Laura Charles i Youn Deniaud, vencedors del 10è Enduro Salines

26/04/2021
DH&Enduro

Laura Charles i Youn Deniaud, vencedors del 10è Enduro Salines

Aquest diumenge s'ha celebrat la 10ª edició de la cursa d'enduro BTT Enduro Salines. Amb 250 participants inscrits, la jove promesa Youn Deniaud (Giant) s'ha imposat en la categoria masculina per davant dels pilots professionals amb un temps total de 15:44.85 en els tres trams cronometrats del circuit. En la categoria femenina, Laura Charles (Orbea) ha guanyat amb un temps de 20:02.40, tot assolint la seva primera victòria en aquesta cursa. La cursa catalana arriba a la desena edició, i esdevé la cita de referència europea entre els corredors nacionals i internacionals abans de la Copa del Món 

 La joventut s'ha imposat a l'experiència en un terreny que exigeix un alt nivell tècnic. Tot i que Laura Charles, en la categoria femenina, ja era candidata a aconseguir la victòria abans de la cursa, en la categoria masculina, Youn Deniaud ha donat la sorpresa en batre tots els pilots professionals.  

Aquesta desena edició de l'Enduro Salines ha comptat amb 250 participants d'Espanya, França, Andorra, Suïssa, Alemanya i Regne Unit, que s'han desplaçat fins al massís de les Salines, a Maçanet de Cabrenys. Entre els participants d'aquest any, s'han reunit alguns dels millors corredors europeus, com els francesos Damien Oton i Youn Deniaud, l'alemany Valentin Schleicher, l'espanyol Nacho Valverde o el suís Lars Buengen, en categoria masculina. Pel que fa a la categoria femenina, han vingut figures com l'andorrana Léa Giraud-Marcellin, les franceses Laura Charles i Nastacia Gimenez, i l'espanyola Sara Yuste.  

Sobre un recorregut abalisat de 32 km i 1400 m de desnivell, els participants han realitzat tres baixades cronometrades. L'organització ha donat el tret de sortida tot deixant clar que el recorregut triat és tècnic i amb diferents obstacles naturals.  

El primer tram, la Dámaso's Trail, és un descens de 2 km amb molta roca granítica. Des de fa dos anys, els ciclistes internacionals l'usen per a la seva posta fora de temporada.   La segona baixada, la Llosa-Rampage, d'uns 4 km, afegeix velocitat al circuit i s'obre al paisatge de tota la comarca. En la baixada, s'endinsa pels boscos en forma circular i lentament entre castanyers, i amb major velocitat entre els alzinars.  La tercera i definitiva baixada és la Nanas, la del Castell de Cabrera, de 7 km. Té una primera secció que discorre entre pins en un traçat poc exigent tècnicament. En arribar prop del Castell de Cabrera, augmenta la dificultat i es troba una gran presència de roques amb poca adherència; aquest camí dona pas als peraltes del Curu, un tram ràpid amb corbes peraltades.  

10 edicions de l'Enduro de Les Salines 
Des de 2011 i amb la d'aquest any, ja s'han celebrat deu edicions de l'Enduro Salines, amb més de 2.000 participants. Així, es consolida com la prova més esperada entre els ciclistes professionals abans de començar el campionat del món. L'Enduro Salines ha format part del circuit europeu d'Enduro (2019), i una vegada en el nacional, així com tres vegades la Copa d'Espanya. Jep Coromines, director tècnic d'Enduro Salines, ha celebrat "ser un referent a nivell internacional per la qualitat tècnica del traçat, i per ser la seu del sud d'Europa que compta amb més edicions".  

L'organització de l'Enduro Salines s'ha preocupat en tot moment de seguir els protocols i de mantenir les mesures de prevenció de la COVID durant tot l'esdeveniment. No s'ha produït cap situació de risc per als participants ni per al públic.