Els velòdroms catalans d'avui

08/09/2020
Federació

Els velòdroms catalans d'avui

La modalitat de ciclisme en pista, protagonista aquesta setmana amb la disputa del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona - Memorial Miquel Poblet i els campionats catalans de l'especialitat, ha tingut alguns altibaixos els darrers anys, però encara un futur a mig termini interessant, com ho sembla demostrar les bones inscripcions registrades en les proves dels darrers mesos del calendari català de pista, especialment en categories de formació.

Si bé actualment Catalunya no compta amb una xarxa de velòdroms com la que disposava la primera meitat del segle XX, tal i com recull el llibre "Història de la Federació Catalana de Ciclisme de 1896 a 2018", actualment hi ha sis velòdroms en funcionament en territori català: Horta a Barcelona, Montroig, Tortosa, Camp Clar a Tarragona, Mataró, i Lleida. 

El velòdrom olímpic de Barcelona, situat al barri d'Horta, continua sent la instal·lació catalana de referència per la pràctica i competició de pista. Construït pels mundials del 84 i famòs pels Jocs del 92, i tot i que no és una instal·lació coberta -una reivindicació que el col·lectiu ciclista fa des de fa temps-, la pista continua sent una de les més ràpides del panorama ciclista estatal, i més després del canvi de fusta que va tenir lloc l'any 2014. És la seu del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona - Miquel Poblet i, a més, acull el Centre de Tecnificació de pista de la Federació Catalana de Ciclisme, engegat el 2016 amb el suport del Consell Català de l'Esport i amb ciclistes becats a la residència Blume. 

Els darrers mesos hem vist com, amb una inversió raonable, s'han arranjat les instal·lacions dels històrics velòdroms de Tortosa i Mataró, amb nous paviments en la pista que els permeten disposar d'un entorn segur per la pràctica esportiva ciclisme i, a més, els fan aptes per poder acollir competicions de nou, fet a destacar en el calendari català. En tots dos hi desenvolupen la seva activitat les escoles de ciclisme de les respectives localitats, gestionades per la Penya Ciclista Baix Ebre i L'Esport Ciclista Mataró, tasca que de ben segur donarà els seus fruits a curt termini.

Després de quatre anys d'inactivitat, a principis d'aquest any va reobrir les seves portes el velòdrom tarragoní de Camp Clar, en el que es van fer també millores a la zona de serveis, vestidors, magatzem, serveis, instal·lacions, així com a la pista de competició. La gestió corre a càrrec del CC Camp Clar.

També a les comarques tarragonines hi trobem el velòdrom municipal Josep Florencio de Mont-roig del Camp, construït els anys 70, i on desenvolupa la seva activitat l'escola de ciclisme de la Penya Ciclista Montroig, renovada des de fa uns 5 anys i que també treballa BTT i carretera.

A les comarques de ponent s'hi troba el velòdrom municipal del Camp d'Esports de Lleida, una instal·lació igualment històrica que data dels anys 20 del segle passat, i on hi desenvolupa la seva activitat l'escola del CC Terres de Lleida. Desgraciadament, i al contrari dels casos de Camp Clar, Mataró o Tortosa, la instal·lació lleidatana no ha comptat amb una inversió i manteniment mínims per part de la Paeria els darrers anys, fet que ha comportat que actualment els nens i nenes de Lleida i comarques s'hagin de formar en una instal·lació que no reuneix les condicions mínimes exigides per la FCC i on tampoc s'hi pot practicar cap tipus de competició de forma segura. Tant de bo es pugui donar el tomb al mitjó els propers mesos, prenent l'exemple de les millores d'altres velòdroms propers.

Aquest treball de les diferents escoles i clubs, juntament amb els calendaris competitius, el treball de la Comissió de Pista de la FCC, i l'esforçs dels ciclistes, han possibilitat que els nostres representants, després de l'època daurada viscuda a principis de segle, continuin sent protagonistes en el calendari de pista estatal, com ho demostren les 7 medalles aconseguides als Campionats d'Espanya 2019 absoluts, i les 5 dels campionats estatals cadets i juniors.

Aquest 2020, marcat per la pandèmia de la Covid19 i amb un calendari escurçat i condicionat pels protocols i mesures de seguretat, amb molt d'esforç es tiraran endavant els campionats catalans i el Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona, que de ben segur seran un bon banc de proves de cara als Campionats d'Espanya de finals de setembre i a les competicions internacionals de final d'any.