El Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona celebra una 15a edició d'alt nivell

15/09/2019
Federació

El Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona celebra una 15a edició d'alt nivell

Aquest dissabte 14 de setembre, el Velòdrom Municipal d'Horta va acollir la 15ª edició del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona, sisena edició com a Memorial Miquel Poblet, que va portar un any més, després d'una temporada d'absència, el millor ciclisme en pista internacional a la ciutat de Barcelona en la única prova de categoria internacional UCI d'aquesta modalitat olímpica en tot l'estat espanyol. El navarrès Juan Peralta i la basca Tania Calvo van ser els noms propis de les proves entre els velocistes, enduent-se tant les proves de velocitat com el keirin, mentre que els irlandesos Lydia Boylan i Mark Downey dominaven l'òmnium de fons en una jornada que va portar fins a tres nou rècord de temps del velòdrom barceloní.

"La sensació global és que hem fet un Trofeu més que digne. La valoració és molt positiva. Des del punt de vista organitzatiu, on crec que s’ha fet una feina molt ben feta, un jurat tècnic que ha funcionat com un rellotge i una participació que ha estat de luxe en algunes de les proves. Han destacat corredors pel seu propi nom, com és lògic, i s’han viscut grans duels que han dut fins i tot a rècords, el que demostra que la fusta del velòdrom és perfecte per fer grans marques", valorava el president de la Federació Catalana de Ciclisme, Joaquim Vilaplana.

Seguint el format olímpic, el programa de competicions estava complet a les sessions tant de matí com de tarda per les proves incloses en l'òmnium (escratx, tempo race, eliminació i puntuació) que van tenir clarament color irlandès, selecció que un any més venia a Barcelona amb una selecció molt potent. Lydia Boylan, guanyadora tant l’escratx com de tempo race, s'imposava acompanyada al podi per la italiana Martina Alzini i Emily Kay, amb Maria Banlles (15ª), primera catalana classificada. En el cas masculí, Mark Downey aconseguia un triomf més apretat davant el seu company de selecció Fintan Ryan, mentre l’italià Michele Scartezzini aconseguia la medalla de bronze. 7è i molt regular en una competició de nivell internacional era el vigent campió català de fons Erik Martorell, un dels integrants de la selecció catalana.

Les proves de velocitat, per la seva banda, van tenir els noms propis del navarrès Juan Peralta i la basca Tania Calvo, guanyadors tant de les proves de velocitat com el keirin del vespre, a banda de deixar el gran espectacle de fins a tres nous rècords del Velòdrom d'Horta en els 200m llançats. Peralta va ser el primer en rebaixar la marca amb 10.194, mentre que el seu principal a la final de velocitat, el jove taiwanès Hsieh Nien Hsing, el rebaixava finalment a 10.126. Per la seva banda, una Calvo que una vegada més va tenir en la vila-secana Helena Casas la seva principal rival, va rebaixar la marca femenina, vigent des dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992,  amb 11.287. La nit es tancava amb la disputa de la sempre espectacular prova de l’òmnium, que va donar per vencedors a les parelles Michele Scratezzini/Francesco Lamon (Itàlia) i Katherina Kohoutkova/Lucie Hochmann (Dukla Praga), molt ajustades amb un sol punt davant de les irlandeses.

"Ens queda la coïssor de no veure més gent a les grades: sabem que és un esport minoritari i que no és un lloc de pas, però crec que si continuem organitzem esdeveniments d’aquest nivell aconseguirem que la gent pugi al Velòdrom. Però no volem deixar de remarcar que un Trofeu així mereix un espai acondicionat i amb un sostre que ens permeti no estar amb l’ai al cor de pensar si ha de ploure o hi ha més humitat del compte. Barcelona no s’ho pot permetre i fa falta que les institucions donin el primer pas", insistia Vilaplana en la conclusió. A més, no volia oblidar de fer "un reconeixement molt especial al Jaume Mas i la Marta Vilajosana, dues persones que han treballat a l’ombra i gràcies al qual aconseguim aquests resultats".

Guanyadors del 15è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona-VI Memorial Miquel Poblet:

Fotografia: Natascha Chekannikova (www.natascha.es)