La Diada Montserratina celebra el 75è aniversari aquest diumenge 12 de novembre

06/11/2023
Cicloturisme

La Diada Montserratina celebra el 75è aniversari aquest diumenge 12 de novembre

El pròxim diumenge 12 de novembre, el ciclisme català està convocat a un dels moments més especials de la temporada. La Diada Montserratina, cita anual del cicloturisme català organitzada per la Comissió de Cicloturisme de la Federació Catalana de Ciclisme, arriba en un any especial en què se celebra el 75è aniversari de la Diada, 1948-2023. Juntament amb l'Abadia de Montserrat, ja està confirmat el programa d’actes d’enguany per la Diada Montserratina.

El darrer 2022, prop de 2.600 ciclistes van gaudir de la gran festa del ciclisme català arribant des del Monestir per qualsevol dels seus vessants, en una espectacular imatge que s'espera repetir i superar enguany amb motiu de l'aniversari.

La carretera des de Monistrol de Montserrat fins a la cruïlla d’accés a l’últim tram quedarà tancada als vehicles entre les 8:00 i les 9:30 hores i només hi tindran accés els ciclistes i vehicles autoritzats, per garantir la seguretat en la pujada. Tots els ciclistes s’han de concentrar en el Mirador dels Apòstols i a les 9:30 hores, el Pare Rector del Santuari farà la Benedicció a tots els presents. En aquest acte també es farà un homenatge a dos clubs històrics que també celebren el seu 75è aniversari: el Club Ciclista Molins de Rei i el Club Ciclista Mollet.

Tots els ciclistes participants en la Diada podran recollir el PIN ESPECIAL del 75è aniversari i els Clubs amb 5 o més representants tindran una CINTA ESPECIAL amb motiu de l'aniversari. A les 10:30 hores és previst fer la Foto Històrica dels setanta-cinc anys a la Plaça de Santa Maria enfront de la Basílica a on hi podran ser els representants de tots aquells clubs que prèviament s’han inscrit a la web de la FCC. Per finalitzar els actes d’aquest 75è aniversari, i en decurs de la Missa Conventual, una representació de la FCC acompanyada dels dos clubs homenatjats faran l'ofrena floral a la Moreneta.

No us perdeu la DIADA ESPECIAL d’aquest any amb motiu del 75è aniversari! Ho hem d’aprofitar per reivindicar la nostra presència a la carretera i el respecte i seguretat que es mereix tot el col·lectiu ciclista! Hem d’omplir la carretera i el Mirador! Inscriu el teu club per participar en la foto històrica d’enguany! No hi pots faltar!
 

Breu història de la Diada Montserratina:
El 18 d'abril de 1948, les 48 entitats ciclistes adherides al Comitè Català de la Unión Velocipédica Española, encapçalades pel Club Deportivo Ebro, van organitzar l'ofrena a la Mare de Déu de Montserrat en forma de banderí amb els escuts de les entitats participants brodats. Aquella jornada va marcar l'inici de la Diada Montserratina, la pujada anual dels ciclistes a la muntanya de Montserrat que s'ha convertit en una important tradició.
La segona edició de la Diada Montserratina, celebrada tot juny un any després (l'11 de maig de 1949), ja va reunir 1.400 participants, que van rebre la benedicció per part del pare abat. Al llarg de la història, en què l'organització va traspassar-se entre diversos clubs fins a acabar coordinant-se a través de la Comissió de Cicloturisme de la Federació Catalana de Ciclisme, la cita anual del món ciclista català a Montserrat s'ha celebrat al juny i, finalment, a la tardor, per celebrar les fites aconseguides durant la temporada.
Amb l'organització de la Diada Montserratina en mans de la FCC, a partir de 1995 es va instaurar l'entrega d'insígnies commemoratives a tots els participants. Milers de ciclistes de més de 150 clubs vinguts d'arreu de Catalunya es reuneixen anualment al Mirador dels Apòstols de l'Abadia de Montserrat, on reben la benedicció del pare abat.