El ciclisme formatiu català brilla als Campionats d'Espanya Escolars 2022

04/07/2022
Federació

El ciclisme formatiu català brilla als Campionats d'Espanya Escolars 2022

Un any més, els Campionats d'Espanya Escolars de Ciclisme 2022 han estat una experiència espectacular per a la selecció catalana, que es va desplaçar a Valladolid amb un equip de 34 ciclistes de les categories cadet i infantil per la disputa de les diferents proves de carretera i BTT. Després dels tres dies de competició entre el dijous 30 de juny i el dissabte 2 de juliol, l'equip català torna amb una gran experiència i uns extraordinaris resultats que inclouen setze medalles, set d'elles per equips, donant testimoni de la gran actuació col·lectiva de tot l'equip i del bon estat de salut del ciclisme formatiu català.

Inici amb les contrarellotges
El dijous, la competició es va posar en marxa amb les proves contrarellotge per als cadets, que a més compartien programació amb les CRI del Campionat d’Espanya júnior. Les proves per equips donaven el tret de sortida a la tarda, on l’equip masculí format per Marc Zafra, Roger Pareta i Martí Pratginestós aconseguia la primera medalla de la competició repetint el subcampionat que ja havien aconseguit l’any anterior.

L’equip femení format per Irune Sánchez, Ainara Inarejos, Mar Piñol i Laura Martínez va marcar el 8è millor temps, i a continuació van arribar les proves individuals. Allà va arribar la segona medalla de la jornada, amb el bronze d’Adrià Pericas a la contrarellotge individual cadet després de marcar el 3r millor temps en els 9,8 quilòmetres de recorregut, amb Adrià Garmendia 7è, mentre que Núria Hidalgo signava el 6è millor temps a la contrarellotge individual femenina. 

Fran Alemany, campió d'Espanya infantil
Divendres era el torn de les proves en ruta, que s’iniciaven amb les sempre molt batallades proves cadet. Deprés de la prova femenina, que finalment només acabava Ainara Inarejos (35a), la selecció catalana es preparava pel repte de la prova masculina, on era un dels equips de referència. Després que ciclistes com Adrià Pericas i Adrià Garmendia fossin presents en molts talls la cursa es va decidir en un esprint prou nombrós en què Roger Pareta es va proclamar subcampió d’Espanya, només superat pel madrileny Rubén Sánchez, conegut per la selecció pel seu domini al Campionat d’Espanya de pista, amb 20è Adrià Pericas, 27è Martí Pratginestós i 37è Marc Zafra, fent que la selecció catalana fos la quarta de la classificació per equips.

A la tarda era el torn de les proves infantils, que van portar grans notícies per a la selecció catalana. La tarda va començar amb un gran èxit col·lectiu a la prova femenina, amb dues medalles fregant la victòria amb la plata de Candela Pérez i el bronze d’Adriana Vargas, que juntament amb l’onzè lloc de Raquel Ortega i el vintè de Naia Torrent van fer que la selecció catalana s’endués l’or com a millor equip infantil femení.

Per la seva banda, l’eufòria es va desfermar a la prova masculina, decidida en un esprint on el més ràpid va ser el català Fran Alemany. El ciclista del Club Ciclista Sant Boi es proclamava així campió d’Espanya, amb Ferran Torra 14è, Hugo Marrase 32è i Eloi Ramos 45è, situant a la selecció catalana a la cinquena millor selecció de la classificació per equips.

Domini català a les proves BTT
Dissabte al matí arribava un moment molt esperat amb la disputa de les proves BTT al Cierro de las Contiendas, on el ciclisme català va demostrar el seu domini pujant al podi col·lectivament en totes les quatre proves disputades durant el matí.

Obrien foc les proves cadets, començant per una prova femenina en què la selecció catalana es va endur la medalla d’or per equips amb una gran actuació encapçalada per dues ciclistes al podi, Kyra Gali subcampiona i Mariona Ratera bronze, una gran actuació completada per Laia Galbany (7a) i Sílvia Cuatrecasas (13a). Per la seva banda, també s’aconseguia l’or com a millor selecció en la prova masculina, en què es va fregar el podi individual amb Matisse Van Kerckhove 4t, Oriol Oliverós 7è, Martí Carrillo 12è i Aleix Farrés 32è.

A les proves infantils, l’equip català també sumava l’or com a millor equip a la prova masculina, en la que al subcampionat de Seff Van Kerckhove l’acompanyava Santi Vall 9è, Aitor Martínez 10è i Borja Carvacho 14è. Per la seva banda, a la prova femenina, la selecció catalana també sumava la medalla de plata per equips i el bronze de Laia Rodríguez, fent equip amb Abril Roma 8a, Maria Gutiérrez 12a i Aina Sánchez 16a.

El tancament amb la crono gimkana
Aquests grans Campionats d’Espanya Escolars 2022 es tancaven doncs la tarda del dissabte amb la disputa de la sempre divertida prova de la cronogimkana, on els infantils de carretera van tornar a demostrar el seu gran nivell, sumant a més una última medalla. L’equip femení format per Adriana Vargas, Naia Torrent, Candela Pérez i Raquel Ortega va aconseguir la medalla de plata com a segona millor selecció per equips, mentre que en la prova masculina l’equp català que el dia anterior havia aconseguit el mallot de campió d’Espanya (Fran Alemany, Eloi Ramos, Ferran Torra, Hugo Marrase) acabava sent la 5a millor selecció.

D'aquesta manera es tancava una experiència extraordinària per a tota l'expedició catalana als Campionats d'Espanya, on Catalunya va poder tornar a demostrar el gran estat de salut del seu ciclisme formatiu, gràcies a la feina del gran teixit d'escoles arreu del territori que garanteixen el creixement dels ciclistes i un saludable calendari per a les categories inferiors.

Medaller Campionats d'Espanya Escolars 2022:

 • PLATA contrarellotge per equips cadet masculí (Marc Zafra, Roger Pareta i Martí Pratginestós)
 • BRONZE Adrià Pericas (contrarellotge individual cadet masculí)
 • PLATA Roger Pareta (ruta cadet masculí)
 • OR per equips ruta infantil femení (Candela Pérez, Adriana Vargas, Raquel Ortega, Naia Torrent)
 • PLATA Candela Pérez (ruta infantil femení)
 • BRONZE Adriana Vargas (ruta infantil femení)
 • OR Fran Alemany (ruta infantil masculi)
 • OR per equips BTT infantil masculí (Seff Van Kerckhove, Santi Vall, Aitor Martínez, Borja Carvacho)
 • PLATA Seff Van Kerckhove (BTT infantil masculí)
 • PLATA per equips BTT infantil femení (Laia Rodríguez, Abril Roma, María Gutiérrez, Aina Sánchez)
 • BRONZE Laia Rodríguez (BTT infantil femení)
 • OR per equips BTT cadet femení (Kyra Gali, Mariona Ratera, Laia Galbany, Sílvia Cuatrecasas)
 • PLATA Kyra Gali (BTT cadet femení)
 • BRONZE Mariona Ratera (BTT cadet femení)
 • OR per equips BTT cadet masculí (Matisse Van Kerckhove, Oriol Oliverós, Martí Carrillo, Aleix Farrés)
 • PLATA per equips cronogimkana infantil femenina (Adriana Vargas, Naia Torrent, Candela Pérez, Raquel Ortega)

Més informació i classificacions dels Campionats d'Espanya Escolars 2022, a la pàgina web de la RFEC.