El Cycle & Walking Tourism Congress Costa Brava serà a l´ octubre entre Palafrugell i Begur

16/07/2010
Cicloturisme

El Cycle & Walking Tourism Congress Costa Brava serà a l´ octubre entre Palafrugell i Begur

Ja està tot a punt per la celebració del Cycle & Walking Tourism Congress Costa Brava que un any més farà extensibles informacions sobre la creació de producte turístic arran de la bicicleta. La cita es del 7 al 10 d´ octubre a Palafrugell i Begur.
La novetat del congrés d’enguany és l’estudi del caminar junt amb el cicloturisme. Durant el congrés es continuarà analitzant el cicloturisme i s’aprofundirà sobre els temes que ja es van tractar a la primera edició i es destacaran aspectes nous, com la relació de la pràctica esportiva moderada amb la salut.
El dimecres 6 com acte previ del congrés es presentarà la conferència Els beneficis per a la salut de la pràctica de l’exercici físic moderat, presentada pel Dr. Ramón Brugada, Degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, en la que es mostraran algunes de les avantatges de caminar i fer cicloturisme per a les persones que les practiquen.
La primera jornada del congrés tractarà el cicloturisme i la segona el caminar. El dijous coneixerem l’experiència de Vélo Québec, gràcies a la intervenció de la directora de viatges i esdeveniments d’aquesta important organització que treballa per la promoció de l’ús de la bicicleta. L’experiència de la Federació Francesa de Cicloturisme, que porta en funcionament des de 1923, de la mà del seu President, Dominique Lamouller. I una de les grans proves ciclo-esportives d’Europa, La Grande Marmotte. Divendres veurem La política de la Generalitat de Catalunya entorn al cicloturisme i al caminar: perspectives, de la mà de Jaume Font, Subdirector General de Programació Turística de la Generalitat de Catalunya; Experiències i propostes de senderisme, per part de Josep Maria Peixó, Vicepresident Tercer de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i la manifestació esportiva Eurorando 2011 per  David Beltrán, President de la Federación Andaluza de Montañismo.

Programa pels tres dies

El dijous es realitzarà a Cap Roig el Fòrum de professionals del sector del cicloturisme i el caminar, destinat a hotelers i restauradors local, per conèixer com desenvolupar una oferta de turisme actiu, cicloturisme i senderisme.
Per complementar les ponències hi haurà dues sessions de presentació de comunicacions, obertes a tothom, una dedicada al caminar i l’altre al cicloturisme. Aquestes comunicacions es presentaran en format taller. S’exposaran les comunicacions seleccionades segons les bases disposades al web del congrés www.cycleandwalking.org . El bloc destinat a cicloturisme estarà dividit en tres grups: “BTT”, “Rutes ciclo-esportives” i “Turisme amb bicicleta”; i els tallers de caminar s’agruparan en: “Rutes i senders a Catalunya”, “Senderisme i negoci: Propostes d’èxit” i “Com activar el turisme a peu”.
Durant la inauguració el Congrés se celebrarà la II edició premis Bicicat, que volen premiar les persones que s’han implicat per promocionar i facilitar l’ús de la bicicleta.

Un congrés teòric – pràctic

El Cycle & Walking Tourism Congress Costa Brava compta amb la peculiaritat d’incloure no tan sols conferències, tallers i taules rodones, sinó també un seguit de sortides tècniques i activitats per fer caminant o en bicicleta. D’aquesta manera es pretén que cada congressista vegi i visqui per ell mateix el que es tracta en la part més teòrica del congrés.
Així es descobriran pedalant el Baix Empordà i els seus pobles medievals, es descobriran a peu els camins de ronda de les zones de Palafrugell i Begur i es podrà experimentar el nordic walking, un esport que va néixer com a mètode d’entrenament per als esquiadors d’esquí nòrdic i que s’ha convertit en una disciplina esportiva amb multitud de beneficis per a la salut.
Els més preparats pondran gaudir de la II Volta a Les Gavarres el dissabte 10 d’octubre, realitzant una de les dues rutes programades per la zona, atenent dos nivells de dificultat.
El congrés també inclou la celebració del Dia Europeu de les Vies Verdes, durant el qual es farà a peu i amb bicicleta de Sant Feliu de Guíxols a Palafrugell.

El Cycle Touring Film Festival

Durant el congrés se celebrarà la primera edició d’aquest festival audiovisual de cicloturisme d’aventures en el que es mostraran pel•lícules tant nacionals com internacionals de viatges fets arreu del món amb bicicleta.
El Festival tindrà lloc el dissabte 9 d’octubre a partir de les 10h al Cinema Casino de Begur. Al final de festival es farà entrega de 3 premis: Gran Premi Cycle Touring, Premi Especial del Públic i Premi a la Millor Aventura

Antecedents del Cycle Tourism Congress Costa Brava

La primera edició del congrés, també en format teòric-pràctic, es va celebrar a la Costa Brava l’octubre del 2009. Amb prop de 300 participants procedents de diversos països europeus com França, Croàcia, Alemanya o Bèlgica el congrés va ser un èxit de participació i va posar sobre la taula la necessitat de desenvolupar, especialment a la Costa Brava, la pràctica del cicloturisme que ja té molts seguidors a Europa. La necessitat de divulgar la pràctica d’aquesta modalitat de turisme i dotar les zones susceptibles de ser destinació per aquesta pràctica de serveis adients i espais cuidats i adaptats a la seva pràctica, van ser dos dels resultats del congrés. D’altra banda, en el mateix encontre es va detectar que el caminar era una pràctica propera al cicloturisme que també calia desenvolupar.