David Gómez (Team MPGroup) es retroba amb la victòria a la 5ª Clàssica Xavi Tondo

05/09/2022
Carretera

David Gómez (Team MPGroup) es retroba amb la victòria a la 5ª Clàssica Xavi Tondo

El corredor català David Gómez (Team MP Group) va ser el vencedor aquest diumenge 4 de setembre de la 5a edició de la Clàssica Xavi Tondo. El vencedor de les dues edicions anteriors de les Grans Clàssiques es va retrobar amb la victòria aquesta temporada aconseguint imposar-se a la clàssica vallenca, un recorregut molt exigent amb més de 2000 metres de desnivell acumulat. Les ascensions del Colls puntuables de la Mussara (1ª categoria) i Capafonts (3a categoria) van provocar una ràpida selecció dels més forts.

La SCCB Valls, el CC Tondo, els Amics d'en Xavi amb la Col·laboració del Patronat d'Esports i l'Ajuntament de Valls han portat a terme la 5a edició de la Clàssica Xavier Tondo, aquest cop també puntuable per la general de les Grans Clàssiques-6è Trofeu Joan Casadevall, com també puntuable pel ranquing de la Federació Espanyola de Ciclisme.

El recorregut preparat pels responsables de l'organització tenia una primera la dificultat més important amb l'ascensió a la Mussara amb una alçada màxima de 963 mts amb 12 quilòmetres i un
5'8% de desnivell de mitjana. Tot feia esperar que el desenllaç de la prova esdevindria en l'ascenció a aquest port, i tot i així, en unsprimers quilòmetres de cursa molt nerviosa, ja es produien els primers intents d'escapada. Ja en els inicis de la cursa, una escapada amb 9 corredors es destacaven per endavant, i superada la població de la Selva del Camp, en l'ascensió del coll de la Batalla (3a categoria) començava a fer mal al gran grup, i els primers escapats importants ja es feien veure.

A l'ascensió de La Mussara (1a categoria) el corredor vinculat a la població de Valls Ferran Robert (Valverde Team) marcava un rigurós ritme, aconseguint passar en primer lloc el el 1r pas puntuable pel premi de la Muntanya a escasos segons de dos grups on hi hauria els grans favorits a la victòria final. Aquest corredor serà qui s'adjudicarà la general del premi de la muntanya. En el descens cap a La Febró es reagrupen uns 12 corredors i es destaquen 5 corredors en l'ascens cap a Capafonts.

Ja en la part més dura per la intensitat superada, i el descens vertiginós cap a la població de Vilanova de Prades, Vallclara i Vimdodi, es destacava Aleix Saumell (Team MP Group). A pocs quilòmetres de Blancafort, un atac contundent de futur guanyador David Gómez, va fer trontollar la general, i s’adjudica la Meta Volant de l’AE Blancafort. A vint-i-cinc quilòmetres de l'arribada a Valls, el corredor del Team MP Group decideix marxar dels companys d'escapada i aconsegueix entrar a meta amb un temps de 3h 15' , un temps que l'organització marcava com el més ràpid previst amb una mitjana de 39 kms/h. El segon lloc de la general el corredor rus Egor Igoshev i el tercer classificat el corredor del Proton Cycling Academy Àlex Ulloa, una setmana després de coronar-se vencedor de la Copa Critèrium.

13è classificat a la meta de Valls, Benjamí Prades (Controlpack) segueix al davant de la general de les Grans Clàssiques abans de la disputa de la seva prova final, la 3ª Gran Clàssica Modest Capell del pròxim 1 d'octubre. L'exprofessional canareu té 366 punts, però el mateix David Gómez (Team MP Group) se li ha apropat amb 306 punts, així que tot està obert de cara a la cita final a Torregrossa.

El lliurament de premis ha anat a càrrec del regidor d’esports Enric García, el regidor de Medi Ambient Manel Odfina, el vicepresident del CB Valls Jaume Pros, Marcel Soriano com a Responsable executiu de la prova i la Emma Volpìni, mare d’en Xavi. Una excel·lent organització a càrrec la SCCB Valls, el CC Tondo, els Amics d'en Xavi amb la Col·laboració del Patronat d'Esports i l'Ajuntament de Valls, de l'Associació de Voluntaris de Protecció civil de Valls, del dispositiu de seguretat de la Policia Local de Valls i de la Vigilància Municipal d'Alcover, conjuntament amb els Mossos d'esquadra i també un enorme conjunt de Voluntaris que ho fan possible.

El control de la cursa anava a càrrec de Motoenlace Tarragona i un enorme col·lectiu de voluntaris en vehicles i motos que fan que les mesures de seguretat siguin les apropiades per aquest tipus de proves. L'organització agraeix a tots els voluntaris el seu esforç, així com la col·laboració especialment de l'Ajuntament de Valls amb el dispositiu de Policia local, l’Ajuntament d'Alcover, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i a l’AE Blancafort, localitats que creuava la cursa, i la resta d'Ajuntaments que van permetre la realització de la prova.

Classificació 5a Clàssica Xavi Tondo:
1. David Gómez (Team MPGroup) 3:15:06
2. Egor Igoshev (Club Ciclista Catalunya-Barcelona) a 1:10
3. Àlex Ulloa (Proton Cycling Academy) a 1:10
4. Ferran Robert (Valverde Team-Ricardo Fuentes) a 1:10
5. Simone Sanó (Drone Hopper-GSport) a 1:10
6. Aleix Saumell (Team MPGroup) a 1:10
7. Miguel Juan (Esetec-Salazones) a 1:18
8. Raúl Rota (Manuela Fundación) a 1:54
9. Guillem Sánchez (Manuela Fundación) a 1:54
10. Vlas Shichkin (MPRacing Team) a 2:02

Fotografia: Xavi Gils / Patronat d'Esports Valls