La selecció catalana finalitza una històrica Volta a Catalunya

11/06/2024
Federació

La selecció catalana finalitza una històrica Volta a Catalunya

La selecció catalana femenina ha tancat aquest diumenge 9 de juny tres dies de competició per a la història a la primera edició de la Volta Ciclista a Catalunya. La múltiple campiona del món Marianne Vos (Team Visma – Lease a Bike s’ha adjudicat la victòria en una carrera que suposa un punt d’inflexió per al ciclisme femení a Catalunya.

En una prova amb participació de set equips World Tour i algunes de les millors ciclistes del món, la selecció catalana prenia la sortida divendres a la Volta a Catalunya amb il·lusió i ganes. Iris Gómez, Maria Banlles, Laura Martí, Emma Ortiz, Andrea Soldevila, Helena Moragas i Estefanía Jiménez van ser les set seleccionades per fer història i van arrencar la carrera a Manresa en una etapa que va mostrar la duresa que hi hauria durant tota la prova.

Iris Gómez va ser la millor classificada de la primera etapa, aguantant pràcticament tota la jornada en el grup de les millors i cedint menys d’un minut a l’arribada. També van creuar la meta Maria Banlles, Laura Martí, Emma Ortiz i Andrea Soldevila. La nota negativa de l’etapa inaugural van ser els abandonaments d’Helena Moragas, que arrossegava els efectes de la caiguda que havia patit una setmana abans a Andalusia, i Estefanía Jiménez, amb males sensacions durant l’etapa. En la lluita per la victòria, la jove neozelandesa Amy Wollaston (Ag Insurance – Soudal Team) va donar la campanada i es va imposar a la llegenda Marianne Vos.

L’holandesa, però, es va agafar la venjança personal un dia més tard i va donar un cop d’autoritat a La Molina, aconseguint la victòria 255 del seu extens palmarès i la primera que sumava arribant en solitari des del 2019. Vos va demostrar que també sap dominar a la muntanya i va superar en pràcticament un minut la seva companya d’equip Riejanne Markus i Katrine Aalerud (Uno-X Mobility). Les cinc integrants de la selecció van aconseguir creuar la línia d’arribada en una jornada exigent amb dos ports de primera categoria i més de 2.000 metres de desnivell acumulat. Iris Gómez (54a) va tornar a ser la millor classificada de la delegació catalana.

Les cinc representants de la selecció han viscut una nova etapa plena de duresa aquest diumenge camí de Barcelona, amb un gran grup que s’ha tallat des del primer port del dia. Gómez, Banlles, Martí, Ortiz i Soldevila han creuat juntes la línia de meta de la ciutat comtal en un gran grup que ha entrat a 4 minuts de la guanyadora Amy Wollaston, que s’ha imposat, de nou, en un esprint molt ajustat contra Marianne Vos.

Vos, Markus i Aalerud han format un podi final històric per al ciclisme femení a Catalunya, en la primera edició d’una Volta a Catalunya que ha reunit un gran talent. La penedesenca Mireia Benito (AG Insurance – Soudal Team) ha pujat al podi final per vestir-se el mallot de millor ciclista catalana, que ha lluit del primer a l’últim dia de carrera.

Foto: Xevi Planas