Gerard Armillas: "Debuto amb ganes de disputar cada cursa"

04/02/2020
Federació

Gerard Armillas: "Debuto amb ganes de disputar cada cursa"

Aquesta temporada 2020, fins a quatre ciclistes catalans fan el salt professional en equips UCI de carretera. Després de dues grans temporades, especialment una darrera en què va aconseguir imposar-se a la classificació general de la Copa d'Espanya elit, Gerard Armillas (Caldes d'Estrac, 1995) ha fitxat per l'equip portuguès Efapel després de tota una trajectòria amateur en l'estructura elit/sub23 catalana del CC Campo Claro, on hi ha corregut entre 2014 i 2019: el primer any com a Coluer i les cinc darreres temporades amb l'actual denominació de Team Compak, que segueix tenint darrere a l'infatigable Antonio Pineda, que ja va rebre a la Gala del Ciclisme Català 2018 un reconeixement a les seves dècades de trajectòria.

Armillas és un dels quatre nous ciclistes catalans catalans, juntament amb el campió de Copa Espanya sub23 Roger Adrià, Kiko Galván i Martí Márquez, debutants amb el nou equip UCI continental navarrès Kern Pharma durant aquest cap de setmana, a la Challenge de Mallorca i al GP Marsellaise, després dels quals aquesta setmana disputaran junts les cinc etapes de la Etoile de Bessèges. Per la seva banda, Armillas farà les seves primeres pedalades professionals al Tour de Colòmbia que es disputarà entre els propers 11 i 16 de febrer i on s'enfrontarà a sis equips de nivell World Tour. Abans del seu debut, comparteix amb la FCC les seves sensacions.
 

  • Com s’ha gestat el teu pas professional? En el punt en què et trobaves senties que era la teva última oportunitat d’intentar-ho?

Quan ja vaig passat a l’edat elit vaig canviar d’entrenador i vaig decidir que faria el meu últim any. Que ho donaria tot, i que si no em sortia bé, deixava la bicicleta. Portava uns tres, quatre anys centrat en això, ja no estudiava. Com que el 2018 ja el vaig fer prou bo i em vaig quedar a les portes de passar a professional em sabia greu deixar-ho, així que vaig fer un any més a la categoria. Al final em va sortir encara millor i he pogut signar amb Efapel.

  • Com va anar aquest darrer any? Tant tu com el teu entorn sabíeu que era un moment determinant...

Al final, les proves de Copa d’Espanya són les més importants a nivell nacional i va ser en les que em vaig centrar perquè sabia que m’hi jugava gairebé tota la temporada. Al final la vaig poder guanyar en categoria elit.

  • Com definiries el teu perfil de corredor? Ha demostrat ser ràpid per aconseguir victòries però aquest any també has protagonitzat algunes llargues escapades en solitari.

En el camp amateur, jo crec que ho has de saber fer tot bé, t’has de defensar en qualsevol terreny. Ara, passant a professional, sóc conscient que sóc un corredor alt, faig 1,88m, i a no ser que em converteixi en un Froome, no crec que pugi tan bé l'alta muntanya. Jo crec que m’anirà bé terrenys més plans i perfils trencacames.

  • Quin calendari tindràs amb Efapel?

A les primeres curses a les que estic convocat són el Tour de Colòmbia i la Volta a Algarve, dues voltes per etapes gairebé consecutives, amb tan sols dos dies de descans entre elles. Després, principalment seran curses a Portugal.

  • A què creus que et toca aspirar aquest any?

Jo tinc les aspiracions altes, a mi sempre m’agrada disputar les curses. Però també sé que és un salt de categoria, amb gent molt bona i que ja porta anys d’experiència. Ja veurem què puc fer, però jo sortiré a disputar-ho tot. He vist diversos corredors que, saltant a professional, han tingut recompensa sent valents i que han acabat anant a equips millors. Sóc conscient que en curses com aquest Tour de Colòmbia no puc aspirar a la general, i encara menys sense ser ni el líder de l’equip, però provar escapades, intentar disputar algun mallot... segur que m’ajuda.

  • En tota la teva trajectòria amateur has confiat en el projecte del CC Campo Claro, actual Team Compak. Havies tingut altres opcions?

Quan vaig començar en categoria amateur, estava estudiant ADE i vaig prioritzar el seguir aquí per a poder seguir estudiant. Havia sentit que en equips com Lizarte, Caja Rural... la dinàmica t’obligava a estar mig vivint allà al País Basc o Navarra. Jo vaig dir que preferia seguir a Catalunya, i en veure que estava a gust i igualment amb un bon calendari vaig seguir al Compak, amb l’Antonio Pineda, que sempre m’havia dit que confiés en ell, que tenia bons contactes.

  • Has notat que això suposés un greuge respecte altres casos?

La veritat és que és complicat passar a professionals des de Catalunya. Si mires els últims anys, potser tret de l’Edu Prades, gairebé tots els catalans que han fet el salt ho han fet des d’equips de fora. Pot ser que alguns dels corredors amb els que he compartit pilot i categoria aquests anys hagin fet alguns passos millor que jo i a mi m’hagi costat més arribar fins aquí, però la carretera posa a lloc a cadascú. Ja veurem com em moc amb ells.

  • Com veus aquesta generació que salteu a professionals?

Els conec a tots. Realment som molts els corredors que passem aquest any, i el que ve segurament en passin dos més per la trajectòria que porten. La veritat és que, en aquest sentit, el ciclisme català està super bé.

  • ​A qui destacaries com a figures claus que t’hagin ajudat a arribar fins aquí?

Antonio Pineda, el meu director de sempre, i darrerament Ignacio Labarta. Sempre ho dic, el canvi d’entrenador m’ha resultat determinant: he passat a entrenar més, amb més qualitat, i els resultats m’han anat acompanyant. Potser és l’espina que més tinc clavada, la de no haver entrenat com Déu mana fins fa un parell d’anys i haver aprofitat millor els anys sub23, que és quan és més fàcil passar a professional.

  • Què t’imagines que hagi passat d’aquí tres anys?

A l’Efapel per ara estic content, però seria ideal poder arribar a un equip WorldTour. D'entrada, m’imagino disputant les curses d’un dia. Crec que són les que em van millor. I esclar, per sobre de tot, disputar la Volta a Catalunya. Més que qualsevol altra.