La selecció catalana, il·lusionada davant un repte històric

03/06/2024
Federació

La selecció catalana, il·lusionada davant un repte històric

Aquest divendres 8 de juny comença una carrera històrica per al ciclisme català: la primera edició de la Volta Ciclista a Catalunya femenina, i la selecció catalana prendrà la sortida de la carrera amb set corredores que competiran contra les millors ciclistes del món. Ho fa amb una barreja de nervis i il·lusió davant una oportunitat única a casa nostra: «Competir amb la selecció sempre és un orgull perquè represento la meva terra, i fer-ho a casa i en una carrera tan important com la primera Volta a Catalunya és molt especial», assegura Helena Moragas, una de les set seleccionades, en la prèvia de la cursa.

La carrera arrencarà amb una primera etapa que tindrà sortida i arribada a Manresa i després afrontarà una segona jornada amb final en alt a La Molina i una última cita, el diumenge, entre Molins de Rei i Barcelona. Iris Gómez s’expressa molt satisfeta amb el nou format de competició: «És un orgull poder tenir una Volta a Catalunya i poder disputar una prova d’aquest nivell a casa. És meravellós que hi hagi gent treballant per provocar aquest canvi en el ciclisme femení i per equiparar les carreres a nivell masculí i femení».

A la línia de sortida, a més de les set representants de la selecció catalana, hi haurà fins a 7 equips World Tour i algunes de les millors ciclistes del món com Marianne Vos, Cecilie Uttrup Ludwig o Ashleigh Moolman: «Córrer amb les millors ciclistes del món a vegades espanta i els mallots grans et poden fer petita, però aquest nivell de corredores només t’aporta millores i si vols ser bo has de competir contra gent molt més bona que tu», valora Laura Martí.

A més d’Helena Moragas, Iris Gómez i Laura Martí, la selecció comptarà amb Maria Banlles, Emma Ortiz, Estefanía Jiménez i Andrea Soldevila. Aquesta darrera assegura que «és un grup molt unit, amb quatre corredores del mateix equip [Universitat Politècnica de València] i amb molt bona relació també amb la resta» i que l’objectiu serà «intentar-nos ajudar mútuament i gaudir d’aquest camí». «Estic orgullosa de veure com les meves companyes també estan evolucionant», afegeix Soldevila. Les set ciclistes estaran acompanyades dels tècnics Carles Torrent i Cristina Bru.

Totes elles ho faran defensant els colors de Catalunya, com ja va passar fa menys d’un mes a la Durango-Durango: «És especial no només poder participar a la primera Volta a Catalunya, sinó fer-ho representant a la selecció catalana. És un gran orgull i ens dona un plus de motivació», assegura Maria Banlles. A més, Estefanía Jiménez remarca la importància i el valor afegit de fer-ho a casa: «Fa especial il·lusió que sigui a casa perquè hi haurà molta gent que et conegui animant a les carreteres».

Helena Moragas assegura que «és la cursa que tinc marcada amb un cercle vermell al calendari des que van sortir les dates» i Estefanía Jiménez afegeix que «arribar en el millor estat de forma a la Volta era un objectiu que m’havia marcat des de principi de temporada». Sobre els objectius esportius, les ciclistes catalanes es mostren prudents: «Nosaltres no som professionals i, per tant, acabar la Volta i poder-la gaudir ja és un objectiu», assegura Andrea Soldevila. En la mateixa línia s’expressa Laura Martí: «Sent conscient del nivell de la carrera, que tot i ser la primera edició ja és equiparable a grans voltes, espero creuar la meta de Barcelona amb la satisfacció d’haver acabat la volta de casa i d’haver donat tot el que podia donar».

Maria Banlles, per la seva banda, va un pas més enllà i assegura que «poder entrar en alguna escapada seria un bon objectiu que m’agradaria assolir» i Helena Moragas veu la carrera com una finestra a llarg termini: «Competir a la Volta és una oportunitat molt important. És una cursa amb molt nivell, molta visibilitat i una bona carrera et pot obrir moltes portes».

A més de la selecció catalana, el ciclisme de casa nostra també estarà representat a una cita històrica per l'equip Massi - Baix Ter, que afronta un dels grans objectius de la temporada amb la campiona de Catalunya en ruta i contrarellotge Paula Blasi, Mireia Trias, Laia Bosch, Marta Romance, Íngrid Ruíz i la valenciana Ainara Albert. També hi participaran amb els seus respectius equips Mireia Benito (AG Insurance - Soudal Team) i Ariana Gilabert (Eneicat - CM Team).

Foto: Xevi Planas / FCC