El ciclisme català es retroba en una nova gala d'Homenatge als Campions Ciclistes

27/11/2022
Federació

El ciclisme català es retroba en una nova gala d'Homenatge als Campions Ciclistes

La Federació Catalana de Ciclisme va celebrar aquest dissabte 26 de novembre l'Homenatge als Campions Ciclistes 2022, recuperant d'aquesta manera el format de gala anual després de dues temporades d'absència a causa de les restriccions derivades de la pandèmia. Més de 400 persones es van poder tornar a reunir a la seu de l'Insitut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) a Barcelona en una matinal emotiva que va permetre posar en valor els grans resultats i nivell d'activitat del ciclisme català, que va poder retre homenatge als seus millors ciclistes de 2021 i 2022.

El president de la FCC Joaquim Vilaplana va obrir l'acte, agraint la feina de base per part dels clubs del ciclisme català, una referència pel nivell d'activitat i de resultats que posteriorment es transforma en el gran moment esportiu d'alt nivell. Posteriorment, es va passar a fer entrega del reconeixement als mèrits esportius per als campions de Copa Catalana, campions de Catalunya i medallistes a campionats d'Espanya de les diferents modalitats: ciclocròs, pista, descens, enduro, carretera, BMX, trial i BTT.

Per tancar el bloc, la secretària genera de la Unió de Federacions Esportives Catalanes Isabel Pérez Espinosa va entregar la medalla UFEC a tots els campions de Catalunya absolut de les diferents modalitats. També els campions de Catalunya elit i sub23 de carretera i pista van rebre la seva beca Fitmetric, gràcies a la qual gaudiran d'un estudi biomecànic complet. En la categoria de reconeixements a equips entitats, es va entregar el Premi Escola de Ciclisme 2022 al Club BTT Fornells de la Selva, i el reconeixement a tots els equips guanyadors dels rànquings anuals de les difererents modalitats.

La recta final de l'acte arribava amb les distincions especials, que començaven amb els reconeixements especials per medallistes europeus i mundials que van entregar Josep March i Josep Lluís Barberà, representants territorials de la Secretaria General de l'Esport de Barcelona i Terres de l'Ebre, Isabel Pérez Espinosa, secretària general de la UFEC, i Rubèn Peris, president de la Volta Ciclista a Catalunya. Més d'una desena d'esportistes van veure reconeguts els seus resultats internacionals del 2021 i 2022, gràcies als quals també es va reconèixer la trajectòria professional de Roger Adrià i Marc Soler, que van excusar la seva absència a l'acte.

En un dels moments més emotius de la jornada, la Federació Catalana de Ciclisme va fer un homenatge pòstum a Ramon Tejedor Farrando, qui fou president de la Penya Ciclista Nicky's i del Terrassa Ciclisme Club, en un reconeixement que van rebre la seva dona i la seva neta. Per la seva banda, com no podia ser d'una altra manera, es va fer un reconeixement especial pels 100 anys de la Unió Ciclista Sabadell. És per això que es va fer un reconeixement especial als seus president i secretari, Ramon Serra i Miquel Borràs, que van rebre una insignia d'or de la Federació Catalana de Ciclisme en reconeixement pels seus 50 anys de gestió en la junta directivo de l'històric club sabadellenc.

Ja només quedaven per entregar els premis de Millor Ciclista Català i Premi Revelació, que degut a l'absència d'homenatge la temporada anterior també va servir per entregar les distincions de la temporada 2021. El premi a millor ciclista català, com ja havia estat l'any 2019, va ser per al handbiker Sergio Garrote, que en la temporada 2021 aconseguia les medalles d’or i bronze als Jocs Paralímpics per posteriorment aconseguir per fi el títol de campió del món aquest 2022. El premi a la millor ciclista catalana 2021 va ser per velocista en pista Helena Casas, també reconeguda en edicions anteriors, a qui se li reconeixia el bronze al Campionat d’Europa 2020, els títols de campiona d’Espanya i el liderat del rànquing UCI de keirin. Participant a la prova de UCI Champions League de París, va recollir el seu premi Itmar Esteban. Per la seva banda, els premis revelació de la passada temporada van reconèixer els resultats dels especialistes en trial Laia Esquís (4ª al Campionat del Món absolut, subcampiona d’Espanya absoluta i campiona de Catalunya absoluta en edat cadet) i el júnior Martí Riera (campió del món a Vic i campió d’Espanya).

La jornada va acabar amb l'entrega dels premis vigent temporada 2022. Els premis de Millor Ciclista Català van ser el Eloi Palau, recentment proclamat campió del Campionat del Món absolut de trial, i per a Mireia Benito, la ciclista del Massi-Tactic que està vivint una creixent trajectòria internacional, i que aquesta temporada ha tingut participacions al Campionat d’Europa i als Jocs del Mediterrani, entre d’altres. Per la seva banda, els premis revelació van premiar a la júnior Lucía García, múltiple medallista als Campionats d’Espanya i participant als Munduals de ruta i pista, i a l’especialista en trial Nil Benítez, subcampió del món júnior i campió del món per equips en els darrers Mundials d’Abu Dhabi.

La Cloenda del Ciclisme Català 2022 es va tancar amb els parlaments d'Isabel Pérez Espinosa per part de la UFEC i de Josep March per part de la Secretaria General de l'Esport, posant en valor la gran feina de base del ciclisme en l'esport català, que novament va poder mostrar la seva bona salut en un acte molt especial.

Fotografia: Xevi Planas (@xeviplanasfotografia)