Presentada la obra de la història de la FCC, una "assignatura pendent" pel ciclisme català

21/12/2019
Federació

Presentada la obra de la història de la FCC, una "assignatura pendent" pel ciclisme català

La sala d'actes de la UFEC es va fer petita aquest passat dimarts per acollir el llibre "Del velocipedisme al ciclisme esportiu. Història de la Federació Catalana de Ciclisme, 1896-2018" davant de famílies d'institucions, presidents històrics, i diverses personalitats del ciclisme català. "Més de tres anys de feina que surten a la llum gràcies a la feina de molta gent" es comentava a la presentació del llibre escrit pel periodista Iván Vega i del professor de la Universitat Rovira i Virgili Bernat López, editat per Cultura Ciclista amb el suport de la Unió de Federacions Esportives Catalanes i sota la coordinació de l'ex president de la FCC Josep Bochaca, tots presents a l'acte.

"És un dia molt especial. Som la federació més antiga tant a nivell català com de l’estat espanyol. Ens hem de sentir orgullosos. Vam ser els primers i seguim amb pas ferm", explicava el president de la Federació Catalana de Ciclisme, Joaquim Vilaplana, que va voler posar en valor "el voluntariat en el món de l’esport, un ampli teixit que hi ha arreu del país que ens ha dut on som ara. Penso que la nostra activitat té futur. La bicicleta transmet uns valors molt importants, en la competició i a l’oci, i a la vegada la bicicleta és mobilitat. És el vehicle que més lliga amb el medi ambient i serà molt important pel futur de les nostres ciutats", tancava en la seva introducció.

Per la seva banda, Josep Bochaca va recordar que "l’any 2016 es complien els 120 anys d’història de la FCC i es va decidir iniciar una recopilació d’informació per a poder construir una història federativa des dels inicis. Finalment es van separar dues grans etapes històriques i una tercera part del llibre on es parla de les set disciplines que conformen actualment la federació, les quatre històriques (carretera, pista, ciclocròs i cicloturisme) i les tres afegides (BTT, BMX i trial): els seus grans campions, esdeveniments i instal·lacions. Hem aconseguit un resultat que serà una eina de referència d’ara en endavant", celebrava l'ex president, que també ha tingut un important paper en la recopilació del fons fotogràfic per a l'obra.

Un treball que van destacar els dos autors, Iván Vega i Bernat López, el primer dels quals definia el nou llibre com "una assignatura pendent per una federació tan gran, tan antiga, amb tanta gent i amb tantes circumstàncies històriques. És el millor testimoni que podem donar a la gent que ha de venir", afirmava sobre aquest repàs dels més de 120 anys d'història de la FCC, explicats en un exemplar de més de 280 pàgines del qual se n'ha fet una tirada limitada i que no està a la venda. "Un gran actiu del llibre és el seu treball fotogràfic, mostrant el llegat històric de la institució i una feina de documentació molt minuciosa. La obra va anar creixent en complexitat a mesura que ens adonàvem de la gran quantitat material que anava sorgint", reblava per la seva banda López, també editor d'un llibre que servirà de referència per la història del ciclisme català.

Fotografia: UFEC