El polifacètic i pioner Narcís Masferrer es desxifrarà en un seminari a Barcelona

18/04/2017
Federació

El polifacètic i pioner Narcís Masferrer es desxifrarà en un seminari a Barcelona

El proper 26 d´ abril, el Museu Melciot Colet de Barcelona acollirà una jornada centrada en la figura de Narcís Masferrer com garant de les arrells esportives a casa nostra i en especial del ciclisme. Serà partir de les 15 hores amb la participació de diverses conferenciants.

Detall de la jornada

Si es pogués personalitzar en una sola figura la història de la implantació i la difusió de l'esport a Catalunya i Espanya, l'elegit hauria de ser sense cap dubte Marcís Masferrer Sala. Nascut a Madrid el 26 d'abril de 1867, fills de pares catalans, i mort a Barcelona el 9 d'abril de 1941, Masferrer, tal com va dir -sense exagerar- el periodista Ramon Torres, "tuvo, durante medio siglo, todos los resortes en mano del deporte español". Aquest madrileny ben català, o bé aquest català tan madrileny, fou el periodista esportiu més important de la seva època, amb una carrera professional que va de 1886 fins a la Guerra Civil. 

En aquest període va fundar i/o dirigir múltiples publicacions, entre les quals destaquen El Gimnasta, Los Deportes, El Mundo Deportivo, Vida Moderna i Stadium, i fou redactor d'esports de La Vanguardia entre 1912 i 1929, a banda de corresponsal a Espanya del diari parisenc L'Auto, antecedent de l'actua L'Équipe, entre 1902 i 1936. Des d'aquestes plataformes, Masferrer va impulsar i liderar el procés d'implantació, difusió i institucionalització a Espanya de gairebé totes les modalitats esportives, amb un especial protagonisme del ciclisme, el futbol, la gimnàstica, l'automobilisme i l'atletisme. 

Masferrer va fundar, impulsar i/o dirigir la Societat Gimnàstica Espanyola, la Unió Velocipèdica Espanyola, l'Associació Catalana de Gimnàstica, la Federació Gimnàstica Espanyola, la Federació Espanyola de Clubs de Foot-ball i la Federació Atlètica Catalana, entre moltes altres entitats, i fou el principal promotor de la fallida candidatura olímpica de Barcelona 1936. A ell sobretot es deu la construcció de l'estadi olímpic de Montjuïc. A banda, va ser el fundador i secretari general vitalici de la Cambra Sindical de l'Automòbil de Catalunya, i organitzador de tots els salons de l'automòbil de Barcelona anteriors a la Guerra Civil.

Malgrat aquest impressionant currículum, Narcís Masferrer és avui dia una figura pràcticament desconeguda més enllà dels cercles especialitzats en història de l'esport. Amb motiu del 150 aniversari del seu naixement, aquest seminari pretén rescatar la seva memòria i retre-li un més que merescut homenatge.

Programa                                                                                                                                                                                                

  • 15:00. Inauguració del seminari i benvinguda, a càrrec del secretari general de l'Esport de la Generalitat, sr. Gerard Figueras.
  • 15:05. "Masferrer i la Barcelona olímpica". Paraules del president de la Fundació Barcelona Olímpica, sr. David Escudé.
  • 15:15. "Narcís Masferrer, patriarca del periodisme esportiu a Espanya". Xavier Pujadas, historiador de l'esport, professor i vicedegà de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Universitat Ramon Llull.
  • 16:00. "Narcís Masferrer, promotor de l'Olimpisme català i espanyol". Fernando Arrechea, historiador de l'esport, membre de CIHEFE i doctorand en ciències de l'esport a la UCAM.
  • 16:45. "Narcís Masferrer i els orígens del futbol a Espanya". Xavier Arranz, historiador de l'esport i professor de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Universitat Ramon Llull.
  • 17:30. "'El president de les bicicletes': Narcís Masferrer, dirigent ciclista". Bernat López, professor de Comunicació, director del Departament d'Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili.
  • 18:15. Cloenda del seminari, a càrrec del director adjunt de Mundo Deportivo, sr. Josep Maria Artells.

   
Assistència lliure. Les persones que desitgin obtenir un certificat poden adreçar-se a bernat.lopez@urv.cat