#momentsciclismecat: Eddy Merckx i Luis Ocaña, estrelles al ciclocròs de Castelldefels

01/04/2020
Ciclocròs

El ciclocròs té ja una llarga història en territori català. Tal com es recorda al llibre recentment publicat de la història de la FCC, ja al febrer de 1922, l'Associació Ciclista Montjuïc una primera "carrera ciclopedestre" al voltant del pont del passeig de la Reina Elisenda. L'any 1936, també Barcelona acollia el Campionat d'Espanya de la disciplina, i la data del primer Campionat de Catalunya és el 1941, deu anys abans de la disputa del primer Campionat del Món.

Amb tot, ens hem de remuntar al dia 13 de gener de 1974 per trobar un dels dies que el ciclocròs ha centrat més mirades a casa nostra. Per cinquè any, i per segon en categoria internacional, es disputava el V Trofeu Ciclo-cross II Internacional de Castelldefels. L'any 1970 s'havia creat la primera Challenge Catalana de Ciclocròs, i la competició gaudia de molt bona salut gràcies a patrocinis potents com els de Banco Condal i Banca Catalana, arribant a temporades de fins a 16 proves.

Sota la potent organizació de l'Esport Ciclista Barcelona-Mortiz, la cita de Castelldefels gaudia d'una gran participació, però especialment gran va ser l'expectació per l'edició de 1974. Amb un pressupost que superava el milió de pessetes, tal com recorden les cròniques de la època, gràcies a importants patrocinadors, la cursa va poder garantir la presència del vigent campió del Tour de França, Luis Ocaña, i de la gran estrella del moment, un Eddy Merckx que viatjaria juntament amb diversos especialistes belgues. Era la primera vegada que els vencedors dels últims cinc Tours es veien les cares aquella temporada. Fins a última hora, també es va rumorejar amb la presència de Roger De Vlaeminck, qui seria el campió mundial l'any següent.

Milers d'aficionats es van reunir al circuit dissenyat als voltants del Castell de Castelldefels, que va acabar donant com a resultat final un podi totalment belga: tot un vencedor com Albert Van Damme, que s'acabaria proclamant campió del món a Vera de Bidasoa, René Declercq en segona posició i Eddy Merckx, començant la pretemporada, era tercer. "Ja sabia que no podria estar a l'altura de Van Damme. Ell porta quatre mesos de preparació hivernal intensa, sumant ja més de vint proves de ciclocròs aquest any. És el campió del món en potència. Jo considero que he complert", declarava l'astre belga en acabar la prova, anticipant la ventura del seu compatriota.

Menys sort va tenir l'altre gran nom de la jornada, un Luis Ocaña que va arribar justament al matí de la prova, en un estat de forma visiblement baix, i que va acabar patint un parell de punxades durant la cita. El campió d'Espanya de ciclocròs Juan Gorostidi, doncs, es va quedar a un pas del podi amb la quarta posició d'una cita que va reunir altres estrelles com el francès Bernard Thévenet o l'italià Gianni Motta. Sens dubte, un moment estel·lar en la història del ciclocròs català, que actualmen també gaudeix d'un bon moment amb la presència de tres proves internacionals UCI en el seu calendari i unes enormes xifres de participació.

Fotografia: Miquel Rabadan