Claire Steels s’imposa en una ReVolta amb presència de la selecció catalana

01/05/2023
Carretera

El ciclisme català en carretera vivia aquest dissabte 29 d’abril una jornada històrica amb la disputa de la 4a edició de la reVolta, prova femenina organitzada per la Volta a Catalunya que aquest any feia el salt a categoria internacional UCI i s’establia com a carrera de categoria 1.1. La prova va deixar l’històric debut en una prova internacional de la selecció catalana femenina de carretera, que assistia a la cita amb set ciclistes debutants a la categoria.

Un any més, Sant Cugat del Vallès va acollir la sortida i l’arribada de la carrera, que aquest any presentava un recorregut molt exigent amb 126,9 quilòmetres i les ascensions al Coll de Castellbisbal (2a categoria), el Coll d’Ullastrell (1a categoria) i l’Alt de la Creu d’Aragall (1a categoria), que es coronaria a menys de 30 quilòmetres de la línia de meta.

Un grup de nou ciclistes van formar l’escapada del dia i van ser atrapades justament al peu de la pujada final. A les rampes més dures de l’Alt de la Creu d’Aragall, Claire Steels (Israel Premier Tech-Roland) va protagonitzar un atac en solitari que li va deixar la victòria en safata. L’alemanya Clara Koppenburg (Cofidis Women Team), guanyadora el 2022, va ser l’única que la va poder intentar seguir però va coronar el port amb mig minut de pèrdua respecte a la britànica.

El descens cap a Sant Cugat només va fer que ampliar l’avantatge de Steels, que va poder celebrar el seu primer triomf en una prova del calendari internacional davant d’una Avinguda Pla del Vinyet plena de públic. El segon lloc va ser per a Clara Koppenburg i la seva companya de Cofidis Women Team, l’australiana Josie Tabot, va completar el podi en tercera posició.

L’experiència de la selecció catalana es va saldar amb una meritòria 36a posició d’Helena Moragas. La que va ser campiona d’Europa júnior de duatló s’estrenava en una prova internacional de carretera aguantant entre les millors corredores del pilot internacional durant gran part de la jornada. No va ser fins a l’inici de l’Alt de la Creu d’Aragall que Moragas va perdre contacte amb el grup de favorites i va acabar entrant a meta en un gran grup on també hi eren la catalana Ariana Gilabert o la campiona olímpica Anna Kiesenhofer.

La seleccionadora catalana, Marta Vilajosana, feia una valoració positiva de la carrera, que va servir a les corredores per competir contra algunes de les millors ciclistes del món: "La valoració és molt bona i tan sols per les oportunitats que els puguin sortir a les corredores a partir d’aquesta cursa ja és molt positiu. Érem realistes amb el nostre nivell i possibilitats, però tot és un inici i competir en una prova UCI d’un nivell altíssim com la reVolta és una oportunitat i un somni que no s’oblida mai. Jo només puc donar-los les gràcies a les corredores per haver acceptat aquest repte de representar Catalunya en una cursa de l’alt nivell que vam viure".

La propera cita de la selecció catalana femenina de carretera serà el 16 de maig a la clàssica Durango-Durango, una altra carrera de categoria internacional UCI 1.1 on es citen anualment els millors equips del món. La seleccionadora Marta Vilajosana ja ha confirmat que diverses de les corredores que van disputar la reVolta repetiran el mes de maig a la cita vasca, en una convocatòria que es farà pública durant les properes setmanes.