Bona actuació del ciclisme català als Campionats d'Espanya BTT XCO 2020

20/09/2020
BTT

Bona actuació del ciclisme català als Campionats d'Espanya BTT XCO 2020

Valladolid ha acollit aquest cap de setmana els Campionats d'Espanya de BTT XCO, en unes jornades marcades per la meteorologia desfavorable, amb pluges abundants que han deixat un recorregut enfangat i més tècnic del que era en bon principi.

La Selecció Catalana de BTT, capitanejada per la seleccionadora Anna Villar, així com la resta de ciclistes catalans participants, han tingut una actuació notable tot i les condicions del recorregut i la duresa afegida pel fang. En la jornada de dissabte es disputaven les curses de màsters, així com les de S23 masculina i juniors. Les pluges caigudes la nit de divendres marcarien el desenvolupament de les proves, tot i que el recorregut millorava amb el pas de les hores. En màster 60A el lleidatà Armando Vidal, tot i còrrer amb llicència aragonesa, sumava un nou títol estaral a la seva col·lecció, mentre que en M50A Joan Antoni Asensio (Trevol Bikesports) s'havia de conformar amb la medalla de xocolata al finalitzar 4t. Posteriorment fou el torn dels màsters 40 entre els quals Pau Egeda (Biking Point) estrenava el seu palmarès estatal en aquesta categoria després d'imposar-se en un bonic duel a Unai Yus. Per la seva banda, Francesc Xavier Carnicer (Massi CC) va finalitzar 3r en M40B. Xavier Jornet (Catalunya Sud CC) finalitzava 5è M40A. La cursa de Màsters 30 era la darrera de les categories màster en disputar-se, i Víctor Pérez (Súria Bicis Figueres CC) s'emportava la medalla de plata en la categoria M30A.

En la categoria S23 vam assistir a una autèntica exhibició per part de Jofre Cullell (Megamo Factory Team), que liderava la cursa des dels primers metres de forma contudent i sense donar cap opció als seus rivals. Entre els seleccionats, Dídac Carvacho feia una bona cursa, rodant en les primeres voltes amb opció de podi, però finalitzant finalment en una bona 5ª posició. La darrera cursa programada del dia era la dels juniors, on la selecció catalana tenia una actuació destacadíssima i només el balear Francec Barber, que guanyava la prova, arribaria per davant d'un excel·lent Nil Solà (2n) i de Roger Ferrer (3r). Aniol Morell feia una cursa de menys a més, però els problemes físics el relegaven a una bona 7a posició final quan lluitava per la 4a posició, mentre Marc Vilardell acabava 11è i completant una excel·lent actuació de la Selecció.

La jornada de diumenge va estar igualment marcada per les dures condicions del recorregut, amb fang i trams tècnics i relliscosos. Tot i això, les catalanes participants en les proves de fèmines han obtingut de nou molt bons resultats. En la categoria junior, la seleccionada Sara Méndez ha obtingut una gran medalla de plata en el seu primer any júnior només superada per la balear Lucía Gómez, mentre que Nerea Marfil (Kross Team) ha acabat 6a i la seleccionada Sandra Artigas ha acabat 9a. 

Entre les elits, Rocio del Alba ha imposat la seva llei des del principi, mentre al darrera hi ha hagut una bonica lluita per la resta de medalles. Clàudia Galícia tenia coll avall la 2a posició, però uns problemes mecànics amb la tija li han complicat la medalla de plata, ja que Lara Lois, María Díaz i la catalana Noemí Moreno l'atrapàven per darrera. Finalment, Clàudia Galícia s'ha imposat en un ajustat sprint per la medalla de plata, amb Moreno acabant en una gran 5ª plaça. Sara Gay (Biking Point) ha anat regulant i ha completat un primer campionat en la categoria elit notable acabant 8a, just darrera de Txell Figueras (MMR Factory), mentre Agata Safont (Artsport Banyoles) ha acabat 10ª i, per tant, ha completat un top10 amb presència de 5 ciclistes catalanes. La darrera cursa del cap de setmana ha estat la dels elits masculins, on els ciclistes catalans no han pogut lluitar pr la victòria. Un gran Ismael Ventura (Fornells de la Selva) ha tingut avaria en una cala quan rodava en 7a posició, mentre que finalment Oliver Avilés (Orbea Sport Club) ha estat el millor català precedint a Cristofer Bisque (Biking Point) i Roberto Bou (Tomàs Belles) que tancava el Top10.

La seleccionadora catalana Anna Villar manifestava la seva "satisfacció pel treball ben fet i perquè els ciclistes han donat el millor de sí mateixos després d'un any complicat tant per l'entrenament com per la planificació. A més ens hem trobat amb un recorregut complicat per les pluges i el fang, on tant l'staff com els ciclistes hem treballat molt i bé".