Azparren, Larrarte, Ponomaryov i Edmunds dominen el 18è Trofeu Ciutat de Barcelona

18/09/2022
Federació

Els darrers dies 16 i 17 de setembre, el Velòdrom Municipal d'Horta-Miquel Poblet de Barcelona va tornar a ser la seu del ciclisme en pista de primer nivell internacional amb la disputa del 18è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona-IX Memorial Miquel Poblet. La cita internacional organitzada per la Federació Catalana de Ciclisme amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Secretaria General de l'Esport, tota una referència en ser un any més la única prova espanyola dins el calendari internacional UCI (categoria CL2) va reunir participants de 22 nacionalitats en dues jornades de competició.

La competició es va iniciar la tarda de divendres amb la disputa de les sempre espectaculars proves de madison. La parella formada pels argentins Facundo Gabriel Lezica i Gabriel Ruiz (T Red Factory Racing) van ser els vencedors de la prova en categoria masculina, mentre que la parella suïssa formada per Michele Andres i Lena Mettraux (Swiss Cycling) es van endur la victòria en categoria femenina. Lezica i Ruiz es van endur la victòria per davant de la parella formada pel danès Anders Fynbo i l'irlandès Andre Grennell (Spellman-Dublin Port), mentre que el català Pau Torrent, fent parella amb el ciclista rus de Team MP Group Vlas Shichkin, van pujar al podi en tercera posició. Quarta va ser la parella formada pel català Erik Martorell (vencedor final de l'òmnium de fons en la darrera edició) juntament amb el guiposcoà Jaime Romero.

En el cas de la prova femenina, la victòria de la parella suïssa es va decidir per un sol punt davant de Michaela Drummond i Valentina Basilico (Bepink), mentre que el tercer lloc era per la parella de la danesa Amalie Winther Olsen i la italiana Francesca Selva. La catalana Laura Rodríguez va fer parella amb Isabella Escalera, acabant en cinquena posició.

Per la seva banda, dissabte es va disputar el gran gruix de la competició amb una jornada de doble sessió entre matí i tarda que va deixar grans moments i quatre noms propis: en primer lloc el dels bascos Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) i Eukene Larrarte (Guipuzkoa), que van aconseguir la victòria en l'òmnium de fons davant d'un planter de participants internacional. Per la seva banda, les proves de velocitat van tenir com a noms propis els de la jove britànica Rhian Edmunds i el del kazakh Sergey Ponomaryov, vencedors tant de la velocitat com del keirin.

Azparren va aconseguir la victòria a l'òmnium masculí amb 158 punts per davant dels 142 del rus Vlas Shichkin (Team MP Group) i els 141 de l'argentí Ivan Gabriel Ruiz (T Red Factory Racing Team), decidit a la prova final de la puntuació.  Lezica (scratch), Pijourlet (tempo) i Shichkin (eliminació) s'havien endut la victòria a les proves anteriors. Erik Martorell va ser 11è, Pau Torrent 16è i Ricard Gimeno (Obrabitat +qpedals), 17è. Per la seva banda, a Larrarte la van acompanyar al podi la italiana Valentina Scandolara i la basca Tania Calvo (Laboral Kutxa), la vencedora de l'any anterior. Laura Rodríguez va acabar en 6ª posició.

En quant a les proves de velocitat, la jove britànica Rhian Edmunds, amb tan sols 19 anys, va demostrar el nivell que la va portar a proclamar-se campiona de la Gran Bretanya absoluta en el seu primer any després del salt júnior per dominar tant la velocitat com el keirin. Edmunds va marcar ja el millor temps a les classificatòries dels 200m (11:351) per davant de la olímpica catalana Helena Casas (Genesis Cycling), que van arribar fins enfrontar-se a la final, que li donava a la vila-secana el segon lloc al podi. Tercera va ser la també britànica Iona Moir. Les mateixes cares es repetirien a la final del keirin, que també va guanyar Edmunds, en aquest cas per davant de Moir i amb Casas en tercera posició. 6ª va ser Judith Pradas i 7ª, Marta Vilanova.

En la velocitat femenina, el britànic Marcus Hiley va marcar el millor temps a les classificatòries (10:344) per davant de l'hongarès Norbert Szabo i del kazakh Sergey Ponomaryov. Finalment, el kazakh va poder derrotar a Szabo en unes semifinals molt igualades per arribar a la final amb Hiley, a qui va batre per endur-se la victòria, mentre que Szabo aconseguia la tercera plaça. Gerard García i Itmar Esteban (Genesis Cycling) eren 11è i 12è, amb Manu Usach (Mont-roig Track Team) 14è. Posteriorment, Ponomaryov també va repetir la victòria en el keirin, per davant del britànic Harry Ledingham-Horn i de l'irlandès Conor Rowley (Blackburn Cycling).

Vencedors 18è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona-IX Memorial Miquel Poblet:

• Madison masculí: Facundo Gabriel Lezica i Gabriel Ruiz (T Red Factory Racing)
  • Madison femení: Michele Andres i Lena Mettraux (Swiss Cycling)
  • Òmnium fons masculí:  Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi)
  • Òmnium fons femení: Eukene Larrarte (selecció Guipuzkoa)
  • Keirin i velocitat masculí: Sergey Ponomaryov (selecció Kazakhstan)
  • Keirin i velocitat femení: Rhian Edmunds (selecció Gran Bretanya)
  • Classificacions completes de totes les proves.

Fotografia: Nastascha Chekannikova (natascha.es)