El Mundial de Trial de Vic conclou amb gran èxit i 4 medalles pels catalans

06/09/2021
Trial

El Mundial de Trial de Vic conclou amb gran èxit i 4 medalles pels catalans

La ciutat de Vic ha estat aquesta setmana l'epicentre mundial del trial, amb la celebració dels Campionats del Món de Trial UCI 2021 a la capital d'Osona, reunint 121 esportistes de 20 països diferents a les instal·lacions de Mas de Bigues, tot plegat sota la organització i coordinació de Trialsport.

A nivell esportiu, onze eren els ciclistes seleccionats per la Federació Espanyola pel gran esdeveniment de l'any a casa nostra, en el que es posaven en joc els 6 títols mundials de l'especialitat, corresponents a les categories junior masculina 20", junior masculina 26", elit fèmines, elit masculina 20", elit masculina 26", i equips. La selecció nacional, de fet, era una de les principals favorites en totes les categories, ja que és una de les potències mundials de l'especialitat des de fa temps. Per l'ocasió, cinc zones dissenyades amb cura, amb passos tècnics i diferents materials, que assegurarien un gran espectacle al nombrós públic que durant aquests quatre dies de competició s'ha anat reunint a les graderies habilitades per seguir d'aprop les evolucions dels millors riders mundials de trial.

Martí Riera guanya l'or per equips amb la selecció espanyola
Dijous va ser el torn de les finals per equips, i amb la Selecció Espanyola hi participà el jove Martí Riera, juntament amb Borja Conejos, Julen Saenz de Ormijana, Vera Barón, i Daniel Cegarra. El combinat nacional tenia un únic objectiu: revalidar el títol mundial aconseguit en l'últim campionat disputat a Xina, i la veritat és que varen donar poques opcions a les altres 10 seleccions participants. En la única zona del recorregut -amb 4 portes de quatre dificultats (10, 20 30 i 40 punts) on els riders han d'escollir la porta, i la suma de punts de tot l'equip dona el resultat essent la puntuació màxima per rider de 200 punt - la selecció va finalitzar amb 770 punts, noranta més que l'equip francès que va finalitzar 2n, mentre que Alemanya tancaria el podi amb 580 punts.

Divendres i dissabte de semifinals: 6 riders catalans a les finals
La jornada de divendres i dissabte van servir per disputar les semifinals individuals de les diferents categories, celebrades a tres voltes en les 5 seccions del recorregut. En juniors 20" un grandíssim Martí Riera aconseguia la millor puntuació dels participants amb 700 punts i es classificava per la gran final de diumenge, juntament amb el campió català junior Nil Benítez (5è amb 540 punts) i amb Martí Yélamos (6è amb 480 punts). En elits 20", gran demostració de superioritat dels bikers seleccionats, amb 4 participants a la final entre els quals un excel·lent Eloi Palau. El campió català elit obtenia la segona millor puntuació de les semis amb 740 punts, només superat per Borja Conejos. Domènec Lladó no podia superar el tall acabant 11è. En roda 26" elit, el jove Martí Vayreda aconseguia el 6è i darrer lloc d'accès a la gran final en el seu primer any elit, després de sumar 420 punts i gràcies als dos 60 de la darrera volta, que li van donar el bitllet en un qúadruple empat amb el francès Cardona, el suís Blasser i el seu company de selecció Dani Barón. Pol Tarrès finalitzava 10è i el vigent campió mundial Sergi Llongueras, encara una mica lluny del seu millor estat de forma després de la lesió, era 12è. Entre les fèmines, totes les mirades es centraven en la joveníssima campiona catalana Laia Esquís, que amb només 15 anys signava 390 punts i entrava a la gran final femenina demostrant estar a un gran nivell amb les millors del món.

Campionat mundial per Martí Riera i medalla de bronze d'Eloi Palau i Nil Benítez
La final junior de 20" comptava amb tres participants catalans amb clara opció a medalla, i amb una única volta per davant i 5 zones, Martí Riera i Nil Benítez mostraven les seves credencials amb un 60 a la primera zona. Benítez "punxava" a les zones 2 i 3 sumant només 40 punts, mentre Riera encadenava un 60 i un 50 per destacar-se en el liderat. Els 20 punts del suís Loris Gonzalez en la zona 4 li posaven en safata el títol mundial al rider català, que mostrant-se molt superior, signava una darrera zona perfecta per sumar 280 punts sobre 300 possibles i emportar-se un merescut títol mundial junior. Nil Benítez es quedava amb 190 punts a només 10 del suís, però pujava al tercer lloc del podi, mentre que Martí Yélamos es veia condicionat per dos 10 a les zones 1 i 3 i acabaria 6è.

En la final femenina, una Laia Esquís sense complexes treia la millor versió de sí mateixa per discutir-li a la primera en el ranking mundial, la francesa Manon Baseville, la medalla de bronze fins la darrera zona del recorregut. Un 60 de Baseville a la zona inicial li donava el metall en l'empat amb Esquís, que de totes maneres signava un 4t lloc excel·lent i la confirmació del gran futur que té per endavant. Vera Barón, una habitual en les competicions catalanes aquest any, s'emportava l'or i el maillot davant la defensora del títol Nina Reichembach.

En la final 26", l'olotí Martí Vayreda, el més jove dels finalistes en el seu debut en categoria elit, acusaria una mica els nervis i no podia demostrar tot el seu potencial, acabant en 6a posició, mentre que l'anglès Carthy feia una exhibició per endur-se el seu 4t campionat mundial sense contemplacions. De totes maneres, una bona recompensa per Vayreda aquesta final mundialista i un bon futur per endavant.

La final elit 20" tancava el programa dels campionats i prometia un apasionant duel entre Conejos, Montalvo i el català Eloi Palau, separats per només 40 punts en les semifinals. I, efectivament, un Mas de Batlle amb més de 1500 persones a les graderies gaudiria d'un espectacle descomunal entre els tres riders, que arribaven a la darrera zona del recorregut amb el títol en joc i màxima igualtat, amb Montalvo i Palau empatats a 190 punts i Conejos amb 180. En el moment decisiu, Montalvo signava 40 punts i deixava el títol en mans del català, però un error en la segona porta el deixava fora de tota opció, fet que aprofitava Borja Conejos per signar 60 punts en la zona i emportar-se la medalla d'or i el maillot de l'arc de Sant Martí.

Declaracions dels protagonistes
Un abatut Eloi Palau comentava al finalitzar la competició que "he fet un error tonto en la porta 2 de la darrera zona i això m'ha privat de poder acabar de lluitar pel títol". Palau destacava el "gran ambient que hem viscut en el Campionat aquests dies, ha estat molt important per mi, però lamentablement no he pogut donar a la gent de casa el que hauria volgut".

Per la seva banda, el responsable de Trialsport i de la organització del mundial Dani Parramon manifestava que "només podem tenir paraules d'agraïment pel suport rebut per l'Ajuntament, les federacions catalana i espanyola, els voluntaris i membres de l'equip, Secretaria General de l'Esport, patrocinadors i col·laboradors, i tothom que hi ha aportat. Hem organitzat uns mundials en un temps rècord, i hem rebut molts elogis i felicitacions que ens fan estar molt orgullosos i contents". I pel que fa al nivell esportiu "els riders han estat excel·lents, hem tingut molt nivell i el públic també ha respost molt bé. Hem posat Vic al mapa, i esperem que en un futur puguem continuar fent esdeveniments d'aquesta magnitud en una instal·lació que, probablement, és la millor del món actualment".

El president de la Federació Catalana de Ciclisme Joaquim Vilaplana, que va estar present a Vic durant tot el cap de setmana comentava que "ha estat un Mundial excel·lent a tots els nivells, tant a nivell esportiu, tècnic, arbitral, com sobretot a nivell organitzatiu. S'ha organitzat en molt poc temps una competició que no estava prevista en el calendari a inici de temporada, i especialment l'Ajuntament de Vic i la Real Federación Espanyola de Ciclismo, així com la resta d'administracions com la Secretaria General de l'Esport, patrocinadors i col·laboradors, han vetllat per tirar-la endavant.". Afegia també que "des de la Federació Catalana vam apostar per aquest esdeveniment de primer nivell mundial des del moment en que va sorgir la oportunitat de portar-lo a Catalunya, i hem acompanyat a Trialsport i l'organització durant aquests mesos en tot el que ha estat a les nostres mans", per acabar sumant-se a les "felicitacions al Comitè organitzador, i a tota la gent de Vic que ha pogut gaudir aquests dies de l'excel·lència d'aquestes instal·lacions magnífiques, i del millor trial del món, en el que és una projecció internacional espectacular no només de Vic, sinó del trial i del ciclisme català també".

Àlbum de fotos (crèdits Leo Zhukov Photo / UCI]