Cinc medalles per equips, gran premi de Catalunya als Campionats d'Espanya Escolars

03/07/2023
Carretera - BTT

El ciclisme base català va viure un dels seus moments més esperats de l'any amb la disputa dels Campionats d’Espanya Escolars 2023, que enguany se celebraven a Cartagena (Múrcia) entre els dies 29 de juny i 1 de juliol i que un any més compartien seu amb el Campionat d’Espanya Júnior. El Campionat d’Espanya per equips dels equips BTT cadet masculí i infantil femení (en què Roc Cubí s’havia endut el títol individual igual que el bronze de Laia Rodríguez, respectivament), el subcampionat per equips dels equips cadet femení i infantil masculí de BTT i també el bronze per equips a la cronogimcana infantil femenina van ser els grans moments per una delegació il·lusionada formada per 34 ciclistes de les categories infantils i cadet que van viure una experiència inoblidable.

El dijous 29 de juny començava la competició amb les proves de contrarellotge dels cadet, que es disputaven en un recorregut de 12 quilòmetres a la urbanització Residencial Buenos Aires. Aitor Martínez va aconseguir una gran 4a posició a la contrarellotge individual en el seu primer any a la categoria, a tan sols cinc segons del podi, mentre que Candela Pérez era 6a a la prova femenina on s’imposava la navarresa Paula Ostiz, gran dominadora de la temporada. A les proves per equips, l’equip femení que formaven Adriana Vargas, Naia Torrent, Ariadna Miguel i Raquel Ortega van aconseguir una notable 5a posició, mentre que l’equip masculí amb Narcís Monturiol, Ivan Roure, Ferran Marcè i Leo Ucher era 7è.

Divendres 30 era el torn de les proves en línia, començant en una matinal on van competir tots els ciclistes que havien pres part de les contrarellotges el dia anterior. El valencià Enrique Maranchón, que ja havia guanyar la contrarellotge del dia anterior, va tornar a dominar la prova en ruta cadet, en què els ciclistes catalans van tenir com a resultat el 13è lloc d’Aitor Martínez i 19è d’Ivan Roure, formant part d’un grup capdavanter que es va jugar la victòria, 26è de Leo Ucher, 47è de Narcís Monturiol i 61è de Ferran Marcè. Per la seva banda, a la prova femenina, 15è lloc de Naia Torrent, 16è de Candela Pérez, 19è de Raquel Ortega i 29è d’Adriana Vargas, una actuació que els permetia ser la 4a millor selecció del dia.

A la tarda era el moment per als infantils, una de les participacions més numeroses i també més il·lusionants per als joves. El gran resultat per a ells va ser la medalla de bronze de l’equip de Catalunya infantil femení que va participar a la cronogimcana: Ivet Alcaraz (7a), Marina Fernández (12a) i Valeria Piñol (39a). Per la seva banda, en el cas masculí hi van participar en aquesta prova que tancava els campionats el dissabte: 11è Eloi Ramos, 20è Martí Carreras, 27è Àngel Navarro i 58è Àlex Sánchez. A les proves en línia disputades la tarda de divendres, 12è lloc d’Eloi Ramos, 14è de Martí Carreras, 28è d’Àngel Navarro i 47è d’Àlex Sánchez, mentre que a la prova femenina aconseguien acabar Valeria Piñol (22a) i Marina Fernández (24a).

Roc Cubí, campió d’Espanya cadet de BTT
Seguint en la tònica dels darrers anys, Catalunya va ser la gran dominadora a les proves de BTT d'aquest Campionat d'Espanya Escolar, en què tant infantils com cadets competien la matinal del dissabte 1 de juliol al paratge de Las Escarihuelas. Els quatre equips (tant cadet com infantil masculí i femení) van aconseguir pujar al podi per equips, amb el títol de campions d'Espanya per equips cadet masculí i infantil femení i el subcampionat cadet femení i infantil masculí, rebent així un gran premi a una matinal on hi van destacar els resultats individuals del campionat d'Espanya cadet de Roc Cubí i el bronze infantil de Laia Rodríguez.

Obrien foc els cadets, començant per una notable prova femenina en què Kyra Galí va encapçalar la participació catalan sent 7a, penalitzada per diversos problemes mecànics mentre defensava el seu subcampionat del darrer any, Abril Roma 11a, Laia Galbany 13a i Aina Sánchez 39a. En el cas dels cadets masculins, Catalunya va sumar un incontestable títol de campions d'Espanya després d'una gran actuació col·lectiva: en primer lloc Roc Cubí es va proclamar campió d'Espanya superant a l'esprint a l'andalús Guillermo Parrado en una prova molt disputada, aconseguint així el doblet amb el títol estatal de ciclocròs aconseguit fa mig a Vic, Borja Carvacho es va quedar a les portes del podi sent 4t i Martí Martinez era 8è, mentre que Seff Van Kerckhove malauradament no va prendre la sortida per una caiguda en els entrenaments previs.

Els segon títol de campionat d'Espanya per equips va ser el del conjunt infantil femení, que va liderar el bronze de Laia Rodríguez, repetint un resultat aconseguit la darrera temporada a Valladolid. També quedava a prop del podi Martina Pellicer (5a), mentre que Emma Andreu era 10a i Claudia Pulido, 26a. En el cas de l'equip infantil masculí, Catalunya també va aconseguir un gran subcampionat col·lectiu en una actuació que individualment va liderar Damià Matamala, 4t i disputant la medalla a l'esprint, seguit per Santi Vall que era 16è, Ferran Benavente 20è i Ot Fèlix, 21è.