un rendiment sòlid el debutant Guillem Suriñach (12è) i Pau Miquel (15è).

Roger Adrià es consolida a l'elit
Diumenge era el torn de la prova reina amb els professionals UCI i elits, prova que va acabar amb la 11ª posició de Roger Adrià (Kern Pharma) tot i punxar en el darrer quilòmetre. El barceloní, que l'any passat disputava la prova sub23 amb la selecció catalana, ha impressionat en el seu debut professional i sumava aquest gran resultat a la 8ª posició de la prova contrarellotge de divendres. Uns resultats que el consoliden a la elit professional estatal, com ja havia demostrat en proves prèvies com la Volta a Burgos, on va fregar un triomf d'etapa.

A la mateixa prova contrarellotge de divendres, un any després de la seva medalla a la prova en ruta, la catalana Mireia Benito (Massi-Tactic) va aconseguit el top10 a la CRI malgrat uns problemes mecànics de sortida: 9ª en una crono en què Mireia Trias (Massi-Tactic), 13è millor temps absolut, i Maria Banlles (Sopela), 15è millor temps absolut, es van quedar a un pas del podi en categoria sub23, on Trias sí que aconseguria una espectacular medalla de plata l'endemà, només superada per una potent Sara Martín i amb una gran 6ª posició absoluta entre professionals. Un resultat molt il·lusionant de cara al futur, que la mateixa gironina assumia després de cursa que "no l'esperava".

També cal destacar el 16è lloc de Gerard Armillas (Efapel) a la contrarellotge UCI, un any després del seu podi elit, mentre que la prova elit en ruta l'acabava 36è el també jove Joel Nicolau (Caja Rural-RGA), que després de passar a l'equip professional navarrès a meitat de la temporada 2019 s'ha consolidat com un corredor batallador des de les seves primeres competicions internacionals.