Cinc medalles per la selecció catalana als Campionats d'Espanya de Pista Júnior i Cadet

11/04/2023
Federació

Cinc medalles per la selecció catalana als Campionats d'Espanya de Pista Júnior i Cadet

Entre els darrers dies 6 i 9 d'abril, el velòdrom de Galapagar (Comunitat de Madrid) va ser l'escenari de la disputa del Campionat d'Espanya de Pista Júnior i Cadet 2023, cita a la qual la selecció catalana s'hi desplaçava amb un total de vuit ciclistes cadet i nou júniors. Després de quatre dies d'intensa competició, Catalunya recollia el votí de cinc medalles, entre les quals hi destacava el títol de campiona d'Espanya de velocitat júnior d'Irune Sánchez, mentre que les proves per equips s'enduien el protagonisme amb la plata a la velocitat per equips júnior masculina i el bronze persecució per equips júnior masculina i cadet femenina i velocitat per equips júnior femenina.

Dijous la competició es posava en marxa amb les classificatòries de la velocitat i la persecució per equips, en què la gran notícia era el 3r millor temps en el 200m de la júnior Irune Sánchez que la situaven en una bona posició per la disputa de les medalles de velocitat. Entre els júniors, Adrià Garmendia marcava el  6è millor temps, Ivan Rovira 9è, mentre que Aixa Catalán era 7ª cadet, i Hugo Vicente 8è.

Irune Sánchez, campiona d'Espanya de Velocitat
La competició de divendres s'obria amb la disputa de les proves de scratch, amb la participació cadet de Adriana Vargas 13ª i Núria Hidalgo 15ª, Marcos González 12è i Ferran Marcè 16è. Entre els júniors, Irune Sánchez 6ª, Ainara Inarejos 10ª, Citlali Pareja 11ª, Siro Pallarès 8è i Adrià Garmendia no acabava la prova definitiva, després de demostrar estar en la lluita per la victòria en una primera ronda aturada. Les proves de fons continuaven amb les finals de les persecucions individuals, en què la selecció catalana comptaba en cadets amb la 8ª plaça de Nuria Hidalgo, 9ª Candela Pérez, 12è Ferran Marcè i 13è Marcos González, mentre que entre els júniors Roger Pareta havia estat el 6è millor temps, Siro Pallarès 10è, Ainara Inarejos 6ª i Mercè Sitjar 9ª.

Amb tot, la gran notícia pel ciclisme català del dia era la victòria d'Irune Sánchez per endur-se el títol de campiona d'Espanya de Velocitat Júnior. La mataronina, resident al Centre de Tecnificació d'Esplugues de la Federació Catalana de Ciclisme, va ser endur-se el títol en la final davant l’asturiana Candela Noval malgrat haver patit una important caiguda al matí en la disputa del scratch, mentre que entre els júniors Adrià Garmendia era 6è i Ivan Rovira 9è, i entre els cadets, 7è lloc d’Aixa Catalán i 5è lloc d’Hugo Vicente. Per altra banda, es disputava la prova dels 500m, amb 6ª Aixa Catalán, 8ª Adriana Vargas, 13ª Nuria Hidalgo, Ferran Marcè 7è, Hugo Vicente 14è entre els cadets, i en júnior 7ª Irune Sánchezi 9ª Citlali Pareja. Els júniors masculins eren els únics que disputaven el quilòmetre, sent 5è Roger Pareta i 7è Ivan Viladrich.

Quatre medalles en les proves per equips
Les finals de les proves per equips marcaven en gran part la competició de la jornada de dissabte, en què la selecció catalana va demostrar el seu bon treball grupal malgrat que els resultats individuals no hagin brillat tant com els desitjats aconseguint quatre medalles. La més alta d'elles va ser la velocitat per equips júnior masculina, que amb l'equip format per Adrià Garmendia, Roger Pareta i Ivan Viladrich van marcar el 2n millor temps amb 0:49.631 darrere l’equip madrileny, a qui s'enfrontarien a la final per acabar enduent-se el subcampionat d'Espanya.

Per altra banda, també aconseguien la medalla de bronze la velocitat per equips júnior femenina (Ainara Inarejos, Citlali Pareja i Irune Sánchez), 3r millor temps amb 0:58.275, la persecució per equips cadet femenina (Aixa Catalán, Núria Hidalgo, Candela Pérez i Adriana Vargas) bronze amb 4:09.650 en la classificatòria, mentre que la persecució per equips júnior masculina, que amb l'equip format per Siro Pallarès, Roger Pareta, Ivan Rovira i Ivan Viladrich) marcava el 3r millor temps a la classificatòria amb 4:35.768, per acabar superant a la lluita pel bronze a l’equip balear aquest cop amb la participació d'Adrià Garmendia, millorant el temps a 4:30.196.

Cal destacar la velocitat per equips cadet femenina (Aixa Catalán, Núria Hidalgo i Adriana Vargas) que va marcar el 3r millor temps amb 0:59.609 i després es van quedar a dècimes de les medalles en la lluita pel bronze amb la selecció madrilenya, mentre que la persecució per equips cadet masculina (Marcos González, Ferran Marcè, Narcís Monturiol i Hugo Vicente) va ser el 6è millor temps amb 3:38.158 i en la velocitat per equips( Marcos González, Ferran Marcè i Hugo Vicente), 7è millor temps amb 0:51.960. La jornada es completava amb la disputa de l'eliminació: 7ª Núria Hidalgo, 8ª Aixa Catalán, 14ª Adriana Vargas, 10è Narcís Monturiol, 13è Ferran Marcè entre els cadets, i entre els júniors Citlali Pareja 14ª, Mercè Sitjar 17ª, Adrià Garmendia 5è, Roger Pareta 13è

El tancament amb la puntuació i el keirin
La competició es tancava diumenge amb la disputa de dues proves tan espectaculars com la puntuació i el keirin, en què destacaven Aixa Catalán i Hugo Vicente arribant a les respectives finals en categoria cadet. En la disciplina de velocitat, finalment els resultats van ser Aixa Catalán 6ª, Adriana Vargas 7ª, Hugo Vicente 6è i Ferran Marcè 8è entre els cadets, i entre els júniors 7ª Irune Sánchez, 8ª Mercè Sitjar, Adrià Garmendia 8è i Ivan Rovira 13è. Pel que fa a la puntuació, notable actuació júnior: 5ª Ainara Inarejos, 12ª Citlali Pareja, 9è Siro Pallarès, 12è Roger Pareta, mentre que els cadets la participació era 8ª Núria Hidalgo, 9ª Candela Pérez, 12è Marcos González i Narcís Monturiol va haver d’abandonar.

Fotografia: RFEC