El bronze de Carlos Gámez, millor resultat del darrer dia dels estatals de CX

09/01/2022
Ciclocròs

El bronze de Carlos Gámez, millor resultat del darrer dia dels estatals de CX

La darrera jornada dels Campionats d'Espanya de CX disputats a Xàtiva ha completat el programa de curses de les categories masculines (juniors, S23 i elits) i de fèmines (juniors, S23 i elits en una sola cursa), en les quals la selecció catalana s'ha endut com a millor resultat una medalla de bronze per Carlos Gámez en la prova junior masculina.

El mateix Gámez, Ivan Viladrich i Adrià Franquesa eren els representants de la selceció en la prova junior masculina que ha obert el programa dominical al sec circuit valencià. Gámez ha estat situat als llocs capdavanterts tota la cursa, però lluny dels líders Ricardo Buba (1r) i Raul Mira (2n), i ha estat en una fantàstica darrera volta que ha pogut avançar el gallec Ivan Fernández per acabar emportant-se un meritori bronze. Per la seva banda, Viladrich i Franquesa han viscut curses pral·leles, de menys a més, per acabar dins del Top10, en els lloc 9 i 10 respectivament, compltant així una bona actuació de la Selecció Catalana. 

A les 10.30h ha estat el torn de Lluc Coma i Nil Solà a la cursa S23 masculina que ha acabat guanyant el venecedor en la darrera prova de la Copa Catalana CX a El Bruc, l'aragonés Javier Zaera, que ha signat una gran cursa en el seu primer any com a S23. El vencedor de la Copa Catalana Nil Solà ha finalitzat en 13a posició, acusant el període d'inactivitat degut a la lesió que va tenir a finals d'any, mentre que Lluc Coma ha entrat 15è després de 9 voltes a alt ritme.

Posteriorment s'ha disputat la cursa de fèmines, en la que han competit alhora les juniors, elits i S23. Pel que fa a les juniors seleccionades, Marta Cano ha realitzat una gran sortida i ha cobert la primera volta en 3a posició, però poc a poc s'ha vist superada per algunes rivals i ha acabat en 9è lloc, lluny de les places d'honor. La campiona catalana Laia Bosch no s'ha acabat de trobar còmoda en un circuit que no anava molt bé a les seves característiques i s'ha hagut de conformar amb la 17a posició, mentre que Nicole Castillo ha finalitzat 20a. Pel que fa a les elits, la dominadora de la temporada catalana Jordina Muntadas ha patit una punxada a les primeres voltes que ha enterrat pràcticament totes les seves opcions de fer un bon resultat, i després d'anar a contracorrent la segona part de la cursa ha acabat en 15è lloc scratx i 11a elit, a 5' de la vencedora de la prova Lucía González. La lleidatana Blanca Vallés (Fornells de la Selva BTT) ha acabat 13a scratx i 9a elit.

La darrera cursa del dia ha estat la elit masculina, en la qual el gran favorit Felipe Orts s'ha posat líder pràcticament des de les primers corbes i ha fet un monòleg incontestable a 26km/h de mitjana per endur-se el seu quart títol estatal. L'alt ritme del ciclista valencià ha provocat que només acabéssin la cursa una dotzena de ciclustes, entre els quals un valent Xavi Ariza que ha estat lluitant tota la prova per colar-se al Top10 però s'ha hagut de conformar amb l'11è lloc, finalment. Àlex Ruiz ha acabat en el 16è lloc. Menció especial per un Tomàs Misser, que després de rodar al Top5 les dues primeres voltes, ha patit una caiguda que l'ha impedit d'obtenir un bon resultat. 

Així doncs, el balanç final de la selecció catalana en els campionats ha estat d'una medalla d'or per Josep Chavarria en M30B, una plata per Roc Cubí en cadets, i un bronze per Carlos Gámez en junior masculins, als que s'han de sumar les medalles de plata i bronze en M50A per Francesc Xavier Carnicer (Massi CC) i Joan Antoni Asensio (Trevol Bikesports), i la plata d'Emilio Vivian (Sant Cugat CC) en M50B, així com varis llocs en el Top10 de les diferents categories.

El responsable de la Comissió de Ciclocròs i Tècnic de la Selecció en aquests campionats Pere Uyà comentava en finalitzar que "estem satisfets en global, per les medalles i també per estar al Top10 en diferents categories en un Campionat d'Espanya, que sempre és complicat", i afegia també que "la sort no ens ha acabat d'acompanyar amb caigudes, punxades i altres contratemps...però ja se sap que en el ciclocròs pot passar qualsevol cosa", per acabar amb un missatge optimista ja que "el ciclocròs català continua creixent, la Copa Catalana cada cop té més nivell, s'està treballant bé en categories de base i l'any vinent als Campionats d'Espanya de Vic i amb un altre tipus de circuit, segur que tindrem motivació extra".

Resultats selecció catalana diumenge

 • Carlos Gámez: 3º junior masculí
 • Adrià Franquesa: 9º junior masculí
 • Ivan Viladrich:  10º junior masculí
 • Marta Cano: 9ª junior fèmines
 • Laia Bosch: 17ª junior fèmines
 • Nicole Castillo: 20ª junior fèmines
 • Jordina Muntadas: 11ª elit fèmines
 • Nil Solà: 13º S23 masculí
 • Lluc Coma: 15º S23 masculí
 • Xavi Ariza: 11º elit masculí
 • Àlex Ruiz: 16º elit masculí

Més informació a la pàgina de la RFEC

[Foto crèdits: RFEC]