Vic obrirà la Copa del Món de Trial 2022

24/02/2022
Trial

Vic obrirà la Copa del Món de Trial 2022

La ciutat de Vic serà l’escenari del 27 al 29 de maig de la primera prova puntuable per a la Copa del Món de Trial UCI 2022. Enguany el circuit mundial va recuperant el format habitual amb més d’una competició en lloc d’una única localització com va ser el cas del 2021, a causa dels efectes de la pandèmia. La Unió Ciclista Internacional (UCI) ha publicat els calendaris on s’estableixen les dates i localitzacions que coronaran els i les millors riders de l’especialitat aquest any.

El circuit del Mas de Bigues, situat a la zona esportiva de la capital osonenca, tornarà a ser l’escenari de la prova amb una àrea de competició formada per cinc zones, tres d’elles amb obstacles de pedra sobre terreny irregular i dues amb elements de formigó. És una instal·lació que fa més de deu anys que disposa d’un espai permanent per a la pràctica del trial, i que es va ampliar i adequar als estàndards requerits per la UCI el passat estiu amb motiu dels Campionats del Món. Un esdeveniment que es va emportar les millors crítiques en l’àmbit esportiu i organitzatiu, i que va comptar amb una destacada assistència de públic.

Completarà l’edició de la Copa del Món la prova de Copenhague (Dinamarca) del 26 al 28 agost. Els Campionats del Món de Trial UCI es disputaran a Abu Dhabi (Emirats Àrabs) del 9 al 13 de novembre, integrats de nou en el programa Urban juntament amb  les disciplines de BMX freestyle i flatland. Els emirats agafaran el relleu de Vic i Montpellier, que l’any passat van acollir ambdues disciplines per separat. El calendari 2022 també tindrà els Jocs Mundials de la Joventut UCI, competició per esportistes sub16, que tindran lloc a Wadowice (Polònia) del 29 al 31 juliol.

El format de la Copa del Món
La Copa del Món es disputarà per participació individual i no per seleccions nacionals com en el cas dels Campionats del Món. Hi haurà tres categories convocades: elit femenina, elit masculina 20’’ i elit masculina 26’’ que disputaran un total de tres jornades de competició el divendres 27, el dissabte 28 i el diumenge 29 de maig. A l’apartat femení s’establiran dues rondes de competició (semifinals i final), mentre que a la masculina en seran tres (quarts de final, semifinals i final).

De nou podrem veure els campions que es varen coronar a Vic l’any passat, el britànic Jack Carthy i els espanyols Vera Barón i Borja Conejos que enguany lluiran a Vic el mallot irisat.

La disputa de la prova inaugural de la Copa del Món de Trial UCI 2022 s’emmarcarà en una setmana intensa de trial a la ciutat catalana, confirmant així l’aposta del consistori vigatà per l’esport i la bicicleta. El diumenge 22 de maig tindrà lloc el Trofeu Internacional Ciutat de Vic, una competició amb categoria internacional UCI C1 que servirà per tancar l’edició 2022 de la Copa Osona després de les proves de Sant Julià de Vilatorta (27 de març) i Folgueroles (10 d’abril).

Titi Roca, regidor d’esports a l’Ajuntament de Vic, ha destacat que “Vic és una ciutat activa i esportiva i en especial en el món de la bicicleta ha fet un pas endavant. Hi ha una visió de ciutat saludable amb nous carrils bici i fent noves instal·lacions, com el cas de l’ampliació del circuit de trial en ocasió dels Campionats del Món del 2021." En aquest sentit, ha afegit que “tot el que son esdeveniments que donen rellevància a aquest projecte de ciutat esportiva i en el món de la bicicleta, Vic hi vol ser al capdavant i, com no, en l’organització de la Copa del Món que dona visibilitat a l’esport i als seus esportistes”.

Dani Parramon, responsable del Trialsport Club Esportiu Osona i de la Comissió de Trial de la Federació Catalana de Ciclisme, ha explicat que “acollir una prova de la Copa del Món torna a ser un repte per a l’organització i per a la ciutat de Vic. En els Campionats del Món de l’any passat es va deixar el llistó molt alt i  si els recursos ens ho permeten enguany treballarem per oferir una competició en la mateixa línia, tant en l’àmbit esportiu com organitzatiu."

A més, Parramon ha apuntat que “el circuit del Mas de Bigues és molt exigent pels riders, amb la qual cosa es preveuen tres dies de salts, equilibris, traçades impossibles i, en definitiva, pur espectacle de trial que emocionarà de nou i no decebrà al públic que s’hi apropi”.

[Foto crèdits: Leo Zhukov]